Anelkini saveti Embapeu: On je stvoren za Ančelotijev Real, ali nijedan igrač nije iznad kluba

Vreme čitanja: 4min | uto. 04.06.24. | 11:24

Bivši golgeter svojevremeno je bio zvezda Kraljevskog kluba, baš kao sada njegov mlađi zemljak

Na izmaku 20. veka, za sezonu 1999/2000, Nikolas Anelka stigao je u Real Madrid kao zvezda evropskog fudbala. Arsenal je od prodaje francuskog golgetera dobio tada ogromnih 35.000.000 evra, međutim, u Kraljevskom klubu nisu dobili ono što su očekivali - golove. Samo dva ptua u Primeri i isto toliko u Ligi šampiona bio je precizan.

Anelkin period u Realu bio je turbulentan, pa i ne čudi što su ga Madriđani prodali Pari Sen Žermenu nakon samo godinu dana i svega 19 prvenstvenih nastupa, a ukupnih 31. Čak pet meseci trebalo je Francuzu da postigne prvi gol, potom ga je tadašnji predsednik kluba Lorenco Sajnc suspendovao zbog svađe sa trenereom Visenteom del Boskeom, da bi ga - uprkos golovima Bajernu u polufinalu Lige šampiona i značajnom doprinosu osvajanju osmog pehara kontinentalnog prvaka - na leto klub prodao Parižanima za sličan iznos koji je plaćen Arsenalu.

Izabrane vesti

Bez obzira na sve to, Nikolas Anelka vrlo dobro zna šta čeka Kilijana Embapea u Real Madridu i sa kakvim će pritiskom morati da se nosi. Istina, njegov sunarodnik stiže u nešto zrelijim godinama i kao svetski šampion i višestruki prvak Francuske, ali iako bar gledano sa strane deluje da je Embape motivisaniji da ostavi dubok trag u istoriji fudbala, saveti iskusnijeg mogli bi da mu pomognu. Otud je list Parizijen pozvao Anelku...

"Nijedan igrač nije iznad kluba. Svakako, nije zbog toga tamo. Real Madrid nimalo ne liči na PSŽ. U Pariz je Kilijan stigao kao mladić, u klub koji nema istoriju. Real ima mnogo veću prošlost i zato tamo ne postoji rizikd da se oseti većim i jačim od kluba", odmah je Anelka ukazao na nešto što o čemu se nije javno govorilo, ali je svima bilo jasno da je tako tokom poslednjih Embapeovih sezona u Pari Sen Žermenu.

Anelka je iz Pari Sen Žermena u Arsenal prešao sa 18 godina, a kada je dolazio u Madrid bilo mu je 20. Embape stiže sa 25.

"Već priča španski jezik, tako da je teži deo gotov. Kada sam ja prešao u Arsenal, a onda i Real, morao sam da učim engleski, pa španski. To ti uvek usporava adaptaciju, ali on neće morati da čeka. Stiže pripremljen, jer je godinama planirao da zaigra u Španiji ili Engleskoj. Sve je podređeno tome da uspe, tako da mu i ne treba moj savet. Sve je već predvideo", smatra 45-godišnji Francuz.

Postojala je velika Embapeova želja da zaigra na Olimpijskim igrama u domovini, ali ga selektor Tjeri Anri na kraju ipak nije uvrstio ni na širi spisak igrača, koji je objavio u ponedeljak. Slaže se Anelka sa takvom odlukom nekadašnjeg saigrača.

"Siguran sam da će se Kilijan uvek truditi da pruži 100 odsto svojih mogućnosti Realu, ali ako se ne bude dovoljno odmorio i bude učestvovao i na Evropskom prvenstvu i na Igrama, pitanje je da li će njegove noge to moći da isprate. I dalje je mlad, ali sa nastupom na Olimpijskim igrama mogao bi da ugrozi sledeću sezonu. Pohvalno je to što želi da predstavlja svoju zemlju u svakom trenutku, međutim, nekada je potrebno i biti razuman".

Govorio je bivši reprezentativac Trikolora i o životu u Madridu.

"Iskreno, ako misli da slobodno i u miru šeta ulicama, neka odmah zaboravi na to. Ja mislim da i u Parizu više ne može da se pomeri, a da ljudi ne požele da ga dodirnu, popričaju, slikaju se s njim... U Madridu su ga toliko dugo čekali da nema šanse da će ga sada ostaviti na miru. Ne znam kakav je privatno, ali bolje bi mu bilo da sedi kod kuće nego da pokušava da živi kao Madriđanin", surovo je iskren Anelka.

Jasan je nekadašnji napadač i po pitanju Embapeovog uspeha u Realu.

"Kilijan je stvoren za Real! Pre 20 godina fudbal je bio drugačiji i tada mu ovo ne bi odgovaralo. Ali ono što Ančelotijev tim igra danas je baš ono što mu odgovara. On se oslanja na brzinu i igrače koji se dobro poznaju. Ako tome dodamo Ančelotijevu inteligenciju da integriše Embapea, dobićemo perfektan koktel. Zaista, nemam sumnju: Kilijan će daleko dogurati u Realu. Ređaće golove, ali sa kvalitetima koje ima pravio bi razliku gde god da je otišao".

Sigurno je da će mnogi porediti francuskog asa sa Kristijanom Ronaldom, koji je svojim golovima i trofejima ispisao brojne stranice Realove istorije.

"Biće mu teško da nadmaši ono što je Kristijano postigao. Na njemu je da ima istu statistiku, ali hajde da prestanemo da mislimo o tome da on mora da ostavi trag. To je već učinio", smatra Anelka.

Uporedio je Anelka i svoj dolazak u Real Madrid sa Embapeovim.

"To je bilo pre 25 godina i ne mogu da poredim sa onim što će Kilijan doživeti. Došao sam iz Arsenala i Francuzi tada još nisu važili za bitne igrače u Španiji. Stigao sam u velikom transferu za ono vreme, ali nisam bio zvezda. Empabe je, za razliku od mene, superzvezda, a dolazi kao slobodan igrač. Paradoksalno... S obzirom na novac koji je platio za mene, Realovi zahtevi bili su veći. Morao sam brzo da opravdam cenu, dok je drugačije kada stignete u klub besplatno. Možda će zbog toga Kilijanu biti lakše, ali sigurno je da će ga svi gledati kao superzvezdu i imaće velika očekivanja. U svakom slučaju, on od početka zna šta treba da radi", zaključio je Anelka.


tagovi

Nikolas AnelkaKilijan EmbapeReal Madrid

Obaveštavaj me

Real Madrid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara