""
""

Gordon i Galata ohladili Zvezdu u usijanom Pioniru (FOTO)

Vreme čitanja: 3min | sre. 16.01.13. | 21:12

Turski tim savladao Crvenu zvezdu 91:74 na krilima sjajnog Amerikanca i uz pobedu Ulma u Kazanja, sada se situaciju u grupi totalno zakomplikovala, pa se očekuje dramatičan rasplet

Goreo je Pionir kao što odavno nije na Zvezdinim utakmicama, ali Galatasaraj je trijumfalno prošao kroz njega. U sjajnom ambijentu, žestoka navijačka podrška sa tribina nije bila dovoljna košarkašima Crvene zvezde da savladaju istanbulske Lavove i zabeleže i drugi tijumf u grup L Evrokupa čime bi se sa skorom 2-0 osamostalili na liderskoj poziciji. Turci se nisu uplašili ambijenta u Pioniru i pobedom 91:74 su došli do prve pobede u grupi. Posle trijumfa Ulma u Kazanju, sada sva četiri tima imaju skor od po jedne pobede i poraza, što je naznaka da ćemo gledati dramatičan rasplet u grupi i žestoku borbu za četvrtfinale.

Izabrane vesti

Gromoglasna podrška sa tribina kao da je okovala ruke košarkašima Zvezde koji su večeras odigrali verovatno najslabiji meč u prethodna dva meseca. Ali, kada crveno-beli pogode samo tri torjke u meču, teško je očekivati da mogu da na pleća obore ovako jak tim kao što je Galatasaraj.

Sa druge strane, Turci su pokazali da su izuzetno snažna ekipa, odigrali su hladnokrvno i na krilima sjajnih bekova Aroja i Gordona bacili Zvezdu na kolena. Galatasaraj koji je navikao na ovakve ambijente je na krilima sjajnog Amerikanca Džamonta Gordona počeo da pravi rezultatsku zalihu. Zvezda je imala mnogo muka u napadu, a Rakočević je bio potpuno odsečen. Galatini igrači su uspeli da neutrališu RakočevićaNelson je takođe bio pod žestokim pritiskom, pa su crveno-bele u igri držali Katić i donekle Savović. Na drugoj strani neverovatni Gordon je radio šta je hteo i neverovatnim ulazima sekao Zvezdinu odbranu kao nožem. Domaći nisu mogli ni da stignu da ga fauliraju. Serijom koševa, Gordon je odveo Galatu na rekordnih 14:22 u prvoj četvrtini i zaustavio se na 14 poena. 

U istom stilu, Gordon nastavlja i u drugom kvartalu. Raziglrali su se i Arojo Ndong. U Zvezdi su Katić Rakočević bili na visini zadatka. Lazić i Radivojević su uspevali nekako da probiju odbranu Galate, a Savović je košem u poslednjem sekundu smanjio na podnošljivih 42:49. Galata je otišla na odmor sa prednošću zahvaljujući dobroj odbrani, lošoj igri Zvezde u napadu i najviše zahvaljujući neverovatnom Amerikancu Džamonu Gordonu koji je za 20 minuta ubacio 18 poena uz šut 7 od 7 za dva!

I u trećoj četvrtini su se nastavile Zvezdine muke, a glavnu ulogu od Gordona je preuzeo NBA veteran Arojo koji je u tom periodu počeo trojkama da rešeta koš domaćih. Sredinom treće četvrtine je imao šut 4 od 5 za tri poena. Sjajni Ndong je pod košem zacementriao sve prilaze. Nije promašivao za dva poena, skupljao je skokove i blokadama erao Zvezdine bekove van reketa. Otišla je Galata na ogromnih plus 15 (46:61) i bilo je jasno da Zvezda očekuje nemoguća misija. Pogotovo jer osim Rakočevića i Katića nije imala igrača koji je raspoložen za igru. Mnogo su promašivali Savović, Skot, Simonović i Radivojević, a Galata je održavala prednost. 

 

Zvezda je za pet minuta u poslednjem kvartalu postigla samo dva poena i tada je bilo jasno da je propustila i zadnji voz da dođe do pobede. Mačvan i Houkins su odveli Turke na rekordnih 63:82 i sve je bilo jasno. Zvezda je posle duže vremena doživela poraz, Galata podsetila da je poraz od Uniksa u prvom kolu nije demoralisao i gledaćemo veliku borbu za prva dva mesta u grupi. 

Gordon je sa 22 poena vodio i sjajnim šutem za dva poena (9 od 10) vodio Galatu do pobede. Ndong je sakupio 15 poena, 7 skokova i tri blokade uz šut za dva 6 od 8, dok je Arojo ubacio koševa 19 od čega pet trojki. Po 10 su postigli Houkins, Arslan i Mačvan

U Zvezdi, Rakočević je sakupio 16 poena uz polovičan procenat šuta. Katić je dodao 12, Nelson 11, a Braun 10 koševa. 

Zvezdu sada očekuje dvomeč sa Uniksom, prvo gostovanje u Rusiji, pa revanš kući. Posle ta dva meča, situacija će biti mnogo jasnija. 

(FOTO: MN Press, Star Photo)


tagovi

FK Crvena zvezdadelijeDžamon GordonEvrokupEvroligaKK GalatasarajMilan MačvanSrbijaTurska

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara