©FK Crvena zvezda
©FK Crvena zvezda

Azarov o prijatelju Kvaracheliji: On je primer da ne postoji nemoguće, voleo bih da se sretnemo u Ligi šampiona

Vreme čitanja: 5min | pet. 20.01.23. | 08:01

Bek crveno-belih o adaptaciji u Beogradu, priznanju CIES-a, ali i zemljaku koji je eksplodirao u Seriji A

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Antalije)

Dvocifrena prednost pred nastavak šampionske trke zaliha je koja bi Crvnoj zvezdi mogla da ostavi prostor da tokom prolećnih borbi na dva fronta značajniju ulogu prepusti mlađim snagama. Niz talenata u prvom timu kluba iz Ljutice Bogdana spremno i motivisano iščekuje konkretniju priliku da se dokaže, a jedan od njih je Irakli Azarov, prerspektivni levi bek iz Gruzije koji je u razgovoru za Mozzart Sport rezimirao prvih šest meseci u redovima šampiona Srbije, ali se i osvrnuo na ambicije u 2023. godini.

Izabrane vesti

"Pripreme protiču po planu, svi rade vredno i sa velikom dozom motivacije, svesni da je ulog ogroman. Želimo da se plasiramo direktno u grupnu fazu Lige šampiona posle nekoliko godina. San mi je da sa Zvezdom igram u Ligi šampiona i siguran sam da će mi se ostvariti ovog leta", počeo je Azarov razgovor za Mozzart Sport.

Na putu do direktnog plasmana u Ligu šampiona Crvena zvezda će imati zadatak da odbrani titulu, a drugi deo šampionske trke klub iz Ljutice Bogdana dočekuje sa deset bodova prednosti u odnosu na najvećeg rivala.

"Deset bodova je velika prednost, ali mnogo je još utakmica i svesni smo apsolutno da je neophodno da nastavimo da pobeđujemo, da osvajamo bodove i da na što dominantniji način stignemo do titule".

Talentovani Gruzin rođen 2002. godine u Beograd je stigao iz Dinamo Batumija, a prvih šest meseci proteklo mu je u adaptaciji. Konkretniju šansu Azarov je u ekipi Miloša Milojevića dobio tek u poslednjih mesec dana jesenje polusezone tokom koje je upisao minute na četiri utakmice, te je prvu polusezonu u Ljutice Bogdana završio uz doprinos na šest susreta.

"Kada sam došao imao sam malo problema sa adaptacijom, ali su mi svi saigrači pomogli da se prilagodim i verujem da ću se u budućnosti pokazati u najboljem svetlu. Svi u klubu su mi pomogli, generalno vlada sjajna atmosfera i svako je tu da pruži pomoć kome god je to potrebno. Zvezda mi je prvi inostrani klub i to je ujedno razlog zbog kojeg mi je bilo potrebno nešto više vremena da se uklopim. Veoma sam srećan što sam taj period prošao upravo sa ljudima koji me okružuju, sa saigračima od kojih sam već mnogo naučio i smatram da sve ide u savršenom smeru. Upoznajem se sa srpskom kulturom, probao sam i srpsku hranu, veoma je ukusna".

Poziv crveno-belih krajem prošle sezone nije ostavio ni tračak dileme kod talentovanog levog beka.

"Kada sam prvi put čuo za interesovanje Crvene zvezde bio sam veoma srećan jer je Zvezda veliki klub sa bogatom istorijom. Naravno, svaki mladi igrač ima velike snove, da igra u Ligi šampiona i najkvalitetnijim takmičenjima i upravo zato sam ja izabrao Crvenu zvezdu. Želim da napredujem u karijeri, da iz sezone u sezonu igram u Ligi šampiona ili Ligi Evrope i prelazak u crveno-bele redove iz tog ugla bio je veliki korak, ali lak izbor".

Azarov je iz perspektive rukovodstva crveno-belih doveden kao zalog za budućnost i potencijalni naslednik Milana Rodića, a o direktnom konkurentu za mesto u timu Gruzin ima samo reči hvale.

"Rodić je savršen momak, profesionalac. Imamo odličan odnos, dosta učim od njega. Obojica pružamo najbolje od sebe, to je naš posao. Zdrava konkurencija je motiv više".

Nedavno se ime talentovanog Zvezdinog defanzivca našlo i na listi najperspektivnijih igrača po istraživanju CIES-a. U konkurenciji mladih bekova najkvalitetnijih liga sveta Azarov je zaslužio mesto među deset najboljih.

"Za mene to ne znači ništa, još sam mlad i moram da se dokazujem. Na početku sam, učim i još mnogo posla me očekuje. Dajem sve od sebe kako bih napredovao u karijeri i to mi je glavni motiv".

U prethodnom periodu pažnju široke fudbalske javnosti privukao je sunarodnik Zvezdinog beka, nova zvezda Napolija Hviča Kvarachelija. Ofanzivac italijanskog tima sa Azarovim je prošao čitavo školovanje u Dinamu iz Tbilisija, a posle nekoliko izazova u Gruziji i Rusiji iz Dinamo Batumija se preselio na Apeninsko poluostrvo gde je tokom jeseni doživeo procvat.

"Znam Hviču od desete godine, počeli smo zajedno da igramo fudbal i postali dobri prijatelji. Kada je počeo da postiže golove za Napoli svi u Gruziji su krenuli da prate njegove igre. Sada svi gledaju utakmice Napolija i navijaju za njega. Hviča je postao motiv i putokaz svima, pokazatelj da je sve moguće ukoliko naporno radite i dovoljno jako želite. Naravno, svakom mladom igraču je san da dostigne te visine. Svi u Gruziji znaju odakle je počeo i kroz šta je prošao. On je primer da ne postoji nemoguće. Možda nam se u Ligi šampiona ukrste putevi, bilo bi to zanimljivo. Voleo bih da odmerimo snage. Dobar je igrač i bio bi težak zadatak da ga zaustavimo. Brz je, ima odličnu kontrolu igre, zaista je odličan u svim segmentima igre koji su potrebni ofanzivcu".

Uz Kvaracheliju, upravo Azarov spada u najuži krug mladih igrača koji su novi ambasadori gruzijskog fudbala.

"Fudbal u Gruziji je počeo da se razvija pre 10-15 godina i dosta talentovanih igrača je u tom periodu prešlo u Evropu, ali sa nizom talentovanih igrača poput Kvarachelije, Čakvetadzea, pa i mene, koji smo napravili iskorak u prethodnom periodu, i drugi perspektivni igrači su dobili pozitivan primer. Nadam se da će našim primerima krenuti mnogi mlađi gruzijski fudbaleri. Bio bih ponosan ukoliko bi makar deo njih moje iskustvo imao kao motiv da pruži najbolje od sebe".

Sa novim talasom mladih igrača iz Gruzije samo se nametnulo pitanje: kada će Azarov i sunarodnici uspeti da naprave pomak na reprezentativnom polju?

"Gruzija je značajno napredovala fudbalski u prethodnom periodu. Dajemo sve od sebe kako bismo napravili taj iskorak sa reprezentacijom i nadam se da će nagradu predstavljati plasman na sledeće Svetsko prvenstvo", rekao je levi bek.

Tokom fudbalskog školovanja Azarov je međutim idola našao van Gruzije.

"Kada je u pitanju moja pozicija posebno volim Marsela jer ima vrhunsku tehniku, izvanredan je igrač, ali ukolko gledamo fudbalere generalno za mene je Mesi najbolji svih vremena. Na svetskom prvenstvu je pokazao da je zaista bez konkurencije. Osvojio je Mundijal, jedino takmičenje koje mu je nedostajalo i bio sam veoma srećan zbog njega. Sve je podredio cilju da bude najbolji, a kruna toga bila je osvajanje Svetskog prvenstva".

Ne krije perspektivni defanzivac da mu je dečački san, upravo zbog Mesija, da jednog dana zaigra na Nou Kmpu.

"Kao mlađi sam zavoleo Barselonu, onu sa Mesijevih početaka, kada su igrali i Ronaldinjo, Ćavi, Inijesta... Od tada mi je san da jednog dana zaigram sa Barsu. Ne volim da gledam previše u budućnost i da maštam jer imam prethodno mnogo toga da uradim sa Zvezdom, ovde sam tek šest meseci", rekao je Azarov.


tagovi

Hviča KvarachelijaIrakli AzaroviFK Crvena zvezda

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara