©Twitter (FC Bayern)
©Twitter (FC Bayern)

Bajern za 28.000.000 doveo Kompaniju prvo pojačanje, Japanac krenuo stopama Gomeza i Pavara

Vreme čitanja: 2min | čet. 13.06.24. | 17:24

Bavarski gigant aktivirao otkupnu klauzulu i za 28.000.000 evra kupio štopera Štutgarta

Imao je Bajern jednu od najneuspešnijih sezona u dosadašnjem toku 21. veka, ali je kao istinski velikan svetskog fudbala zbacio prašinu i nastavio da radi. Brojni treneri odbijali su užarenu klupu na Alijanc Areni, a posle višemesečnog traganja za vođu novog projekta izabran je Vensan Kompani. Rade u Minhenu punom parom na produžetku ugovora Alfonsa Dejvisa, mnogo se govorilo o tome da zadnju liniju žele da ojačaju dolaskom Džonatana Ta iz Bajer Leverkuzena, ali se šestostruki evropski šampion umesto prvaku, ukrenuo viceprvaku Nemačke.

Hiroki Ito prešao je za obeštećenje od 28.000.000 evra iz Štutgarta i postao treća najskuplja prodaja Švaba. Samo su Benžamen Pavar i Mario Gomez prodati za veću sumu novca, a obojica su poput Itoa Štutgartov dres zamenili Bajernovim. Mario Gomez je 2009. godine pojačao tim tadašnjeg trenera Luja Van Gala u sklopu transfera vrednog 30.000.000 evra, dok je Pavarov prelazak koštao Bavarce 5.000.000 više leta 2019. Japanac je na ovaj način postao peti centralni bek kog će Kompani imati na raspolaganju, pored Matijsa De Lihta, Kim Min Džaea, Dajoa Upamekana i Erika Dajera.

Izabrane vesti

Vidno zadovoljan obavljenim poslom bio je sportki direktor Maks Eberl: Oduševljeni smo što smo potpisali Hirokija. Želimo gladne igrače koji će doneti svežu energiju, a Hiroki ima sve što želimo. On je igrač koji prihvata izazove, savladava ih i nastavlja da se probija u igri. On već ima dosta iskustva za 25-godišnjaka i može da izdrži pritisak, bilo da se radi o plej-ofu za ispadanje ili kada igra za Ligu šampiona. On će nas odmah ojačati.”

Ito je prve fudbalske korake kao fudbaler napravio u omladinskom sistemu japanske Džubilo Ivate, gde je potpisao svoj prvi profesionalni ugovor 2018. Odigrao je ukupno 60 ligaških utakmica za Džubilo, a prekretnicu je doživeo na pozajmici u Nagoji Grampus pre nego što se pridružio Štutgartu uoči sezone 2021/22. Na Mercedes Benc Areni nastupio je na 97 takmičarskih utakmica i postigao dva gola. Ito je levonogi je defanzivac koji dobar posao može da obavi i na poziciji levog beka. Momak rođen u Hamamacuu pre 25 godina odigrao je u nedavno završenoj sezoni 26 bundesligaških mečeva i tako pomogao Štutgartu da osvoji drugo mesto i izbori prvi plasman u Ligu šampiona posle 14 godina.

Za seniorsku reprezentaciju Ito je debitovao u junu 2022. godine i od tada odigrao 19 utakmica i dao jedan gol. Nastupio je i na Svetskom prvenstvu 2022, gde je njegov tim stigao do nokaut faze i tesno izgubio na penale od Hrvatske u osmini finala.

Nije Bajern u prošlosti imao previše iskustava sa Japancima. Samo je Takaši Usami odigrao pet utakmica za seniorski tim u sezoni 2011/12. Za Itoa je planirana neuporedivo značajnija uloga.


tagovi

ŠtutgartBajern MinhenHiroki Ito

Obaveštavaj me

Bajern

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara