Fernando Kavenagi (levo) i fudbaleri Rasinga iz Montevidea (©AFP)
Fernando Kavenagi (levo) i fudbaleri Rasinga iz Montevidea (©AFP)

Bajernov klub u Južnoj Americi igra za plasman na međunarodnu scenu

Vreme čitanja: 4min | ned. 13.10.24. | 13:52

Fudbaleri Rasinga iz Montevidea su izuzetno motivisani da savladaju Miramar (nedelja, 18.30) u 7. kolu urugvajske Klausure

Da li ste znali da je nemački velikan Bajern iz Minhena suvlasnik jednog urugvajskog prvoligaša? Od decembra prošle godine Bavarci posredstvom Red&Gold grupacije, koju drže zajedno u partnerstvu sa američkim Los Anđelesom FK, kupili većinske deonice Rasinga iz Montevidea. Nemci se nadaju da će svet malo bolje upoznati taj klub sledeće sezone kroz nastup u Kopa Sudamerikani, za koju se prestonički tim trenutno bori u urugvajskoj Klausuri.

Zeleno-beli će ove nedelje od 18.30 časova gostovati Miramaru u 7. kolu. Pobeda nosi veliki imperativ zbog borbe za 5. poziciju na zbirnoj tabeli, Rasing mora da nadoknadi devet poena zaostatka za Danubijom, odnosno sedam za Vonderersima ako želi da se domogne drugog po kvalitetu klupskog takmičenja u Južnoj Americi.

Izabrane vesti

Rasing je mali klub sa dugom tradicijom. Postoji 105 godina, od kojih je 55 sezona proveo u Primeri. Međutim, nije baš uspevao da izađe iz senke daleko većih gradskih rivala Nasionala i Penjarola, na međunarodnoj sceni je igrao samo dva puta – 2010. u Kopa Libertadoresu i ove godine u Kopa Sudamerikani, u kojoj je zaustavljen u osmini finala.

Do ovog drugog uspeha sasvim izvesno ne bi došlo da nije bilo Fernanda Kavenagija, proslavljenog argentinskog fudbalera koji je legenda River Plejta. Nekadašnji napadač Gaučosa se penzionisao 2016. godine, ali pre toga je učinio nešto zbog čega će navijačima Milionera zauvek da ostane ljubimac. Kada je 2014. godine River ispao u argentinsku drugu ligu bivši špic moskovskog Spartaka, Bordoa i Viljareala se vratio u Buenos Ajres da pomogne matičnom klubu. Ne samo da ga je ekspresno vratio u elitu, već je i sledeće sezone sa kapitenskom trakom oko ruke poveo River do trofeja u Kopa Libertadoresu. U finalu je savladan meksički Tigres sa 3:0, što je bila kruna Kavenagijeve karijere.


18.30: (3,35) Miramar (3,05) Rasing Montevideo (2,20)


Kasnije se oprobao kao glumac, pojavio se u filmu „Englesko, ne plači za mnom“, ali nije mogao dugo bez fudbala. Kupio je 2021. godine Rasing, koji se tada takmičio u drugoj ligi i već posle godinu dana se on vratio u elitu.

Rasing je napredovao iz sezone u sezonu, prošle godine je bio odličan i iznorio se za Kopa Sudamerikanu, posle čega su Kavenagija kontaktirali Nemci. Otkupili su većinske deonice kluba, s tim da je 41-godišnji Argentinac zadržao 15 odsto vlasništva i poziciju sportskog direktora.

Bajernovo rukovodstvo želi da prekopira ono što već nekoliko godina rade Siti grupa, Red Bul i Čelsi, koji imaju svoje klubove širom sveta. Na taj način lakše drže talentovanu decu pod okom i strateški se razvijaju, a Bajern je krenuo u sličnu akciju od SAD (Los Anđeles FK) i Urugvaja (Rasing).

Prva ulaganja Nemaca bila su u infrastrukturu akademije i razvoj rada u omladinskim kategorijama. Naravno, u nadi da će im ovo partnerstvo doneti barem jednu veliku zvezdu iz Urugvaja u nekoj budućnosti.

Pre dolaska Bavaraca Kavenagi je uspeo da napravi jedan veliki transfer, na leto 2023. godine je prodao mladog štopera Santijaga Murinja u Atletiko Madrid za 2.700.000 evra. Ovaj štoper doduše nije ni dobio priliku u Jorgandžijama, Dijego Simeone ga je poslao na pozajmicu u Real Saragosu, a potom ga je ovog leta otkupio Alaves za 2.000.000 evra. Ove sezone je 22-godišnji Murinjo odigrao 243 minuta u Primeri, raspoređenih na pet utakmica.

Murinjo u verbalnom okršaju sa Džudom Belingemom (©AFP)Murinjo u verbalnom okršaju sa Džudom Belingemom (©AFP)

Rasing Montevideo trenutno ima još nekoliko zlatnih koka na kojima bi mogao da zaradi fino. U izlogu je pre svih 22-godišnji napadač Dilan Nandin, koij je postigao 10 pogodaka na 36 utakmica, od čega jedan zasad u Klausuri. U startnoj postavi se poslednjih nedelja ustalio 19-godišnji levi bek Tijago Espinosa, a u septembru je za reprezentaciju Urugvaja debitovao 23-godišnji štoper Lukas Monzon.

Rasing je u seriji od četiri utakmica bez poraza (po dve pobede i remija), osvojio je devet poena i 10. je na tabeli Klausure. Doduše, uz odigran meč manje od većine rivala.

Međutim, nije ta tabela najbitnija, već ona zbirna u koju ulaze i rezultati iz Aperture i Liga kupa. Ona je odlučujuća prilikom raspodele međunarodnih viza. Na njoj je Rasing u minusu i zbog toga mora da nastavi da beleži dobre rezultate u kontinuitetu.

Trener Eduardo Espinel mora da pronađe dobitan recept. Motre i Nemci na njega...

URUGVAJ 1 (KLAUSURA) – 7. KOLO

Petak

Liverpul Montevideo – Feniks 1:2 (1:1)

/Kardozo 11 – Huambelc 32pen, Da Silva 82/

Subota

Penjarol – Montevideo 2:0 (1:0)

/Ramirez 2, Kabrera 85/

Progreso – Danubio 0:0

Rampla Juniors – CA Sero 1:1 (0:1)

/Rinaldi 78 – Azambuja 9/

Defensor Sporting – Boston River 1:2 (0:2)

/Spineli 48 – Damijani 19, Gutijerez 23/

Nedelja

Vonderers – River Plejt Montevideo 0:1 (0:0)

/Almeida 90+1/

18.30: (3,35) Miramar (3,05) Rasing Montevideo (2,20)

21.00: (7,00) Sero Largo (3,70) Nasional (1,50)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Bajern MinhenFernando KavenagiUrugvaj 1Rasing Montevideo

Obaveštavaj me

Bajern

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara