Dušan Tadić (©Reuters)
Dušan Tadić (©Reuters)

Ajaks bi da nastavi gde je stao prošle sezone, zbog neviđenog propusta, sve je u Tadićevim rukama

Vreme čitanja: 3min | čet. 18.02.21. | 15:54

Duel lidera francuske Lige 1 i holandske Eredivizije

Fudbaleri Lila i Ajaksa odmeriće snage u šesnaestini finala Lige Evrope. Prvi meč igra se na Pjer Moroa stadionu u Francuskoj (21.00). Oba sastava nalaze se na vrhu državnih prvenstava i u odličnoj formi čekaju borbu za osminu finala.

Doge su grupnu fazu Lige Evrope okončale na drugom mestu Grupe H, iza Milana, sa 11 osvojenih bodova. Pretrpele su jedan poraz (Seltik, 2:3) i remizirale sa Seltikom (2:2) i Rosonerima (1:1). Ajaks čekaju posle serije od osam mečeva bez poraza, ali i remija sa Brestom u minulom kolu francuskog šampionata.

Izabrane vesti

Tim iz Amsterdama je razočarao u grupnoj fazi Lige šampiona. Ekipa koja je 2019. godine bila na pragu finala elitnog takmičenja osvojila je sedam bodova u duelima sa Liverpulom, Atalantom i Midtjilandom. Dobili su Kopljanici u dva navrata danskog šampiona, ali su iz duela sa Redsima i Boginjom uspeli da izvuku samo jedan remi (Atalanta, 2:2). Ipak, od poraza na Johan Krojf Areni 9. decembra od italijanske ekipe, vezali su 11 pobeda i dva remija. Susret sa Lilom dočekuju posle osam vezanih trijumfa u domaćim takmičenjima.

Nastavak sezone na evrosceni za sastav iz Amsterdama obeležila je greška administracije, koja je propustila da za mečeve Lige Evrope registruje najveće pojačanje u istoriji kluba - Sebastijana Alea. Platili su za usluge snažnog napadača Vest Hemu rekordnih 22.500.000 evra, ali su zaboravili da ga upišu na spisak igrača za prolećni deo takmičenja.

Erik ten Hag ima još par problema. Osim što neće imati Alea na raspolaganju, među stativama neće biti Andrea Onane. Kamerunac je zaradio jednogodišnju suspezniju zbog kršenja doping protokola. Van stroja je i suspendovani Rajan Gravenberh, dok bi u tim mogao da se vrati Usama Idrisi. Nasir Mazraui se povredio tokom utakmice sa Heraklseom, ali bi i on trebalo da bude spreman za večerašnji susret u Francuskoj.

Nema sumnje da će najviše glavobolja domaćinu zadavati Dušan Tadić. Reprezentativac Srbije je na 30 upisanih nastupa u svim takmičenjima ove sezone postigao 14 golova i upisao 12 asistencija, pa će od njega mnogo toga zavisiti i večeras.

Kristof Galtije sa druge strane ne može da računa na veziste Benžamana Andrea i Šeku, što znači da će u prvu postavu Renato Sančes i Bubakari Sumare. Burak Jilmaz još uvek nije spreman da istrči na teren, ali se zato njegov zemljak Jusuf Jazidži oporavio. Najbolji strelac grupne faze sa šest postignutih pogodaka (izjednačen na vrhu sa Picijem iz Benfike), predstavljaće jednu od najvećih pretnji po gol holandskog velikana. Bivši igrač Kopljanika Svet Botman je propustio duel sa Brestom u ligi, ali se zato očekuje u prvoj postavi protiv nekadašnjeg kluba.

Ove dve ekipe su megdan delile i minule sezone na međunarodnoj sceni i to u okviru Lige šampiona. Ajaks je u oba navrata slavio (3:0 i 2:0).


tagovi

Dušan TadićSebastijan AleKristof GaltijeErik ten HagJusuf Jazidži

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara