Stojković (©MN Press)
Stojković (©MN Press)

4-4-2 kaputt

Vreme čitanja: 2min | sre. 05.06.24. | 08:24

Treći neuspeli Piksijev pokušaj da promeni formaciju Srbije

Kao u atletici: tri pokušaja sa prestupom i to je kraj. Kaputt, što bi rekli Nemci. Kraj, nema dalje.

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković je sinoć u Beču treći put probao sa promenom formacije, treći put zaigrao sa četvoricom u poslednjoj liniji i rekao – kraj. Kaputt. Nije to to.

Izabrane vesti

Prvi put je Piksi probao na utakmici protiv Mađarske u Budimpešti. Pravo niotkud pokušao je da iznenadi rivala, a ispalo je da je iznenadio sve druge osim njih. Probili su rivali nekoliko puta po boku, postigli gol, držali Srbiju u šahu i selektor je već na poluvremenu vratio formaciju na onu standardnu sa trojicom štopera. I bilo je mnogo bolje, ali nedovoljno da bi se izbegao poraz (1:2).

Novi pokušaj je usledio u martu, u prijateljskoj utakmici sa Rusijom. Potrajao je 20 minuta, dok Milan Gajić nije skrivio penal i dobio crveni karton. Usledio je potpuni debakl (0:4), mada ni pre toga Srbija nije bog zna kako izgledala u Moskvi, ali je makar stajala u egalu.

I sinoć, pokušaj broj tri, protiv Austrije u Beču. Jedino što je potpuno nejasno, zbog čega je Stojković zaigrao u poslednjoj liniji sa četvoricom – štopera!? Spajić desno, koji to nikad nije igrao, jednako kao ni Pavlović levo. U sredini Gudelj i Veljković. I izgledalo je baš loše. Piksi je izabrao 26 igrača za Evropsko prvenstvo, među kojima je jedini klasični bek Filip Mladenović, a on sinoć nije ni ulazio u igru. I opet je rešio da testira formaciju sa četvoricom u poslednjoj liniji – bez bekova. Malo izmiče logika tog poteza...

Da li je zamisao bila da se Srbija sa tako „pojačanom“ poslednjom linijom brani protiv Engleske na premijeri na Evropskom prvenstvu, a napred šta uradi, ili šta god da je bila Piksijeva ideja - nije funkcionisalo. Srbija je toliko loše izgledala, jednako u defanzivi i ofanzivi, mučila se i da se odbrani i da prenese loptu preko pola, da je i sinoć Stojković morao vrlo brzo da menja i da vraća na standardni sistem igre 3-4-2-1/3-4-1-2. I bili su „orlovi“ mnogo bolji u drugom poluvremenu, igralo se na polovini Austrije, ali nisu uspeli da to konkretizuju nekom velikom šansom za izjednačenje.

Posle utakmice Stojković je rekao:

„Počeli smo sa četvoricom u poslednjoj liniji u početnoj fazi igre i opet me nešto uverilo da to nije to. Potrebno je da izađemo visoko, napadnemo protivnika i iz naše igre stignemo do golova“.

Prema tome, selektor je priznao: 4-4-2 je – kaputt. Tri prestupa i kraj. „Orlovi“ se vraćaju na Piksijeva fabrička podešavanja za EP, pa kako bude. Ako je tome poslužila utakmica u Beču, da se makar neke dileme raščiste i sa jasnijom slikom krene za, najpre Stokholm, a onda Augzburg – neka bude.


tagovi

Dragan Stojković Piksifudbalska reprezentacija SrbijeEURO 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara