Aston Vila u eliti posle 41 godine, imamo 21 učesnika Lige šampiona

Vreme čitanja: 2min | uto. 14.05.24. | 23:00

To je epilog večerašnjeg derbija u Londonu

Dupla tuga u Londonu, radost u plavom delu Mančestera i u Birmingemu! Nakon poslednjeg velikog derbija u Engleskoj ove sezone, jasno je da Siti na dohvat ruke ima četvrtu uzastopnu titulu, da Totenhem definitivno neće igrati Ligu šampiona, odnosno da će u istoj debitovati Aston Vila.

Nakon jedne od najboljih sezona u modernoj istoriji, Vila je sasvim sigurno zaslužila ovakav rasplet događaja. Dugo je bila u vrhu, pobeđivala najbolje (između ostalih i novog-starog lidera), pa na kraju njeni navijači slave zaista veliki rezultat.

Izabrane vesti

Podsetimo, u pitanju je prvak Evrope iz 1982. godine, koji nije imao značajnijih evropskih rezultata u ovom veku. Sve do ove sezone. Bila je četa Unaija Emerija prvi favorit za osvajanje Lige konferencije, međutim neočekivano je eliminisana u polufinalu od Olimpijakosa.

Pre toga samo jedna grupna faza Lige Evrope (sezona 2008/09), dva ispadanja u plej-ofu istog takmičenja od bečkog Rapida, pa čak i od hrvatskog Varteksa 2001.

Klubu sa Vila parka ovo će biti treće učešće u elitnom takmičenju. Nakon što su '82. u finalu tukli Bajern Minhen (1:0), iduće godine u četvrtfinalu zaustavio ih je Juventus (1:2, 1:3).

Aston Vila je 21. učesnik nove, ligaške faze Lige šampiona za sezonu 2024/25. Pre nje učešće su obezbedili: Mančester Siti, Bajern Minhen, Real Madrid, Pari Sen Žermen, Liverpul, Inter, Borusija Dortmund, RB Lajpcig, Barselona, Bajer Leverkuzen, Juventus, Arsenal, Milan, Fajenord, Sporting Lisabon, PSV Ajndhoven, Monako, Bolonja, Đirona i Štutgart.

Ispod možete da vidite projektovane šešire za žreb. Boldovani su timovi koji su osigurali plasman u ligaški deo:

Podsetimo, finiši nekih šampionata i ishodi finala evrokupova mogli bi da dovedu do toga da po prvi put u istoriji neka zemlja (ili bolje reći čak dve) imaju po šest učesnika u eliti. Opširnije o tome čitajte OVDE.



tagovi

Liga šampiona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara