Ćirković (©MN Press)
Ćirković (©MN Press)

Aleksandar Ćirković šesti najopasniji ofanzivac sveta

Vreme čitanja: 2min | pon. 10.06.24. | 12:07

Krilni napadač TSC-a ostvario jedan od najvećih „XG“-eva u 74 lige planete

Na spisku Migel Borha, Mateo Kasijera, Džengiz Under, Luis Suarez i pored njih – Aleksandar Ćirković!

Čuvena Fudbalska opservatorija (CIES) stacionirana u Švajcarskoj, specijalizovana za raznorazne statistike, objavila je danas listu sa najopasnijim napadačima u 74 lige planete. Parametar koji se uzimao u obzir je „xG“, odnosno, „očekivani golovi“, a to je jedan od novijih statističkih detalja, koji bi se najpribližnije opisao kao – kvalitet šanse.

Izabrane vesti

Što je igrač u boljoj poziciji za gol, to je „xG“ veći, odnosno, veća verovatnoća da će postići gol. Logika kaže da najveći „eks dži“ imaju majstori peterca, penaldžije, a najmanji oni koji sa distance pogađaju mreže.

Uglavnom, krilni napadač TSC-a Aleksandar Ćirković, koji je bio na širem spisku reprezentacije za Evropsko prvenstvo, ima šesti najveći „xG“ u svetu za minulu sezonu! Nadavao se golova as Topolčana u prolećnom delu sezone, ušao u „milion“ prilika i kada se sve to izmerilo, dobila se vrednost od 0,42 „očekivana gola“ u 90 minuta.

Najopasniji napadač sveta je, po ovom parametru, Migel Borha iz River Plejta sa „xG“ 0,69, prati ga Mateo Kasijera iz Zenita (0,51), a onda idu Džengiz Under iz Fenerbahčea (0,44), pa Anderson Taliska iz Al Nasra (0,44) i legendarni Luis Suarez, koji brani boje Inter Majamija (0,43).

Iza njih je Aleksandar Ćirković sa sjajnim rezultatom od 0,42 „očekivana gola“, a iza njega u Top10 su napadači Borusije Menhengladbah Robin Hak (0,39) i lisabonskog Sportinga Paulinjo (0,39).

Ćirković je prethodnu sezonu igrao za TSC kao pozajmljen igrač od ruskih Krila Sovjetov, a u međuvremenu je njegov ugovor otkupljen.


tagovi

TSC Bačka TopolaAleksandar ĆirkovićMozzart Bet Superliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara