Nikolo Zaniolo (Reuters)
Nikolo Zaniolo (Reuters)

Ako mu Atalanta ne oživi karijeru, neće niko

Vreme čitanja: 2min | uto. 02.07.24. | 20:10

Nikolo Zaniolo na pragu selidbe iz Istanbula u Bergamo

Pre nekih pet, šest godina Nikolo Zaniolo najavljen je kao nova, velika stvar na Apeninima, kao momak blistave tehnike, razorne levice i prefinjenog fudbalskog štofa koji bi mogao da bude lider Azura u ofanzivi. Povrede su nažalost oskrnavile fudbalski potencijal tadašnjeg Rominog vunderkinda. Galatasaraj mu je pre godinu i po dana ponudio izlaz, šansu da van liga petice pokuša da bljesne, ali on to nije učinio ni u Istanbulu, ni u Birmingemu na pozajmici u Aston Vili. Ali ukazala se nova prilika, verovatno najbolja da taj nadaleko poznati, nikada u pravoj meri razvijeni talenat, ponovo progovori - Atalanta!

Zaniolo je na pragu selidbe sa Bosfora na sever Italije, u grad u kojem kola zaglavljenih karijera izranjaju iz blata, gde se točkovi naprosto odblokiraju pod sajlom za vuču starog lisca Đan Pjera Gasperinija. Kako javlja Đanluka Di Marcio, Italijan je na korak do povratka na Čizmu i to na pozajmicu sa obaveznim otkupom ukoliko bude odigrao određeni broj utakmica.

Izabrane vesti

Turski i italijanski klub trenutno rade na usaglašavanju zahteva i prevazilaženju jaza od 1.000.000 evra, odnosno tačnog broja utakmica koje Zaniolo treba da odigra kako bi se klauzula o otkupu aktivirala. To bi trebalo da bude 70 ili 80 odsto od ukupnog broja mečeva u sezoni, dok će obeštećenje najverovatnije biti 16.000.000 ili 17.000.000 evra. U svakom slučaju, Zaniolo je odabrao Atalantu iako je i Fiorentina bila zagrejana za njegov potpis.

Sigurno je i sam krilni napadač svestan da u Bergamu vladaju neke natprirodne fudbalske sile, koje pomažu igračima da rehabilituju karijere, ili jednostavno da naprave kvalitativni iskorak. Samo u minuloj sezoni, Boginja je apsolutno oživela Šarla De Ketelarea, Đanluku Skamaku i Ademolu Lukmana koji joj je het-trikom protiv Bajer Leverkuzena doneo titulu u Ligi Evrope.

A ako krenemo sezonama unazad, lista je poduža - Mario Pašalić, Davide Zapakosta, Brajan Kristante, Josip Iličić, Robin Gosens... Nastavite niz.

Za godinu i po dana, od selidbe iz Rome u Galatu vredne 15.000.000 evra, u turskom velikanu i Aston Vili zbirno je odigrao 51 utakmicu, postigao osam i namestio samo jedan gol. Ako Zaniolu Gasperini i Atalanta ne ožive karijeru, teško da će 25-godišnjak ikada moći da bude ozbiljan faktor u ligama petice.


tagovi

Nikolo ZanioloAtalantaGalatasarajTransferi uživoLetnji prelazni rok 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara