Fudbaleri Al Ahlija su pre nekoliko dana izborili plasman u finale Lige šampiona (©AFP)
Fudbaleri Al Ahlija su pre nekoliko dana izborili plasman u finale Lige šampiona (©AFP)

AFRIKA: Derbiji u Egiptu i Nigeriji, ES Setif čuva lidersku poziciju u Alžiru

Vreme čitanja: 3min | čet. 01.07.21. | 08:50

Pogledajte koji nas to značajni sportski događaji očekuju na Crnom kontinentu

Izabrane vesti

(Fudbal, Nigerija 1)

Fudbaleri Akve još ne znaju za poraz na svom terenu, ali to ih ne izdvaja u Nigeriji, pošto je još pet takvih klubova. Akva se za lidersku poziciju izborila pre svega zahvaljujući solidnom igrom u gostima. Kod kuće je na 14 mečeva 11 puta trijumfovala, a sada joj u goste dolazi i drugoplasirani tim lige Nasarava. Iz 14 utakmica na strani, Nasarava je osvojila 12 bodova i četvrta je najuspešnija ekipa. Ipak, osvojila je pet bodova manje od Akve kao gost. Još je rano za prognoze, ali Akva je na dobrom putu da osvoji istorijsku, prvu titulu. Pobedila je Nasaravu na pet od poslednjih sedam susreta na svom terenu.

ES SETIF - KONSTANTIN, 18.45

(Fudbal, Alžir 1)

Zaustavljen je u prošlom kolu napokon lider ES Setif. MC Alžir mu je prekinuo seriju od 10 mečeva bez poraza, trijumfom sa 3:2. Sada mu u goste dolazi Konstantin, još jedan tim u dobroj formi. Nije izgubio na šest uzastopnih utakmica, zahvaljujući čemu se probio do šeste pozicije na tabeli. ES Setif je ove sezone već uspeo da savlada jednom Konstantin, u januaru je bilo 1:0. Bila je to njegova peta pobeda na poslednjih 10 susreta u svim takmičenjima. U Setifu je Konstantin poslednji put osvojio sva tri boda 2013. godine, odnosno pre sedam gostovanja.

EKSELENS - PIKIN, 19.00

(Fudbal Senegal 1)

Premalo je pobeda ostvario Pikin u prethodna četiri kola da bi održao korak za liderom Tungetom. Samo jedna pobeda i tri remija u tom periodu koštali su ga toliko da mu sada ekipa iz Rufiska beži sedam bodova, doduše uz odigran meč više. Posle ove utakmice, Pikinu će preostati još četiri kola nade da mogu da dođu ipak do titule. Današnji rival Ekspelens je šampion u nerešenim rezultatima, remizirao je četiri puta u poslednjih pet kola. Poslednju pobedu je ostvario početkom maja, odnosno pre sedam kola. Zato je sada tek 10. na tabeli, sa pet bodova više od Gorija, koji je u zoni ispadanja.

AL AHLI - PIRAMIDS, 21.00

(Fudbal, Egipat 1)

Veliki derbi u 27. kolu prvenstva Egipta. Aktuelni prvak Afrike i novi finalista ovogodišnje Lige šampiona, Al Ahli, dočekuje Piramidse, koji su prošle nedelje eliminisani u polufinalu Kupa konfederacija. Al Ahli je u neobičnoj situaciji u domaćem prvenstvu, tek je treći na tabeli, sa čak 20 bodova manje od Zamaleka. Začkoljica je u tome što je odigrao čak osam utakmica manje od lidera. Al Ahli je pobedio Piramide samo jednom na poslednjih sedam kola, u februaru 2020. godine sa 2:1. Tada su se poslednji put i tresle mreže. Poslednja dva njihova duela završena su bez golova.

VOLIDEN - TOLINDING JUNAJTED, 21.00

(Fudbal, Gambija 1)

Kasno je Voliden upalio mašinu, titula će mu ostati nedosanjani san. Uz četiri pobede u poslednjih pet kola probio se do petog mesta, lider Forčun mu beži 12 bodova, ali ostalo je još samo pet kola do kraja i deluje nezamislivo da ta razlika ne bude dovoljna. Ipak, Volidenu trebaju bodovi ako želi da zauzme drugo mesto i tako obezbedi plasman u Kup Konfederacija. Elit Junajted, koji trenutno drži tu pozicijum, beži mu jedan bod. Sada Voliden dočekuje Tolinding, ekipu koja nije pobedila na poslednjih pet mečeva, a u tom periodu je dala samo jedan gol. Doduše, čak tri puta je odigrala 0:0.

OLIMPIK SAFI - RENESANS, 22.30

(Fudbal, Maroko 1)

Može li Renesans ipak da se izbegne ispadanje u niži rang? Pre nekoliko nedelja to je delovalo nezamislivo, ali u poslednja tri kola je pomalo neočekivano osvojio sedam bodova i tako smanjio zaostatak za rivalima. I dalje je poslednji, ali pozicija koja donosi opstanak sada mu beži samo pet bodova. Tim iz Zemamre danas gostije Olimpiku u Safiju, odakle se prošle godine vratio kao pobednik. Na jedinom njihovom duelu u novije vreme u tom gradu bilo je 3:1. Uzvratio je Olimpik ove godine, trijumfovao je sa 2:1, s tim što je Renesans u finišu propustio priliku da izjednači iz jedanaesterca.


tagovi

Afrika

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara