Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ančelotijevih 365 dana mersisajdske čarolije

Vreme čitanja: 4min | ned. 20.12.20. | 10:28

Ančeloti za godinu dana na klupi Evertona, od tima iz donjeg doma stvorio kandidata za vrh tabele

Sa osmehom na licu, u subotu, 21. decembra 2019. godine Karlo Ančeloti je zakoračio na Gudison i tako ispunio veliku želju prvog čoveka Evertona Farhada Moširija.

Britanski biznismen iranskog porekla, od dolaska na čelo Evertona u februaru 2016. godine tražio je trenera kakav je Ančeloti. Rastanak Napolija sa Karlitom bio je šansa koju Moširi nije želeo da propusti te je na klupu Karamela doveo čuvenog Italijana u nadi i uverenju da će klubu doneti ono što nisu uspeli Ronald Kuman, Sem Olardajs i Marko Silva.

Izabrane vesti

Prvog dana po dolasku u Mersisajd, Ančeloti je prisustvovao skromnom remiju bez pogodaka njegovih novih pulena i Arsenala na čiju klupu je tek seo Mikel Arteta. Igra sudbine želela je da prvu godinu na klupi liverpulskog tima počne i završi protiv Tobdžija. Dva dana pre prve godišnjice Ančeloti je zaokružio fenomenalni period u Evertonu pobedom nad Arsenalom (2:1) i dragocenom lekcijom mlađem kolegi.

Trijumf protiv londonskog tima na Gudison Parku samo je nastavio niz fenomenalnih rezultata, a neposredno pre Artete, Karlu su morali da pruže ruku i priznaju da imaju još šta da uče od njega i Brendon Rodžers i Frenk Lampard. Pobede nad Čelsijem, Lesterom i Arsenalom ukrasile su nedelju kojom je Ančeloti završio prvu godinu staža na klupi Karamela.

I danas, kad uprava Evertona napravi prvi ozbiljniji presek i sumira učinak Italijana, primarni utisak će biti zadovoljstvo, sreća zbog ispravnog izbora koji je na najbolji način oslikan upravo kroz ironičnu paralelu Ančelotija i Artete.

Baš Španac koji je u igračkim danima ostavio dubok trag među Karamelama bio je opcija za mesto na klupi bivšeg tima, međutim, Arsenal je nakon rastanka sa Emerijem preduhitrio Everton. Ili je bio brzopletiji. Kako god, rasplet u Londonu doprineo je, makar malim delom, da se Moširi okrene ka Ančelotiju, pruži mu poverenje i preda u ruke kormilo kluba koji je u tom trenutku zauzimao 15. mesto uz nagoveštaj borbe za opstanak.

Ančeloti i Arteta, Foto: ReutersAnčeloti i Arteta, Foto: Reuters

Kad se podvuče crta i pogleda prethodnih godinu dana, nezadovoljnih nema, ni u Arsenalu ni u Evertonu, ali je jasno da je najveći dobitnik, kako je to neretko u prošlosti bivalo, tim koji uz sebe ima Karlita.

Iskustvo i pelcer iz giganata kao što su Milan, Čelsi, Pari Sen Žermen, Real Madrid i Bajern Minhen, Ančeloti je preneo u plavu stranu Liverpula i od kluba koji se borio za beg iz opasne zone stvorio tim za koji se danas mnogi ljubitelji fudbala nadaju da bi mogao da krene stopama Ranijerijevog Lestera.

Prekaljeni italijanski stratezi očigledno imaju recept za ostrvske klubove, ali je priča o trci za šampionsku krunu na predugačkom štapu da bi se o njoj polemisalo u decembru. Kakav god rasplet bio u daljem toku šampionata, dovoljna satisfakcija za navijače Evertona je činjenica da je njihov klub posle nešto više od trećine trke u samom vrhu tabele. A koliko je Ančelotijev uspeh veliki najbolje ilustruje podatak da je Everton najbolji plasman na Božić imao u sezoni 2004/05 kad je zauzimao treće mesto.

Skromni i uvek vedri Italijan postao je ljubimac navijača Evertona od kojeg je preko noći stvorio pobednički tim. Kalvert Luin je procvetao pod komandom aktuelnog stratega. Ančeloti je na mladom Englezu očigledno umeo da primeni recept iz iskustva stečenog kroz rad sa Inzagijem, Ševčenkom, Drogbom i ostalim prvoklasnim centarforevima, pa je devetka Evertona danas, sa 11 pogodaka, na deobi drugog mesta liste strelaca sa Sonom iz Totenhema, a iza Salaha koji je upisao 13 golova. Značajna uloga pripala je Dinju, a neizbežan deo "čarobnog napitka" predstavlja Hames Rodrigez, Ančelotijev čovek od poverenja koji je bio deo Karlovog tima i u Realu i Bajernu.

Svasten da je tek na početku puta koji obećava, Ančeloti nije nije dozvolio da ga obuzme euforija koja danas vlada Gudisonom. Po prirodi skroman i umeren, Italijan ni u trenucima dok njegov tim zauzima prvo mesto iza šampiona i gradskog rivala, nije dozvolio sebi da se opusti.

"Ostvarili smo vrlo dobre rezultate u poslednjih nekoliko utakmica. Iza nas su briljantne predstave i fantastiči rezultati. Pokazali smo doslednost, odlično smo počeli sezonu, ali smo potom imali težak momenat. Trenutno sam veoma zadovoljan. Pozicija u kojoj se nalazimo jeste dobra, ali nije kraj takmičenja, to sam već napominjao ranije", rekao je Ančeloti posle pobede nad Arsenalom.

Umeren, bez zapaljivih izjava, Ančeloti i danas izgleda kao onog dana kad je preuzeo 15. tim Premijer lige - nasmejano i samouvereno. Bez prepotentnosti, isključivo siguran u svoje sposobnosti koje je na najbolji način demonstrirao u prethodna 364 dana.


tagovi

Premijer ligaEvertonKarlo Anćeloti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara