David Ruiz proslavlja gol sa Lionelom Mesijem (©AFP)
David Ruiz proslavlja gol sa Lionelom Mesijem (©AFP)

Amateri sa Bermude traže čudo protiv Mesijevog saigrača i napadača Seltika

Vreme čitanja: 3min | ned. 09.06.24. | 23:05

Honduras gostuje u Hamiltonu (ponedeljak, 01.00) u 2. kolu druge faze severnoameričkih kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2026. godine

Triput smo gledali Honduras na Mundijalima, 1982, 2010. i 2014. godine. Biće veliko izgnenađenje ako se ne nađe na svetskoj smotri i 2026, jedan je od najvećih favorita u severnoameričkim kvalifikacijama. Značajan korak ka ostvarenju cilja bikolori bi mogli da naprave u noći između nedelje i ponedeljka od 01.00 časova po srednjoevropskom vremenu, kada će da ih ugosti Bermuda.

Reč je o susretu drugog (od četiri) kola druge faze kvalifikacija. Posle prve runde Honduras ima tri boda, savladao je Kubu sa 3:1, dok je Bermuda na jedinici. Morala je da se zadovolji samo jednim poenom u susretu sa Antigvom i Barbudom. I to jedva osvojenim, golom Sačijela Minga u 90. minutu.

Izabrane vesti

U poslednju, treću fazu plasiraće se po dve najbolje ekipe iz svake grupe, tako da će Bermuda imati čemu da se nada. Rivali u preostala dva kola biće joj Kuba i Kajmanska Ostrva.

Honduras je naravno po kvalitetu i renomeu daleko iznad njih. Selekciju mu čine uglavnom igrači iz domaćeg prvenstva, koje je uz kostarikansko najače u Centralnoj Americi, ali nekoliko fudbalera igra i u jačim klubovima.

01.00: (14,0) Bermuda (6,75) Honduras (1,20)

Zvezda tima je krilni napadač Seltika Luis Palma, dok je vezista David Ruiz saigrač sa Lionelom Mesijem u Interu iz Majamija. Kapiten Antoni Lozano je minule sezone igrao u španskoj Primeri za Almeriju, dok se još trojica takmiče u MLS, Delbi Flores (Toronto), Kervin Arijaga i Džozef Rosales (Minesota). Nekadašnji fudbaler Crvene zvezde Luis Garido 2021. godine se oprostio od reprezentacije, a od februara je bez kluba, otkad mu je istekao ugovor sa kostarikanskim Perez Zeledonom.

Bermuda je samo jednom bila koliko-toliko blizu plasmana na Mundijal, 1994. godine, kada se prethodni put igrao u Sjedinjenim Američkim Državama. Tada su ostrvljani stigli do poslednje faze kvalifikacija, ali su za tri poena završili iza Kanade i za toliko im je izmaklo mesto u interkontinentalnom baražu. Kanađani su tamo izgubili od Australije na penale.

Ovog puta nema u severnoameričkim kvalifikacijama ni SAD, ali ni Meksika i Kanade, pošto su se svi oni direktno plasirali kao domaćini turnira. Pored toga, KONKAKAF konfederacija je dobila još tri direktne karte za Svetsko prvenstvo, odnosno dva mesta u interkontinentalnom baražu. Zato se sada i slabije ekipe poput Bermude nadaju velikom uspehu.

Njenu selekciju čine uglavnom amaterski igrači iz Evrope, koji igraju u nižim rangovima engleskog fudbala. Protiv Hondurasa su autsajderi, svoju šansu će tražiti u preostala dva kola.

Honduras ima ozbiljnu bazu raspoloživih fudbalera, svi oni igraju na visokom nivou. Istorijski gledano, to je takmičarska selekcija koja teži najvišim ciljevima. Već su igrali na Svetskom prvenstvu, imaju iskusan stručni štab koji ih dobro vodi. To će za nas da predstavlja ogroman izazov i važan test. Znamo kakva nam se prilika ukazala. Želimo da budemo u gornjoj polovini selekcija iz KONKAKAF regije, zato nam je važno da se protiv timova koji već pripadaju tom društvu pokažemo u što boljem svetlu“, kazao je selektor Bermude Majkl Findli.

Ovo je prvi put da se Bermuda i Honduras sastaju u takmičarskoj utakmici.

------------------------------

EUROFORIJA JE POČELA!

OVO JE 18 RAZLOGA ZBOG KOJIH JE MOZZART NAJBOLJI IZBOR ZA EP

------------------------------

SEVERNOAMERIČKE KVALIFIKACIJE ZA MUNDIJAL 2026 – 2. KOLO

GRUPA A

Ponedeljak

01.00: (14,0) Bermuda (6,75) Honduras (1,20)

Utorak

21.30: Kuba - Kajmanska Ostrva

***Kvote su podložne promenama



tagovi

reprezentacija Hondurasakvalifikacije za svetsko prvenstvoKvalifikacije za Mundijal 2026.

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara