Emilio Ensue (©Reuters)
Emilio Ensue (©Reuters)

AFRIKA: Kažnjavanje Ekvatorijalne Gvineje donelo ozbiljne promene u kvalifikacijama za Mundijal

Vreme čitanja: 3min | sre. 05.06.24. | 09:23

Pogledajte koji nas to značajni sportski događaji očekuju na Crnom kontinentu

CENTRALNOAFRIČKA REPUBLIKA – ČAD, 18.00

(Fudbal, Kvalifikacije za Mundijal)

Izabrane vesti

Nastavlja se prva faza kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2026. godine. Posle dva kola Čad i Centralnoafrička Republika su na poslednje dve pozicije I grupe. Čad je doživeo dva laka porazau novembru, od Malija u gostima (1:3) i Madagaskara kod kuće (0:3). Očekivano, pošto je ipak tim čiji je kapiten Muandilmađi Marijus jedini igrač koji se dokazao u Evropi apsolutni autsajder grupe. Centralnoafrička Republika je zasad na jednom poenu. Kiksnula je na otvaranju kvalifikacija protiv Komorskih Ostrva (2:4) uprkos ranom vođstvu. Posle toga je popravila utisak na gostovanju Maliju, pogotkom Žofrija Kodogbije u 79. minutu je izvukla 1:1. Danas će biti veliki favorit protiv Čada, sa kojim se do sada nije sastajala.


NAMIBIJA – LIBERIJA, 18.00

(Fudbal, Kvalifikacije za Mundijal)

Neočekivano, zahvaljujući odluci FIFA da oduzme Ekvatorijalnoj Gvineji svih šest bodova i registruje njena prva dva meča službenim rezultatom, Namibija je izbila na čelo H grupe. Izgubila je na premijeri od Ekvatorijalne Gvineje (0:1), ali se ispostavilo da kapiten Emilio Ensue svih ovih godina nije imao čiste papire da igra za ovu reprezentaciju, pa je Namibija dobila neočekivane bodove. Posle toga je savladala i slabašni Sao Tome i Prinsipe sa 2:0 i sada će ova generacija za života moći da se hvali prvom pozicijom. Realnost je ipak da se neće tu dugo zadržati. Protiv Liberije doduše, pogotovo kod kuće, ima šansu da uradi nešto više. Gosti su izgubili i od Malavija, i od Ekvatorijalne Gvineje sa po 1:0, ali su takođe dobili tri boda zahvaljujući FIFA. Namibija i Liberija su poslednji put bili rivali 2012. godine u kvalifikacijama za KAN. Liberija je kod kuće slavila sa 1:0, dok je u Namibiji ostalo 0:0.


SIJERA LEONE – DŽIBUTI, 18.00

(Fudbal, Kvalifikacije za Mundijal)

Džibuti je autsajder A grupe i to se ogleda i na tabeli. Poslednji je bez bodova i sa gol-razlikom 0:7. Za to je doduše kriv Egipat, koji mu je strpao šest golova u mrežu, dok je od Gvineje Bisao posle toga izgubio sa prihvatljivih 1:0. Sijera Leone je otvorila kvalifikacije remijem bez pogodaka u Etiopiji, posle čega je sa 2:0 izgubila od Egipta. Kao i sve reprezentacije u ovoj grupi, favorit je protiv Džibutija. Do sada se oni nisu sastajali u takmičarskim mečevima.


TOGO – JUŽNI SUDAN, 18.00

(Fudbal, Kvalifikacije za Mundijal)

Posle prva dva meča u kvalifikacijama u Togu su promešanih osećanja. Činjenica je da nisu izgubili od direktnih konkurenata u borbi za nastavak kvalifikacija, ali nisu ih ni pobedili. Na gostovanju Sudanu su odigrali 1:1, a potom kod kuće zaustavili Senegal na 0:0. Ako u Togu žele da ostanu u igri za drugo mesto ne smeju da gube bodove protiv autsajdera poput Južnog Sudana. Gosti su na premijeri lako izgubili na gostovanju Senegalu (0:4), a potom su odigrali 0:0 sa jednako slabom Mauritanijom.


TUNIS – EKVATORIJALNA GVINEJA, 21.00

(Fudbal, Kvalifikacije za Mundijal)

Derbi H grupe. Da nije bilo pomenute kazne oba tima bi imala po šest bodova i o ovoj utakmici bismo pričali kao o meču za prvo mesto. Ovako, Tunišani imaju olakšan posao i ne bi trebalo da imaju mnogo problema da dođu do druge faze. Kvalitet su dokazali i u novembru rutinskim pobedama nad Sao Tome i Prinsipeom (4:0) i Malavijem (1:0). Tunis i Ekvatorijalna Gvineja su bili rivali i u kvalifikacijama za Mundijal u Kataru. Oba tima su u direktnim okršajima slavili na svom terenu, u Tunisu je bilo 3:0, a u Malabu 1:0.


-------------

Koji je tvoj navijački san?

Da li maštaš o tome da gledaš Liverpul na Enfildu, Bilbao na San Mamesu ili možda Romu na Olimpiku?

Mozzart ti ovog proleća ispunjava želje.

Učestvuj!

---------------



tagovi

AfrikaAfričke kvalifikacije za MundijalKvalifikacije za Mundijal 2026.

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara