©Reuters
©Reuters

Armada iz predgrađa velikog grada, klub sa najviše Španaca van Španije

Vreme čitanja: 5min | uto. 05.03.24. | 17:40

Otkud Španci u Aruki, kad tamo nikad nije bilo španskih trenera? Najveće zasluge za to idu sportskom direktoru Žoelu Pinju, koji se, u trenucima kada svi sportski radnici u Portugaliji jure Brazilce, okrenuo Špancima

Gde god da se pojave, španski fubaleri sa sobom uglavnom raznose pelcer dopadljivog fudbala i dominantne pas igre, a ukoliko se unutar samog tima sve kockice poklope na pravi način, onda vrlo lako možete da dobijete tim koji igra, ako ne najkvalitetniji, onda najlepši fudbal u ligi. Upravo je takav slučaj sa portugalskom Arukom, koja je rezultatima, ali pre svega načinom igre, uspela da pokupi brojne simpatije portugalske javnosti i izađe iz senke nedodirljive velike trojke - Sportinga, Benfike i Porta.

Ovaj klub iz naselja od 22.000 ljudi u predgrađu Porta, drugog po veličini grada u Portugaliji, spcecifičan je po tome što se radi o timu koji ima najviše španskih fudbalera u najjačim evropskim ligama, ako se izuzme Španija, mnogi ga nazivaju 'španskom Armadom', a u njemu igra i trenutno najefikasniji španski napadač na Starom kontinentu Rafa Muhika, koji je postigao 16 golova i tako iza sebe ostavio Borhu Majorala sa 15, odnosno Alvara Moratu sa 13 pogodaka.

Izabrane vesti

Aruka suštinski ne predstavlja iznenađenje u portugalskom i evropskom fudbalu, pošto je letos, kao petoplasirani tim Primeire zaigrao kvalifikacije za Ligu konferencije i eliminisan od norveškog Brana, ali je zanimljivo to što je uspeo da se nadogradi u smislu kvaliteta igre. Ove sezone rezultati na početku nisu bili na zadovoljavajućem nivou, ali su stigli početkom ove godine. I to uz fantastičnu igru, koja je posebno oduševila protiv Porta 12. februara, kada je bilo 3:2 na Munisipalu. Prvi gol na meču koji je postigao Muhika u prvom minutu, danima se vrteo na društvenim mrežama, pošto se radilo o akciji u kojoj je učestvovalo svih 11 igrača domaćeg tima i koja je na delu pokazala koliki je zapravo kapacitet ovog tima.

Aruka u svojim redovima ima šestoricu Španaca, što je najveći broj tamošnjih fudbalera u najkvalitetnijim evropskim takmičenjima. Slede Porto i Pari Sen Žermen sa po pet, Braga i Lacio imaju četiri, a Liverpul i Vulverhempton po tri. Inače, u Portugaliji, od inostranih igrača, najviše ima Brazilaca (105), a potom slede Španci, kojih je ukupno 30. Petina se nalazi u predgrađu Porta.

Ali otkud Španci u Aruki, kad tamo nikad nije bilo španskih trenera? Najveće zasluge za to idu sportskom direktoru Žoelu Pinju, koji se, u trenucima kada svi sportski radnici u Portugaliji jure Brazilce, okrenuo Špancima. I to onima koji nisu uspeli da iskažu sav svoj potencijal u velikim sredinama. Neki čitav ovaj proces u Aruki nazivaju regrutacijom španskih talenata.

"Španija je tržište sa mnogo talenata, a koje portugalski timovi do sada nisu dobro istražili. Španija je obližnja zemlja, što igračima omogućava brzu adaptaciju na novu sredinu", rekao je Pinjo.

Ove sezone Aruka je dvojicu Španaca direktno iz Španije i to bez obeštećenja. U pitanju su krila Đason iz Alavesa i Migel Puče iz Saragose, dok je štoper Havi Montero pozajmljen iz Bešiktaša. Ipak, najvažniji potez bio je potpis Krista Gonzalesa, koji je stigao nakon neuspešnog perioda u Udinezeu i brzo postao jedan od lidera ekipe. Postigao je 14 golova u svim takmičenjima, uz osam asistencija na 32 utakmice i čini fantastičan napadački trio sa sunarodnicima Muhikom i Đasonom. Najbolji španski strelac na Starom kontinentu je zajedno sa Urijem Busketsom prošao kros Barsinu La Masiju, što se jasno vidi i u načinu Arukine igre.

Ono što je ključno kada je u pitanju ovaj tim jeste činjenica da svi Španci spadaju među ključne igrače ekipe koju predvodi Danijel Souza. Mladi trener, rodom iz Barselosa, zamenio je Danijela Ramosa sredinom novembra i potom preporodio tim. Zapravo, dozvolio mu je da igra širokim plućima, a onda su usledile ubedljive pobede protiv Vizele (5:0) i Šavesa (5:1), pomenuto slavlje protiv Porta (3:2) i preokret protiv Famalikaa (3:2). Na poslednjih sedam mečeva u Primeiri Aruka ima šest pobeda i jedan poraz.

"Uvek smo imali poseban interes za Španiju. Španski fudbaler ima kulturu treninga, dobre navike i kvalietet koji nam omogućava da postižemo odlične rezultate. Svi Španci koji su stigli u Aruku su igrači na visokom nivou. Oni nam pomažu da ostvarimo svoje ciljeve - da napravimo atraktivnu igru koja nam omogućava da završimo na što višoj poziciji na tabeli", dodao je Pinjo.

Da ste ljude koji pomno prate dešavanja u španskom fudbalu prošlog leta pitali kakav je igrač Rafa Muhika? Verovatno biste kao iz topa dobili odgovor - ništa posebno. To ne bi ni bio pogrešan odgovor, s obzirom na to da je momak iz Las Palmasa eksplodirao tek ove sezone u Aruki. Stil igre mu izuzetno odgovara, a posebno saradadnja u samoj navali sa Đasonom i Kristom. Aruku od ostalih malih timova u Portugaliji razdvaja to što pored kontranapada, koji su joj glavno oružje, zna da bude ubitačna i iz pozicone igre, što se pokazalo upravo na primeru pomenutog gola protiv Porta.

"Želimo da budemo verni svojm imidžu. Da držimo intezitet i ne menjamo način igre. Bolje da se odmaramo sa loptom, nego bez nje, a kad se branimo da imamo konstatnu želju da ukrademo loptu", objašnjavao je Danijel Ramos početkom novembra prošle godine.

Muhika jeste oktrovenje sezone, ne samo u Portugaliji, već i šire, ali o sposobnosti sportskog direktora Žoela Pinja najbolje mogu opisati kroz primer Krista Konzalesa. Momak sa Kanarskih ostrva je takođe imao težak put do velike scene. Njegov talenat još u ranim igračim danima prepoznao je Real Madrid i na elto 2017. godine doveo da igra za Kastilju, za koju je postigao 32 gola uz 12 asistencija na 72 utakmice. Dve godine kasnije otišao je u Udineze za 1.500.000 evra, ali je prvi tim Zebra je odgirao svega dve utakmice. Minute je tražio na pozajmicama u Valjadolidu i Hihobnu, a onda, kada mu je istekao ugovor sa Udinezeom, pojavili su se Pinjo i Aruka.

Niko nije mogao da pretpostavi, pa ni Pinjo ni Kristo, da će se kockice poklopiti na ovakav način. Odlično krilo je dobilo svu slobodu u svojoj igri da ikaže maksimalan potencijal, a Aruka majstora na kojem bi mogla da joj pozavidi i velika trojka portugalskog fudbala.

Nažalost, Arukina priča suštinski nema srećan kraj, jer se radi o klubu koji gotovo nema navijače. Iako po mnogima igraju najatraktivniji fudbal u Portugaliji, ove godine ih prosečno gleda 1.858 gledalaca po utakmici, što je najlošiji prosek u Primeiri. Munisipal ima kapacitet od 5.000 mesta, a praktično može da ga popuni dolazak samo Porta, glavne ekipe iz čitavog grada koji u sa okolinom ima nešto manje od 2.000.000 stanovkika. Ipak, ta činjenica nije demoralisala odlični sastav Danijela Souze, koji u protekla dva meseca predstavlja pravu fudbalsku atrakciju u portugalskom i evropskom fudbalu.


tagovi

Aruka

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara