Radost Portugalije (©AFP)
Radost Portugalije (©AFP)

Back-to-back titula Portugalije: I bez Rikardinja na krovu Evrope

Vreme čitanja: 2min | ned. 06.02.22. | 20:23

U finalu pala Rusija – 4:2

Na svetu nema veće sile u futsalu od Portugalije. Dominacija, završen turnir bez poraza i veliki preokret u finalu – evropski prvak se ne menja. Portugalija je ponovo na krovu Evrope, odbranila je titulu i ostaje vlasnik i svetske i evropske krune. Rusija se poklonila najvećim najstorima malog fudbala – 4:2.

Decenijama se poredak nije menjao. Brazilci su dominirali na Mundijalima, Španci su terorisali rivale na Starom kontinentu, ali već četiri godine svet se divi majstorijama Rikardinja i saigrača. Ostala je Portugalija kratka za mađioničara, najboljeg igrača na svetu, ali to je nije poremetilo. I bez Rikardinja nema joj ravnog u Evropi.

Izabrane vesti

Postala je Portugalija tek druga reprezentacija koja je odbranila evropsku titulu – pre nje to učinila Španija – a u finalu je slomila Rusiju posle preokreta. Imala je Rusija dva gola prednosti, kao i selekcija Srbije na ovom Evropskom prvenstvu, ali kao ni Orlovi vođstvo od 2:0 nije uspela da sačuva.

Sokolov i Afanasijev su za tri minuta dva puta šokirali evropske prvake, mirovala je mreža Rusije do pred kraj prvog poluvremena, a onda je Tomas Pako “otvorio” rivala. Pogurao je Portugaliju, vratio joj veru u preokret, koji je režirao Andre Koeljo. Spakovao je Koeljo dva gola u kratkom vremenskom interval, čuvala je četa Horhe Braza minimalnu prednost, a svaku dilemu oko toga ko će se popeti na tron u Amsterdanu otklonio je Pani Varela.

Rusija je šesti put poražena u bici za trofej I ostala je na jednoj evropskoj tituli osvojenoj 1999. Godine u Španiji, kada je na penale bila bolje od organizatora turnira. Portugalci su ponovili uspeh iz Slovenije, gde je otpočela njihova vladavina, a bronzu je osvojila Španija. U borbi za treće mesto Crvena furija je savladala Ukrajinu (4:1).



tagovi

EP u futsalu

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara