Antverpen - jedna od najlepših priča letnje pijace

Vreme čitanja: 3min | pon. 02.09.19. | 21:44

Može li najstariji belgijski klub za 140. rođendan u Ligu šampiona?

Pisali smo pre nekoliko sati kakva je gužva danas u Firenci, na stadionu Artemio Franki, a ništa manje zanimljivo nije ni u Antverpenu. Najstariji belgijski klub predstavio je tri pojačanja u danu! I to ne bilo kakva. Stigli su Stiven Defur (31), doskorašnji fudbaler Barnlija, a nekada zvezda Anderlehta i Porta, zatim Manuel Benson iz redova šampiona Genka, odnosno dvometraš iz istog tima - Zinjo Gano. 

Gano igra na poziciji špica i u pitanju je pozajmica s pravom otkupa, Manuel Benson plaćen je debelo - čak 3.000.000 evra, dok je Stivenu Defuru bio istekao ugovor sa Englezima, a Belgijanci su ga ubedili ni manje ni više do platom od 2.000.000 evra?! Šta je sporno u toj cifri? Ništa, osim što toliko u Belgiji ne zarađuju ni najveće zvezde Anderlehta ili Briža. Dakle, radi se o ozbiljnoj priči - očito pokušaju da se Antverpen vrati na nekadašnje staze uspeha.

Izabrane vesti

A oni koji pomnije prate belgijski fudbal znaju da je Antverpen, pored toga što je najstariji tamošnji klub (iduće godine slavi 140 godina postojanja), nekada bio i te kako uspešan. Klub ima četiri titule šampiona, jedan kup i finale Kupa pobednika kupova u sezoni 1992/93, kada je u borbi za drugi najvredniji evropski trofej poražen od tada moćne Parme. Valja podsetiti da je u toj ekipi igrao i čuveni Zvezdin golman Stevan Dika Stojanović, dve godine ranije šampion Evrope sa crveno-belima...

Tri poslednja pojačanja, danas pristigla, predstavljaju samo šlag na torti kada je u pitanju pazar Antverpena na letošnjoj pijaci. Prethodnih dana Belgijanci su jedno za drugim nizali zvučna pojačanja. Martin Hongla i Žunior Pijus možda ne mogu da ponesu taj epitet, ali jedini su uz Bensona plaćeni. I to milionski. Granada je za Honglu, bivšeg Barsinog đaka, dobila 1.600.000 evra, a Pasoš Fereira za Pijusa milionče.

Za Liora Refaelova, legendu Briža (postigao preko 50 golova za plavo-crne) sigurno ste čuli. On je proteklu sezonu bio na pozajmici, da bi od ovog leta i zvanično postao igrač Antverpena. O Kevinu Miralasu ne treba posebno trošiti reči. Stiže posle sjajne internacionalne karijere, Evertona, Olimpijakosa, Fjorentine... Bez nadoknade došao je i nekada velika nada Mančester Junajteda - Riči de Lat. Doskora član Aston Vile i na spisku igrača Lestera u onoj šampionskoj sezoni, kada se, međutim, nije naigrao.

Ako ćemo o najvrednijem igraču koji je ovog leta stigao u redove Antverpena onda je to svakako 25-godišnji Holanđanin Vesli Hud. Krenulo mu je naopako po odlasku iz AZ Alkmara 2015, kratko se zadržao u Laciju, ali su Rimljani na njemu uspeli da inkasiraju neverovatnih 16.000.000 evra. U Sautemptonu mu nije išlo, onda ni u Selti, pa sada pokušava da rehabilituje karijeru kao pozajmljeni igrač Svetaca.

Kad na sva ta pojačanja dodamo imena starosedelaca poput Dijumersija Mbokanija, Danijela Oparea ili Sambua Jatabarea, jasno je da se radi o jednom od najboljih timova Belgije. Uostalom, rezultati na startu prvenstva to najbolje govore: četvrto mesto i samo bod manje od lidera Standarda. Pa ako Laslo Bolonji, poznati rumunski stručnjak, uspe da ukomponuje sve ove novajlije - možda i borba za Ligu šampiona, što da ne.

Možda u klubu potajno i maštaju o nečem velikom. Pre dve godine vratili su se u elitu posle 13 sezona tavorenja u drugom stepenu takmičenja. Klub je, očito stao na noge. A dogodine 140. rođendan...

Ima nešto i u tome, sigurno.


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara