Atmosfera "sudnjeg dana" u Atini: Olimpijakosova euforija ili Violina hladnokrvnost?

Vreme čitanja: 5min | sre. 29.05.24. | 12:12

Pirejski crveno-beli silno motivisani da donesu Grčkoj prvi evropski trofej, Fjorentina želi popravni iz prošlosezonskog finala, u kojem je poražena od Vest Hema

Kada je osnivana Liga konferencije, jedan od osnovnih ciljeva je bio da se pruži šansa takozvanim manjim klubovima da probaju da se približe evropskom trofeju, a primer Olimpijakosa i Fjorentine (21.00, Arena Premium 1) direktno pokazuje da se u tome uspelo. Atina je ovih dana u stanju potpune euforije zbog Olimpijakosa koji je u prilici da na terenu jednog od svojih najvećih rivala dođe do istorijskog evropskog trofeja. Do prvog finala u svojoj istoriji je već stigao, pa deluje da bi večeras i dva stadiona kapaciteta Aja Sofije (32.500 mesta) bila isuviše mala da prime sve one zagrižene pristalice pirejskih crveno-belih da nađu svoje mesto na tribinama.

Fjorentina će imati značajnu podršku navijača na samom stadionu, a među njima je i gazda Roko Komiso, koji se juče susreo sa navijačima na ulicama Atine. Italijanskom timu je kao i Olimpijakosu pripalo 9.000 ulaznica za večerašnji spektakl, ali se suštinski, s obzirom na okolnosti, oseća kao gost u galavnom gradu Grčke. Tamošnji mediji pišu da su se pristalice crveno-belih domogle i dodatnog kontigenta karata u prodaji, te da će ih na stadionu AEK-a biti oko 13.000. To na prvi pogled predstavlja hendikep za ekipu Vinčenca Italijana, ali sa druge strane može da bude i ogromna prednost Fjorentini u borbi za trofej koji je izgubila prošle godine u ovo vreme. Viola je iz tog poraza od Vest Hema u Pragu (1:2) odnela veliko iskustvo, koje će joj biti od ogromne pomoći večeras. Takođe, klub sa Artemio Frankija u potpunosti lišen pritiska i euforije koja trese igrače Olimpijakosa, što bi i te kako moglo da utiče na izgled dva tima.

Izabrane vesti

Ali, to su jednostavno Grci. Slično kao i kod nas, ne postoji zlatna sredina, ili su u stanju potpune ekstaze ili su potpuno ravnodušni. Danas je na delu ovo prvo, koje verovatno neće biti u stanju da iskontroliše ni iskusni Hose Luis Mendilibar. Španac, koji iza sebe ima trofej Lige Evrope sa Seviljom, došao je u Pirej u februaru ove godine i očas posla postavio stvari na svoje mesto. To se pre svega odnosi na Ligu konferencije, u kojoj je njegov tim napravio iznenađenje i u četvrtfinalu (eliminisan Fenerbahče) i u polufinalu (Aston Vila), pa večeras svaki navijač Olimpijakosa veruje da će napraviti taktiku koja će njihovom klubu doneti prvi evropski trofej.

"Moramo da budemo mirni i potvrdimo ono što smo uradili da bismo stigli ovde. Bila bi prevelika gređka promeniti bilo šta, ali sada želimo da kažemo svoju poslednju reč. Ovu utakmicu moramo da odigramo kao i svaku drugu. To je način na koji smo uspeli i moramo da nastavimo. Naša ruta je bila maratonska, lepo smo se proveli, proputovali smo čitavu Evropu. Povremeno smo bili favoriti, povremeno autsajderi, a sada smo stigli do kraja", rekao je između ostalog Španac pred večerašnji meč.

Olimpijakos želi da bude taj koji piše istoriju grčkog fudbala i postane prvi grčki klub sa evropskim trofejom. Dugo je Panatinaikos, koji je bio finalista Kupa šampiona 1971. godine (poraz od Ajaksa 0:2), mogao da se diči kako je jednini igrao evropsko finale. Takmičenja nisu istog kvaliteta, niti renomea, ali to više neće biti bitno ako klub iz Pireja večeras odnese pobedu.

Fjorentina i Vinčenco Italijano silno žele da stave pečat na svoj zajednički trogodišnji rad, koji je bio izložen kritikama, uprkos tome što je klub svake godine izlazio na evroscenu i večeras igra drugo evropsko finale. Odlični stateg napušta kormilo ekipe na kraju sezone, ali želi to da uradi na spektakularan način. Fjorentina je prava takmičarska ekipa, baš kao i Olimpijakos ima svoje prednosti i mane, ali je spremna da dobije bitku na terenu Aja Sofije.

"Oni su jaki, mi smo jaki. Finale dočekujemo sa određenim iskustvom, ovo je kao osveta za nas, ali ne smemo da pravimo greške, moramo da ostanemo fokusirani. Finale mora da se igra sa unutrašnjim žarom. Prošle godine se nije dobro završilo, ali tu gorčinu ćemo pokušati da iskoristimo za drugačiji epilog večeras. Znamo da je protivnik snažan i kvalitetan, biće težak meč. Ne smemo da izgubimo svoj identitet. Naprotiv, moramo da pokažemo organizaciju igre i fudbalski duh koji su nam pomogli da stignemo do finala. Najviše se plašimo njihovog entuzijazma, tako da moramo da stvorimo mnogo šansi i budemo konkretni", rekao je Italijano.

Ono što je specifično za oba tima ove sezone jeste da su u Evropi odmeravali snage sa Genkom, Čukaričkim i Ferencvarošem, ali u različitim fazama takmičenja. I jedni drugi su u više navrata gostovali u Srbiji ove sezone. Olimpijakos večeras igra svoju 19. utakmicu u Evropi ove sezone, po čemu je postao rekorder u evropskom fudbalu. Krenuo je od kvalifikacija za Ligu Evrope, a potom kao trećeplasirani u grupi otišao u grupnu fazu Lige konferencije, koja je bila baš po meri ovom timu. Fjorentina je neporažena na 13 utakmica u Evropi ove sezone, a nokaut fazu je odigrala na prilično siguran način, preko Makabija iz Haife, Viktorije Plzenj i Klub Briža.

Dosadašnje takmičenje obeležio je napadač Olimpijakosa, Ajub el Kabi, koji je postigao 10 golova u ovoj sezoni Lige konferencije i biće najbolji strelac takmičenja, s obzirom da mu je od igrača sa večerašnjeg meča po broju pogodaka najbliži Lukas Beltran, koji ih je dao četiri ove sezone. El Kabi je svojih 10 golova dao na osam mečeva u Ligi Evrope, a posebno inspirisan bio je u polufinalu protiv Aston Vile, kojoj je pet puta tresao mrežu na dva meča.

Svaka čast El Kabiju, ali večerašnji meč je najvažniji za Kostasa Fortunisa, iskusnog kapitena Olimpijakosa, istinskog fudbalskog mastora, i ne koga ko je čitav svoj život dao klubu iz Pireja.

"Ponosan sam na sve što sam postigao s ovim timom. Prvenstva, kupovi, evropsko finale koje ćemo igrati večeras. Osim radosti, prošao sam i kroz teške trenutke, posebno zbog povreda. Olimpijakos je za mene sve, ovo je moj dom. Prošao sam kroz mnogo toga sa ovim timom i blagosloven sam što sam sve to iskusio", poručio je Fortunis.

Utakmica je poverena najboljem portugalskom sudiji Arturu Soars Dijasu, koji je zasluženo našao svoje mesto i među arbitrima koji će deliti pravdu na predstojećem Evropskom prvenstvu u Nemačkoj. Večerašnji meč će i za njega biti vrhunac sezone, delio je pravdu na tri utakmice grupne faze Lige šampiona, dva meča nokaut faze Lige Evrope i evo ga sad u Atini. Prošle godine je sudio polufinale Lige šampiona između Real Madrida i Mančester Sitija, pretprošle polufinale Lige Evrope između Rendžersa i Lajpciga, ali finale je finale, bez obzira što se radi o trećem po kvalitetu takmičenju na Starom kontinentu.

OLIMPIJAKOS - FIORENTINA, 21.00 (ARENA PREMIUM 1)

Stadion: Aja Sofija (Atina)

Kapacitet: 31.500

Sudija: Artur Soares Dijas (Portugalija)

OLIMPIJAKOS (4-3-3): Colakis - Rodinej, Recos, Karmo, Ortega - Čikinjo, Ibora, Ese - Podense, El Kabi, Fortunis

FJORENTINA (4-2-3-1): Teraćano - Dodo, Milenković, Martinez Kvarta, Biragi - Artur, Mandragora - Niko Gonzalez, Bonaventura, Kuame - Beloti



tagovi

Hose Luis MendilibarVinčenco ItalijanoKostas Fortunis

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara