Aleksandr Lakazet i Hulijan Alvarez (©Reuters)
Aleksandr Lakazet i Hulijan Alvarez (©Reuters)

Argentinci na stubu srama u Francuskoj, ključa pred „finale pre finala“ u Bordou

Vreme čitanja: 3min | pet. 02.08.24. | 09:59

Galski petlovi i Gaučosi večeras (21.00) odmeriće snage u derbiju četvrtfinalne runde na olimpijskom turniru za fudbalere

Nije bilo iznenađenja u grupnoj fazi na fudbalskom turniru u Parizu. Favoriti su lako izborili četvrtfinale, a danas kreće ono pravo. Argentina, Francuska i Španija su kandidati za zlato. Veliki derbi ove runde je duel domaćina i Gaučosa u Bordou (21.00).

Selektor olimpijskog tima svetskog šampiona Havijer Maskerano je doveo na Igre jak tim sa trojicom igrača iznad 23 godine. Prva zvezda selekcije je napadač Mančester Sitija Hulijan Alvarez, koji je bio u važan šraf i najbolje selekcije Gaučosa koja je osvojila Mundijal u Kataru i dva puta u nizu pobedila na Kopa Amerika. Tu su i veteran, štoper Nikolas Otamaendi i golman Heronimo Ruli. Po krilu dejstvuje supertalentovani novi igrač Botafoga Tijago Almada.

Izabrane vesti

Loše su Gaučosi krenuli, poraženi su na premijeri od Maroka (1:2) u kontroverznom meču. Pobede nad Irakom i Ukrajinom su otvorili vrata četvrtfinala, ali sa druge pozicije, iza Marokanaca koje predvodi as Pari Sen Žermena Ašraf Hakimi. Galski petlovi su prvu fazu završili sa maksimalnim učinkom. Francuska ima gol-razliku 7:0. Po 3:0 su pobeđene SAD i Novi Zeland, dok je protiv Gvineje izvojevana minimalna pobeda. Najpoznatiji igrač je napadač Liona, nekadašnji as Arsenala Aleksandr Lakazet.

21.00: (2,25) Francuska (3,30) Argentina (3,30)

Selektor Tijeri Anri ima veliki broj talentovanih igrača kao što su napadač Liona Šerki, novi igrač Bajerna Majkl Olis, zatim Kalimuendo, Lukebe, Dijuf, Bade

Ovaj meč je imao vatrenu uvertiru. Naime, posle ovogodišnjeg Kopa Amerika, kada je Argentina slavila, pojavio se snimak na kome fudblaeri svetskog šampiona vređaju na rasističnoj osnovi francuske igrače afričkog porekla. Jedan od onih koji je tih dana bio na stubu srama bio je vezista Čelsija Enco Fernandez. As Plavaca se kasnije izvinio zbog uvredljive pesme i uplatio novac dobrotvornoj organizaciji koja se bori protiv diskrimancije.

Francuzi su se žalili FIFA, tražili kaznu za Gaučose. Encov saigrač iz londonskog tima, Vesli Fofana, rekao da je ovo nesputani rasizam, ali je kasnije prihvatio izvinjenje Argentinca.

Sada će ove dve repezentacije da odmere snage u utakmici koja će da bude više od četvrtfinala Olimpijskih igara. Napadač Žan Filip Mateta u najavi meča je istakao da je san svakog Francuza da njegova selekcija pobedi Gaučose.

Argentina je svetski šampion, tim koji uvek završi u finalu na turnirima na kojima igra. Ovo što se dogodilo nedavno, sve Francuz će da dirne", istakao je Mateta.

Gaučosi nisu dobro dočekani u Parizu. Izviždana je ragbi reprezentacija ove zemlje. Tenzije su pojačane pred ovaj duel. Sigurno će i himna Argentine da bude ismejana u Bordou.

Znamo odakle dolazimo i kako će se ponašati prema nama u Francuskoj. Nema sumnje da ćemo da učinimo sve što je moguće da ponovo nosimo našu zastavu na najvišem nivou“, rekao je Ruli.

Ove dve reprezentacije, naravno u punom jačem sastavu, igrali su pre nešto manje od dve godine u finalu Mundijala u Kataru, kada je viđen jedan od najboljih mečeva za zlato u istoriji planetarnih šampionata. Argentinci su posle penala skinuli krunu Trikolorima. Ulog večeras nije toliki, fudbal je na Olimpijskim igrama ipak u drugom planu, ali nema sumnje da nas očekuje "više od igre" u Bordou.

OLIMPIJSKI TURNIR U FUDBALU – ČETVRTFINALE

Petak

15.00: (2,25) Maroko (3,40) SAD (3,20)

17.00: (4,00) Japan (3,35) Španija (2,00)

19.00: (3,05) Egipat (3,35) Paragvaj (2,35)

21.00: (2,25) Francuska (3,30) Argentina (3,30)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Pariz 2024Tijeri AnriHavijer Maskeranofudbalska reprezentacija ArgentineFudbalska reprezentacija Francuske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara