Radost Torgana Azara (AFP)
Radost Torgana Azara (AFP)

Azar u 92. minutu spasio sezonu i horor Fertongena! Anderleht konačno pokazao zube u gradu (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | ned. 28.01.24. | 21:08

Prvi bod najvećeg protiv nekada najvećeg kluba u trećoj eri belgijskog fudbala

Bila je prva era pre Drugog svetskog rata u kojoj je Briselom i Belgijom vladao Union Sen Žiloaz i bio najtrofejniji klub u zemlji sa 11 titula. Anderlehtov najveći uspeh tih godina je bilo samo jedno drugo mesto. Nebitan klub...

Potom je došla druga era, posleratna, u kojoj je Anderleht izrastao u najveći klub u zemlji i osvojio čak 34 titule prvaka države! Union je u tom periodu decenijama tavorio po nižim ligama.

Izabrane vesti

U leto 2021. je počela treća era kada se Union nakon 48 godina čekanja vratio u prvoligaški fudbal. Odmah se senzacionalno borio za trofeje i u prethodne dve sezone za dlaku ostao bez šampionskog trona u poslednjem kolu.

Paralelno sa novim životom nekadašnjeg velikana su počele mračne godine do tada neprikosnovenog Kraljevskog kluba koji je bio sve dalje od borbe za trofeje. Navikao je Anderleht da ima takmace u državi poput Briža, Standarda, Genka, Genta... Ali ne i da ga neko maltretira u njegovom gradu i zagorčava mu život.

Otkako se nakon skoro pola veka vratio u prvu ligu, Union je u osam gradskih derbija osam puta savladao Anderleht. Poslednji put pre nekoliko dana u Kupu Belgije (2:1). Uz ukupnu gol-razliku 18:5!

Danas su se briselski timovi sastali u prvenstvenom okršaju kao dva prvoplasirana tima na tabeli i Anderleht je napokon posle dve i po godine i devet utakmica ostao neporažen protiv novog-starog rivala. I to golom Torgana Azara za 2:2 u 92. minut!

Osim mlađeg brata slavnog Edena, meč je obeležio još jedan bivši belgijski reprezentativa, Jan Fertongen. Nekadašnji štoper Totenhema je kardinalnim greškama častio Union vođstvom 2:0 posle pola sata igre. U osmom minutu je poklonio loptu Gustavu Nilsonu za 0:1, a Anderlehtova odbrana je u nastavku imala ogromne probleme sa razigranim Mohamedom Amurom. Domaći tim nije uspevao ništa da uradi u napadu, a onda je stigla i druga greška Fertongena. Prošla mu je lopta ispod noge, Amura je izašao sam na golmana Šmajhela i pogodio za 2:0.

Kapiten Anderlehta je uspeo nekoliko minuta kasnije da se delimično iskupi. Glavom je zakucao loptu u mrežu gostiju i vratio Anderleht u igru. U drugom poluvremenu je domaći tim više napadao ali nije stvarao velike šanse. Štaviše, bolje prilike je imao Union ali je Šmajhel ostavio Anderleht u životu.

Konačan spas je stigao nakon prekida i gužve pred golom Uniona u 92. minutu. Najbolje se snašao Azar i sa nekoliko metara pogodio mrežu. Za spas utakmice, domaćeg terena (Anderleht nema poraz kući) a možda i cele sezone jer razlika na tabeli je ostala dostižnih osam bodova. Koji će biti još dostižniji u plej-ofu kada se bodovi prepolove.

BELGIJA 1 – 22. KOLO

Petak

Serkl Briž – Standard Lijež 1:1 (0:0)

/Somers 87 – Fosi 78/

Subota

Kortrajk - Leven 0:0

Šarlroa - Klub Briž 1:4 (0:3)

/Bernije 90 - Mekele 12, Nilsen 22, Tijago 34, 54/

Gent - Vesterlo 2:2 (1:1)

/Gandelman 44, 90 - Verman 17, Madsen 87pen/

Nedelja

Sint Trojden - Genk 1:1 (0:1)

/Ito 90 - Sor 2/

Epen - Antverpen 1:0 (1:0)

/Baje 30/

Anderleht - Union Sen Žiloaz 2:2 (1:2)

/Fertongen 35, Azar 90+2 - Nilson 9, AMura 29/

19.15: (1,70) Mehelen (3,60) Molenbek (5,30)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Union Sen ŽiloazTorgan AzarJan Vertongen

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara