"Prizor sa Enfilda"
"Prizor sa Enfilda"

Zvona za žrtve Hilsboroa (FOTO)

Vreme čitanja: 2min | uto. 15.04.14. | 18:39

Više od 20.000 navijača obeležilo 25. godišnjicu od jedne od najvećih tragedija u istoriji fudbala

Prizor sa EnfildaTačno 96 puta čula su se zvona svih crkvi u Mersisajdu.  Tačno toliko bilo je žrtava u tragediji na stadionu Hilsboro 15. aprila 1989. godine. Dve i po decenije kasnije bol i dalje stanuje u dušama ne samo porodica nastradalih, već svih navijača Liverpula, ali cele fudbalske planete.

Minut ćutanja širom Engleske za sve oni koji su poginuli u užasnoj nesreći tokom polufinala Kupa protiv Notingem Foresta na stadionu Šefild Venzdeja. U 15.07 tačno. Kada se nesreća i dogodila.

Izabrane vesti

Na čuvenom Enfildu raje kao da se igra utakmica - 24.000. Tu su bili i igrači Liverpula, klupske legende, ali svi oni su danas bili u drugom planu. Sve oči bile su uprte u 96 stolica koje su ostavljene praznim. Samo sa šalovima na njima.

Na terenu skulptura nazvana Prsten života sa 96 lampica. Na svakoj je bilo ugravirano ime nekog od stradalih. Među njima i ime Džon-Pola Gilhulija, rođaka kapitena Redsa Stivena Džerarda.

Sveštenici su redom čitali svako od njih da bi velečasni Kelvin Bolton završio rekavši: "Da se nikad ne zaboravi".

Podrška je stizala sa svih strana. Prenos ceremonije uživo je išao i na Gudison Parku gradskih rivala iz Evertona. Trener Karamela Roberto Martinez bio je na Liverpulovom stadionu. Ispred Enfilda šalovi Mančester Sitija, Čelsija, pa i Pari Sen Žermena, zatim zastava Libana…
"U ovom klubu ne postoji problem sa motivacijom. Meni lično je najveći izvor to što pred svaki meč pogledam spomen ploču stradalima na Hilsborou", rekao je trener Brendan Rodžers.

Suze, fotografije preminulih članova familije i ponos na licima preživelih jer su posle dvodecenijske borbe za pravdom uspeli da ponište originalnu ocenu da je ceo incident splet nesrećnih okolnosti i izbore se za novi sudski proces u kojem će, nadaju se, uspeti da dokažu da je za tragediju kriva policija koja je pustila previše ljudi na stadion.

Ostrvo se konačno ujedinilo oko jedne stvari, pa je i Mančester junajted, najljući rival Liverpula, iskazao solidarnost prema Redsima.
"Ujedinjeni", piše na poruci koju su sa Old Traforda poslali Crvenima (fotografija skroz dole).

Prsten životaKapiten Stiven Džerard(FOTO: Action Images)


tagovi

EngleskaPremijer ligaLiverpulHilsboroEvropa

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara