Stadion Lestera (Foto: AFP)
Stadion Lestera (Foto: AFP)

Ako se vrati u Premijer ligu, Lester bi mogao da počne sezonu 'iz minusa'

Vreme čitanja: 2min | čet. 07.03.24. | 16:52

Lider Čempionšip nalazi se u opasnosti od kršenja pravila o profitabilnosti i održivosti zbog kojeg je Evertonu u novembru oduzeto šest bodova

Na dobrom je putu Lester da se ekspresno vrati u Premijer ligu, a ako u toj nameri i uspe, mogao bi da ima ozbiljnih poteškoća da zadrži status prvoligaša s obzirom na to da bi prema poslednjim informacijama sa Ostrva sezonu mogao da započne 'u minusu'.

Još u novembru Lesteru se predviđalo da će premašiti dozvoljenje gubitke u iznosu od 83.000.000 funti tokom trogodišnjeg perioda, te je EFL od kluba zatražio da podnese finansijski plan kojim će pokazati na koji način će se pridržavati ograničenja potrošnje. Nezavisno veće je u međuvremenu odlučilo da lider Čempionšipa ne mora da ispuni pomenuti zahtev, klub se i dalje nalazi u opasnosti od kršenja pravila o profitabilnosti i održivosti.

Izabrane vesti

Limit za klubove iz Premijer lige iznosi 105.000.000 funti tokom trogodišnjeg perioda, a kako je Lester ove sezone učesnik nižeg ranga, ta granica za klub sa King pauer stadiona spuštena je na 83.000.000 funti.

Popularne Lisice u maju 2022. godine zabeležile rekordni gubitak od 92.500.000 funti, godinu dana ranije još 31.200.000, a engleski mediji predviđaju da će klub iz Istočnog Midlendsa i u ovogodišnjem izveštaju, koji bi trebalo da objave do kraja marta, prijaviti značajan deficit. Da bi izbegao kaznu poput one koja je izrečena Evertonu u novembru prošle godine, kada mu timu sa Gudisona oduzeto deset bodova (četiri u međuvremenu vraćena), Lester će do kraja juna ove godine morati da prikupi znajačnu sumu novca.

Najlakši način bio bi da proda igrača, kao što je prošlog leta pred završetak finansijske godine prodao Džejmsa Medisona za 40.000.000 funti Totenhemu, a sličan scenario smeši mu se i po završetku aktuelne sezone sve i da sa Encom Mareskom izbori promociju. Od igrača u igračkom kadru najveću tržišnu vrednost imaju Kirnan Djuzberi Hol (30.000.000 evra), Vut Faes (20.000.000), Džejms Džastin i Kalum Dojl (po 15.000.000) kao i Vilfred Endidi (16.000.000), s tim da nigerijskom vezisti ugovor ističe na kraju sezone.

Lester bi takođe mogao da inkasira određenu sumu kroz FA Kup gde će u četvrtfinalu igrati protiv Čelsija, a kasu bi mogao da olakša i rastanak sa Džejmijem Vardijem, Kelečijem Iheanačom, Janikom Vestergorom i Endidijem, kojima ugovori ističu na kraju sezone.

Tim Enca Mareske je posle 36 utakmica lider Čempionšipa sa 81 bodom, tri više od drugoplasiranog Ipsviča, odnsono pet više od trećeplasiranog Lidsa.



tagovi

LesterČempionšip

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara