El Bilal Ture i Žeremi Boga (Reuters)
El Bilal Ture i Žeremi Boga (Reuters)

Atalantina „desetka“ se vraća na jug Francuske za 20.000.000, menja ga naslednik Umara Sadika

Vreme čitanja: 2min | pon. 24.07.23. | 21:51

Dupli posao u Bergamu

Atalanta je za veče završila dva velika posla. Jednu kupovinu i jednu prodaju.

Dogovoren je transfer sjajnog driblera Žeremija Boge u Nicu, a blizu dolaska u Bergamo je Almerijina senzacija El Bilal Ture.

Izabrane vesti

Boga je došao u Atalantu pre godinu i po dana iz Sasuola gde je oživeo karijeru. Momak poreklom iz Obale Slonovače je rođen na jugu Francuske, počeo da se bavi fudbalom u Marselju ali je već sa 12 godina otišao u Čelsi. Tamo je prošao školu, dogurao do prvog tima ali ali je upisao samo jedan meč za seniore Plavaca. Kalio se po pozajmicama u Renu, Granadi, Birmingemu i na kraju u Sasuolu gde je oživeo karijeru. Postao je jedan od najboljih driblera u Seriji A, Neroverdi su ga otkupili i pre godinu i po dana prodali Atalanti za 22.000.000 evra.

Došao je u Beragmo kao kapitalno pojačanje ali se nije baš najbolje uklopio u Gasperinijev sistem igre iako je imao i neke dobre momente. Nije se ovog leta mnogo spekulisalo o njegovom transferu s obzirom da ima ugovor do 2026. ali je onda stigao poziv čoveka koji ga je upoznao u Sasuolu.

Mladi italijanski trener Frančesko Farioli (34) je ovog leta došao na klupu Nice posle tri godine u Antaliji i Karagumruku. Pre Turske je bio trener golmana u Sasuolu i tu je imao prilike da dobro upozna Bogu. Istovremeno su došli u klub i dve godine sarađivali.

Zatražio je Italijan od uprave Nice da mu dovede Atalantinu „desetku“ i želja mu je ispunjena. Nica je ponudila 17.000.000 evra fiksno i 3.000.000 kroz bonuse a Atalanta oberučke prihvatila s obzirom da je izvukla veći deo uloženog. Igrač je vrlo brzo dogovorio uslove saradnje do 2027. godine i posle skoro deceniju i po će se vratiti na jug Francuske gde je rođen i živeo do 12. godine.

A u Atalanti ga menja jedno od otkrića prethodne sezone u Španiji – Almerijin napadač El Bilal Ture. Napadač reprezentacije Malija je letos prešao u Almeriju iz Remsa za 8.000.000 evra kao zamena za Umara Sadika. I kao što je Sadik prethodno uspešno zamenio Darvina Nunjeza, tako je i El Bilal Ture uspešno zamenio njega.

Afrikanac je dao sedam golova na 20 mečeva ali je ostavio sveukupno sjajan utisak i ovog leta privukao interes Evertona i Atalante. Iako je premijerligaš iz Liverpula bio spreman da plati 25.000.000 evra, prema večerašnjim informacijama iz Italije, Atalanta je dobila tu trku. Još nisu poznate konačne cifre ali Đanluka Di Marcio otkriva da su Almerija i igrač prihvatili ponudu Atalante. Verovatno je u pitanju slična ponuda Evertonovoj...

Ture nije prirodna zamena za Bogu jer je reč o klasičnom centarforu. Sve navodi na zaključak da će Atalanta prodati danskog špica Rasmusa Hejlunda kojeg žele Mančester Junajted i PSŽ i za kojeg će minimalno da inkasira oko 60.000.000 evra.


tagovi

El Bilal TureDžeremi BogaLetnji prelazni rok 2023

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara