""
""

Zvezdo, vraćaj ugled i budi oprezna! Piksi se tresao od muke na sličnom kolokvijumu

Vreme čitanja: 4min | uto. 12.07.16. | 09:21

Crveno-beli se večerašnjim mečom u Valeti posle devet godina vraćaju u kvalifikacije za Ligu šampiona

Karakter navijača Crvene zvezde najbolje možete da oslušnete u neposrednim razgovorima na sasvim običnom mestu. Primera radi u kafićima. Oni rođeni krajem sedamdesetih uvek će vam reći kako su se divili starijim „kolegama“ koji su posle sazanja da će crveno-beli ukrstiti koplja sa Milanom ili Realom svaku diskusiju završavali sledećom konstatacijom:

Izabrane vesti

„Zgazićemo ih“...

Vremena su se menjala, kriterijumi su bili sve niži, možda i zbog one narodne da ko se od mleka opeče i u jogurt mora da duva.... Imaju zvezdaši crtu opreznosti i uoči večerašnjeg meča na Malti protiv Valeta (20.00, TV Sport Klub), ali euforična nostalgična razmišljala su zapljusnula njihovu dušu i um posle svega viđenog u ovom prelaznom roku. Generalni direktor Zvezdan Terzić hteo je u intervju MOZZART Sportu da sputa nabujalu euforiju, ali je sasvim nesvesno i raspaljivo vatru rečima da Crvena zvezda nikada nije bila igrački moćnija u prethodnih deset godina. Izlet na mediteransko ostrvo trebalo bi za srpskog šampiona da ima efekat kolokvijuma uoči mnogo, mnogo važnijih izazova. Ali duel sa simpatičnom Valetom, koja je u prvom kolu bila bolja od predstavnika Farskih Ostrva, neće biti za Crvenu zvezdu sasvim obična utakmica.

Pogledajte sve kvote za utakmicu Valeta - Crvena zvezda 

Prošle godine velikan iz Beograda se vratio u Evropu (Crvena zvezda je sedmi klub na Starom kontinentu po broju učešća u evrokupovima), a sada se posle devet godina ponovo nalazi u društvu šampiona. Tačnije, timova koji bi grozničavo želeli da se nađu u elitnom talkmičenju.

Posle silnih rekorda koje je oborila u prošlom prvenstvu, aktuelna generacija Crvene zvezde ima obavezu da poradi na ugledu najtrofejnijeg srpskog kluba. A taj ugled je dobrano uprljan porazima od, na papiru, fudbalskih liliputanaca. Uostalom, Crvena zvezda nije pobedila u poslednjih pet mečeva u Evropi (dva poraza od Kairata, remi i poraz od Černomoreca i remi protiv IBV-a)... Brojka koja mora da bude u kori malog mozga Lukoviću i drugovima od trenutka kada večeras krenu put stadiona u Valeti.

Ili još jedan podatak za razmišljanje: poslednji put Crvena zvezda je u kvalifikacijama za Ligu šampionu pobedila u julu 2007. godine. Gol Ognjena Koromana u Beogradu bio je dovoljan da se sruši bunker estonske Levadije, ali sedam dana kasnije velike evropske ambicije tadašnjeg predsednika Dragana Stojkovića Piksija mogle su da se obiju o hridi Baltičkog mora. Utakmica u Talinu pretvorila se u košmar, bez obzira na vodeći gol Igora Burazanovića. Srčani igrači Levadije su stigli do izjednačenja, a potom je Kiht sa 40 metara uspeo da lobuje Ivana Ranđelovića. Sevale je u finišu ispred gola Crvene zvezde, toliko da je tadašnji predsednik Stojković izašao pred novinare bled kao kreč. Skupocena, brendirana košulja bila je mokra od znoja.

„A šta sam mogao da uradim danas. Možda da uđem u teren i postignem gol. Pola sata se u ovoj Estoniji tresem“, u neverici je pričao Piksi.

Sve je to dobra opomena za aktuelni igrački kadar. Posebno, što Luković i drugovi imaju za nijansu teži pritisak od prethodnih generacija. Utakmica na Malti suštinski ne rešava sudbinu Zvezde u ovoj sezoni, jer postoji i revanš, ali... Posle tog ali stoji autoritet istinskog velikana koji Crvena zvezda mora da demonstira. Jer na putu za Ligu šampiona i ta komponenta će biti potrebna.

INTERVJU – Zvezdan Terzić: Plasman u Ligu šampiona predstavljao bi senzaciju! Maštali smo o Paciniju, Kolarovu, Baši...

Sa strogo fudbalske strane možda ne treba očekivati blistavu partiju Crvene zvezde. Igrači srpskog šampiona redom pričaju kako još nisu „ful spremni“. Međutim, kao što rekosmo u neposrednim kontaktima na običnim mestima sigurno su osetili koliko navijači žele da na naredne spektakle dolaze napumpanog samopouzdanja.

„Biće to težak meč jer je prvi u sezoni i nismo još potpuno spremni. Odmah po sletanju smo shvatili da nas čekaju velike vrućine i to će biti otežavajuća okolnost. Međutim i pored toga verujem da smo favoriti jer je kvalitet na našoj strani. O protivniku ne znamo mnogo, zato smo koncentrisani na nas i da što bolje i ozbiljnije uđemo u duel. Moramo biti oprezni“, poručio je desni bek Miloš Cvetković.

Upravo bi pojavlivanje Miloša Cvetkovića u poslednjoj liniji umesto rovitog Marka Petkovića trebalo da predstavlja jedino iznenađenje. Ostalo je poznato: na suprotnoj strani delovaće Ibanjez, a kapitenu Lukoviću će u srcu odbrane društvo praviti Francuz Tomas Fibel.

Zvezdin veliki adut će biti uigrani tandem zadnjih veznih Le Talek - Donald koji bi trebalo da rastereti velikih defanzivnih obaveza Gelora Kangu. Da mu ostavi prostor da kreira i bude direktan. A u tom segmentu je vezista iz Gabona - najjači. Po strani će delovati Srnić i na pripremnim mečevima najbolji igrač tima Aleksandar Katai, dok u špicu treba očekivati rovitog Uga Vijeiru.

U zavisnosti od  rezultata šansu bi mogli da dobiju Džon Ruiz i Argentinac Pablo Mouče...

VALETA – CRVENA ZVEZDA
(20.00 časova, TV Sport Klub)
Stadion: Hibernijan u Valeti. Kapacitet: 8.000 Sudija: Aleksandar Harkam (Austrija)

VALETA (4-2-3-1): Bonelo – Karuana, Azopardi, Agire, Gili – Pani, Brifa, Romeu, Falkone, Džonatan – Kremona

CRVENA ZVEZDA (4-1-4-1): Kahriman – Cvetković, Fibel, Luković, Ibanjez – Le Talek, Donald, Srnić, Kanga, Katai – Vijeira.


tagovi

valetaSuperligaSrbijaLiga šampionakvalifikacije za Ligu šampionaDragan Stojković PiksiFK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara