Arsenalovo čudo Martineli na raskrsnici: Brazil ili Italija?

Vreme čitanja: 2min | sre. 05.02.20. | 14:00

Mladi ofanzivac ima dvojno državljanstvo pa može da bira...

Jedan od najvećih talenata u Premijer ligi, Gabrijel Martineli još nije doneo odluku za koju zemlju će nastupati u budućnosti. Iako rođen u Brazilu, levorkilni igrač prema poreklu oca ima i državljanstvo Italije stoga ima pravo da nastupa i za njihovu reprezentaciju.

Prošlu sezonu je odigrao u brazilskom četvrtoligašu Ituanu i nagovestio talenat, ali je promakao skautima velikih klubova. Ne i Arsenalu koji je letos promovisao svog nekadašnjeg vezistu Edua na funkciju tehničkog direktora i zahvaljujući njemu doveo Martinelija za nešto manje od 7.000.000 evra. Edu je pre toga bio direktor reprezentativnih selekcija u FS Brazila i tako je čuo za talentovanog Martinelija. Odmah po dolasku u Arsenal je regovao i ugrabio ga dok konkurencija još nije saznala.

Izabrane vesti

Martineli je dočekan sa skepsom iako ima samo 18 godina. Ali vrlo brzo se ispostavilo da je reč o momku retkog talenta. Prvi je to priznao Liverpulog strateg Jirgen Klop.
„Martineli je talenat kakv se rađa jednom u sto godina. Neverovatan igrač kojeg je jako teško čuvati. Prvo sam ga video na televiziji u utakmicama Lige Evrope, a onda i protiv nas. Naša skauting služba radi po celom svetu i da nam promakne ovakav igrač... Ali, dobro. Čestitke za Edua što ga je potpisao“, rekao je Klop.

Martineli u poslednje vreme pruža sve bolje partije u Premijer ligi, koje su mu donele i laskavu titulu igrača meseca u Arsenalu. Gabrijel Martineli je prvi tinejdžer u Arsenalu koji je posle Nikolasa Anelke uspeo da postigne najmanje deset golova u jednoj sezoni.  

Zato je i privukao je pažnju FS Brazila, pa je selektor reprezentacije do 23 godine želeo da ga vidi na kvalifikacionom turniru za Olimpijske igre koji se trenutno igra u Kolumbiji. Ipak Martineli se nije odazvao tom pozivu. Kako je rekao u razgovoru za brazilske medije, imao je želju, ali je Arsenal tražio da ostane.
Rekao sam, ukoliko me pozovu, ja ću igrati. Znali smo u startu da će to teško ići, tada sam dobio ulogu startera, pa su odlučili da me ne puste. Pričao sam i sa koordinatorom selekcija Žuninjom Paulistom o tome, on mi je čestitao na dobrim partijama, rekao je da je to izuzetna prilika i da treba da dam sve od sebe“, rekao je Martineli.

Ipak, iako je rekao da bi u slučaju poziva Brazila igrao za njih, u poslednjem razgovoru za ostrvske medije je malo promenio mišljenje.
Imam i italijansko državljanstvo od oca, dakle mogu da biram da li ću igrati za Brazil ili Italiju. Ipak, to je budućnost. Na meni je da sada nastavim da radim u Arsenalu, jedino tako ću videti šta me čeka“.

Biće veoma interesantno koju reprezetnaciju će izabrati 18-godišnji Brazilac.

(FOTO: Reuters)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara