Fudbaleri Bajera slave (©AFP)
Fudbaleri Bajera slave (©AFP)

Bajerov teror se nastavlja! Izjednačen Benfikin postratni rekord, još jedna do istorije

Vreme čitanja: 3min | ned. 05.05.24. | 19:30

Ajntraht u Frankfurtu imao sporednu ulogu pored šampiona koji se poigravao za ubedljivu pobedu

Premijer liga je imala Arsenalove 'Nepobedive', u Italiji smo gledali kako Milan Fabija Kapela završava sezonu 1991/92 u Seriji A bez poraza i serija je trajala sve do 1993. kada je zabeležen klupski rekord od 58 ligaških mečeva bez neuspeha, bio je i Juventus koji je tokom 49 prvenstvenih utakmica od septembra 2011. do novembra 2012 prošao bez ožiljaka. Čak je i Seltik sezonu 2016/17 završio bez poraza u prvenstvu, kupu i Liga kupu, čime je skupio 47 utakmica. Ipak, ono što preti da napravi Bajer Leverkuzen je nešto nezabeženo u istoriji fudbala. Šampion Nemačke, finalista domaćeg kupa i polufinalista Lige Evrope nadomak je da kompletnu sezonu u svim takmičenjima završi bez pretrpljenog poraza što bi bio svojevrsni uspeh!

Nekoliko puta su se Aspirindžije nalazile nadomak toga da im taj podvig izmakne iz ruku, ali su se od tada vraćali protiv Vest Hema, Dortmunda i Štutgarta golovima u poslednjim minutima, dok su Romu rutinirale na otvaranju polufinala Lige Evrope. Za ovo nedeljno popodne Ćabi Alonso je fudbalskoj Evropi priredio gaženje Ajntrahta usred Frankfurta sa ogromnih 5:1 (2:1).

Izabrane vesti

Iako je Španac akciju posmatrao sa tribina zbog suspenzije koju je morao da odradi posle nakupljenih žutih kartona - imao pravo da se pridruži ekipi u svlačionici na poluvremenu, ne i da je vodi sa klupe - Bajer je definitivno još jednom potvrdio da onaj epitet 'Neverloosen' sve više prirasta ovom klubu jer je danas došao nadomak istorije! Naime, Bajer je izjednačio Benfikin postratni rekord iz perioda od decembra 1963. do februara 1965. godine u svim takmičenjima, što je i danas najduži niz od trenutka kada su oformljena Uefina takmičenja.

Novi vladar nemačkog fudbala je stigao do 48. utakmice u nizu, a tokom istog je zabeležio čak 134 gola što je prosek od impozantnih 2,8 pogodaka po utakmici! Istorijske knjige kažu da je apsolutni rekorder Seltik koji je 1917. godine vezao 62 meča bez poraza. Ali, to je bilo drugo vreme fudbala...

Bajerova nova žurka počela je prelepim golom Granita Džake koji je, ma koliko to neko želeo da ospori, za kratko vreme postao srce i duša ovog tima (gol pogledajte OVDE), da bi iznenadni pogodak Uga Ekitikea posle pola sata nakratko dao Ajntrahtu priliku da se ponada. Gol pogledajte OVDE. Međutim, Patrik Šik je bukvalno pred odlazak u svlačionicu na odmor vratio Bajeru vođstvo, a interesantno je da taj pogodak Ćabi Alonso nije video sa tribina jer je bio u putu ka svlačionici. Gol pogledajte OVDE.

U nastavku je Bajer dokusurio Ajntraht. Dva gola sa bele tačke, uz pogodak Žerimija Frimponga (gol pogledajte OVDE) čime je Adam Hložek kompletirao svojevrstan het-trik asistencija ovog popodneva. Pre i posle Frimpongove minijature sa bele tačke su bili precizni Ezekijel Palasios i Viktor Bonifejs.

Ipak, treba se vratiti još jednom na Frimponga. Holanđanin kod Ćabija Alonsa igra ofanzivnog desnog beka, a u ovom momentu sezone on već ima, pazite sada, 14 golova i 11 asistencija u svim takmičenjima! To je za momka koji ima samo 23 godine učinak koji će ga lansirati u zvezde i nesumnjivo će privući ogromnu pažnju najbogatijih evropskih klubova koliko već ovog leta.

Bajer sada ima još dva kola da kompletira Bundesligu bez poraza, odnosno još Bohum u gostima i Agzburg kod kuće. U četvrtak je revanš polufinala Lige Evrope sa Romom i zatim ostaje verovatno finale protiv Atalante ili Olimpika iz Marselja, te finale nacionalnog kupa protiv Kajzerslauterna 25. maja.

Kakav bi to bio uspeh, kada bi se cela sezona završila bez poraza...

BUNDESLIGA – 32. KOLO

Petak

Hofenhajm - RB Lajpcig 1:1 (0:1)

/Kramarić 90 - Šeško 38/

Subota

Borusija Dortmund - Augzburg 5:1 (3:1)

/Mukoko 4, 29, Malen 20, Rojs 34, Enmeha 64 - Vargas 32/

Štutgart - Bajern Minhen 3:1 (1:1)

/Stergiu 29, Vu Jeng 83, Silas 90+3 - Kejn 37p/

Verder - Borusija Menhengladbah 2:2 (1:1)

/Voltemade 45, 65 - Hak 8, Neuhaus 90+1/

Volfsburg - Darmštat 3:0 (2:0)

/Vimer 8, Vind 11, Černi 90+3/

Keln - Frajburg 0:0

Nedelja

Union Berlin - Bohum 3:4 (0:3)

/Vertsen 59, Bedija 62, Holerbah 74 - Vitek 16, 31, Šloterbek 31, Hofman 70/

Ajntraht Frankfurt - Bajer Leverkuzen 1:5 (1:2)

/Ekitike 32 – Džaka 12, Šik 44, Palasios 58, Frimpong 77, Bonifejs 89 penal/

Hajdenhajm - Majnc 1:1 (0:1)

/Klajndajnst 65 – Burkart 37/



tagovi

Adam HložekPatrik ŠikŽeremi FrimpongGranit DžakaBajer LeverkuzenAjntraht Frankfurt

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara