Federiko Dimarko (©Reuters)
Federiko Dimarko (©Reuters)

Azuri nikad mlađi u poslednjih 60 godina

Vreme čitanja: 4min | čet. 10.10.24. | 13:04

Italija sjajno startovala u Ligi naciji sa dve pobede pred večerašnji (20.45) duel sa Belgijom koja je desetkovana otkazima najboljih igrača, De Brujnea, Lukakua i Kurtoaa

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Sve renesanse italijanskog fudbala su počinjale sa podmlađivanjem reprezentacije. Tako je bilo sa Fulvijom Bernardinijem i Encom Bearcotom tokom sedamdesetih godina kada su kreirali tim koji će 1982. godine osvojiti titulu pravaka sveta. Lučano Spaleti je nastavio posao svog prethodnika Roberta Mančinija u radikalnom spuštanju proseka godina italijanske reprezentacije.

Izabrane vesti

Na utakmicama protiv Belgije i Izraela će igrati fudbaleri koji u proseku imaju 24 i po godine. Od 1962. godine Azuri nisu imali tako mladu reprezentaciju. Primera radi, tim koji je osvojio Evorpsko prvenstvo bio je prosečno star gotovo 29 godina. U selekciji koja će istrčati večeras na teren, samo Di Lorenco ima više od 30, dok su svi ostali mlađi od 27 godina.

Dobar startu u Ligi nacija, pobede nad Francuskom i Izraelom, posle očajnog nastupa na Evropskom prvenstvu, probudili su novi entuzijazam u redovima Azura. Italijani veruju da imaju veoma konkurentnu reprezetanciju u odbrani i na srednjem redu dok je jedina slaba tačka napad. Lučano Spaleti može da računa na lepezu odličnih čuvara mreže predvođenih Donarumom u defanzivnoj liniji izronila je generacija odličnih centralnih bekova, od Bastonija do Kalafjorija i Buonđorna. Vezna linija Azura je, slobodno se može reći, uzdanica u kvalifikacijama za Mundijal 2026. godine. Večeras neće biti najboljeg veziste među Italijanima Barele (povređen), ali su tu Tonali, Fratezi, Pelegrini, Fađoli, Riči, mladađani Pizili. Koliko je konkurencija jaka govori činjenica da je vezista Lacija Rovela ostao kod kuće.

20.45: (2,00) Italija (3,40) Belgija (3,90)

Napad je već duže vreme problem Italijana. Istini za volju Retegi je u Atalanti počeo da rešeta mreže, već je postigao sedam golova u Seriji A, ali Italo-Argentinac nije centarfor na nivou najvećih evropskih asova. Dodatni razlog za brigu je “nestanak” Kjeze u Liverpulu. On je bio jedini spoljni napadač ozbiljinijih kvaliteta budući da uz svu dobru volju, Raspadori, Orsolini, Politano, El Šaravi, Zakanji (poslednja trojica nisu ni pozvana na mečeve sa Belgijom i Izraelom, prvi zbog loše forme, drugi jer ne ulazi u planove Spaletija, treći je povređen, a Zakanji je tražio da preskoči ova dva meča).

Problemi u napadu su naveli Spaletija da pređe sa formacijske postavke 4-3-3 u 3-5-2 ili 3-5-1-1. Protiv Francuza je nova formula funkcionisala odlično. U toj novoj postavci igre otvorili su vrata za prelepu fudbalsku priču budući da će večeras ili protiv Izraela, treće generacija fudbalske dinastije Maldini debitovati u dresu Azura. Daniel Maldini je ostvario san da zaigra u prvom timu Milana posle dede Čezara i tate Paola, a sada je na pragu da realizuje još nesvakidašnjiji cilj: tri generacije Maldinija u reprezentaciji, roba za Ginisa.

Lučano Spaleti želi da obezbedi u sledeća dva meča protiv Belgija i Izraela plasman u četvrtfinale Lige nacije, kako bi u novembru mogao da vidi koliko može da proširi bazu igrača na koje može da računa u kvalifikacijama za Mundijal 2026. godine.

Za Italijane plasman na sledeće Svetsko prvenstvo u fudbalu je postalo pitanje života i smrti s obzirom na to da su propustili poslednja dva Mudnijala. Ako tome dodamo da su Azuri u Južnoj Africi i Brazilu ispali u grupnoj fazi dolazimo do zaključka da je odrasla čitava jedna generacija Italijana koji nisu videli svoju nacionalnu selekciju u u ulozi protagoniste na Mundijalima.

Spaleti je juče rekao da Mundijal 2026. godine ne sme da postane opsesija, ali da je svima jasno da je to prva obaveza, njega i njegovih izabranika.

Selektor Belgije Domeniko Tedesko je primoran da upravlja smenom generacija Crvenih đavola a u Ligi nacija je primoran da se odrekne i poslednjih Mohikanaca velikog tima Belgije, Lukakua, De Brujnea i Kurtoaa. Sa Big Romom i liderom Mančester Sitija je dogovoren izostanak sa sledeća dva meča, dok je Tedesko u otvorenom sukobu sa prvim čuvarom mreže.

Inače, Italija je dobila oba meča u septembru u Ligi nacija, a Lučano Spaleti, od kada je preuzeo Azure, nije nijednom vezao tri pobede. Azuri u Rimu ne znaju za poraz više od 11 godina (izgubili su od Argentine), od tada šest pobeda i jedan remi.

S druge strane, Belgija je izgubila od Francuske i prošlo je dve godine od poslednjeg duplog poraza izabranika Domenika Tedaska. Ipak, ono što posebno brine stučni štab Crvenih đavola je neefikasnost. Na prethodnih šest mečeva, Belgija čak četiri puta nije uspela da postigne gol.

Olimpijski stadion neće biti pun. Prodato je tek malo više od 40 hiljada ulaznica. Pobeda nad Francuskom jeste osokolila stručni štab i igrače Azura, ali nije dovoljna da vrati strast prema reprezentaciji posle serije velikih razočaranja.

Večaras će biti odata počast i nedavno preminulom Salvatoreu Totu Skilačiju, centarforu koji je svoje najblistavije dana u karijeri živeo upravo na Olimpijskom stadionu u Rimu tokom Svetskog prvenstva 1990. godine.

ITALIJA 3-5-1-1: Donaruma - Di Lorenco, Bastoni, Kalafjori - Kambijazo, Fratezi, Riči, Tonali, Dimarko - Pelegrini, Retegi

BELGIJA 3-4-3: Kastels - Debast, Faes, Teat - Kastanj, Tilemans, Mangala, De Kujper - Trosar, Openda, Doku

LIGA NACIJA, A DIVIZIJA – 3. KOLO

Četvrtak

20.45: (10,5) Izrael (6,50) Francuska (1,25)

20.45: (2,00) Italija (3,40) Belgija (3,90)

Petak

20.45: (10,0) BiH (6,50) Nemačka (1,30)

20.45: (5,00) Mađarska (4,10) Holandija (1,65)

Subota

18.00: (1,63) Hrvatska (3,80) Škotska (5,70)

20.45: (1,40) Španija (4,60) Danska (8,00)

20.45: (2,65) Srbija (3,25) Švajcarska (2,95)

20.45: (5,50) Poljska (3,90) Portugalija (1,63)

***kvote su podložne promenama



tagovi

fudbalska reprezentacija ItalijeLučano SpaletiFudbalska reprezentacija BelgijeLiga nacija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara