"Valjekanosi"
"Valjekanosi"

Živeo duh radničke klase: Nezavisna republika Valjekas!

Vreme čitanja: 4min | pon. 24.11.14. | 19:36

U sportskim terminima Rajo Valjekano je apsolutni autsajder, ali to je klub koji se diči moralnim vrlinama, klub koji slavi Če Gevaru i komunizam, mrzi fašizam i rasizam, to je klub koji štrajkuje kada i njegovi siromašni navijači. A kada bogati gazda pobegne sa parama ti isti navijači se oduže skupljajući priloge za ekipu

ValjekanosiLegenda kaže da je blizu Magerita - staro ime Madrida - bila dolina u vlasništvu arapskog velikana po imenu Kas. Kada su hrišćani osvojili selo Kas je morao da pobegne, ali ime je ostalo - Valle del Kas (Kasova dolina). Evolucijom jezika ime je promenjeno u Vallecas, a nekada radničko selo progutao je rast španske prestonice. Ali, tamo i dalje žive vallecanosi, ne madrilenosi. Svoj kraj često nazivaju nezavisnom republikom Valjekas. Posve drugačiji svet.

Levičari, anarhisti, komunisti. Na njihovim utakmica slike Če Gevare redovan su gost. Oni pevaju "ko ne skače fašista je" ili "voli Rajo, mrzi rasizam". Oni navijaju za Rajo Valjekano. Ne sanjaju o titulama.
"Ovaj klub ima dušu. Ovi navijači su drugačiji. Hiljade grla nas uvek nose kao vetar. I nikad ne staju. Ima nešto u ovom mestu. I pobedili mi ili izgubili - svi će uživati", rekao je bivši trener Hoze Ramon Sandoval pred okršaj sa Realom 26. februara 2012, prvom protiv Kraljevskog kluba na Valjekasu posle 10 godina tavorenja po nižim ligama.

Izabrane vesti

Decenija u senci ne predstavlja ništa tragično za navijače Raja. To nije veliki klub. Nikada nije ni bio, verovatno nikada i neće. Rajo ne može da se meri sa Realom, pa ni sa Atletikom. Štaviše, sada već davne 1948. dogovoreno je - i potpisano - da Rajo postane Atletikova filijala. Sporazum je trajao godinu dana. Onda je u Madrid došla slavna River Plata. Igrala je sa Atletikom, ali se skromni narod Valjekasa ponudio i gostima iz Argentine dao stadion na kojem bi mogli da treniraju. Nekoliko dana kasnije iz Buenos Ajresa je stigao paket Riverovih dresova. Bili su namenjeni deci, ali je velikodušni gest Argentinaca naveo upravu kluba da "udare" onu crvenu crtu preko grudi.

Na Valjekasu poštuju vrline. Materijalizam je tamo strana reč. Slobodni duh radničke klase tamo je ideologija čak i kada je na čelu kluba ozloglađeni Ruiz Mateos, osvedočeni prevarant i član elitističkog katoličkog pokreta Opus Dei, koji je Rajo ostavio u finansijskoj dubiozi. Kada je prebogati Mateos izbegavao da plaća igrače - i tako po skoro godinu dana - navijači su priskakali u pomoć i novčano pomagali igrače. Ti isti igrači odvajali su od usta i plaćali stručni štab?!

Kada je porodica Mateos otišla, otišla je i Tereza Rivero, jedina predsednica fudbalskog kluba u zemlji, poznata po tome što je spavala u loži ili kišobranom napadala sudije. Rajo se ponovo vratio narodu. Marta 2012. godine, kada se Španija susrela sa finansijskom krizom, to se potvrdilo i u praksi. Cela zemlja je štrajkovala. Sa njom i Rajo Valjekano. Istina, bio je utorak, nije bilo utakmica, ali niko u klubu tada nije došao na posao kako bi se solidarisao sa komšijama iz redova navijača.

Karmen Martinez Ajuso

Sada je Rajo još jednom pokazao svoje ljudsko lice - Karmen Martinez Ajuso ostala je bez stana pošto joj je sin ostavio dug od 70.000 evra. Samo jedna u nizu tragičnih priča reklo bi se. Tokom 2012. procenjuje se da je u Španiji svakog dana na ulici ostajalo 200 ljudi. U 2013. oduzeto je 67.000 stanova. U isto vreme 3.400.000 stambenih jedinica zvrji prazno.
"Ceo život sam radila, ustajala u šest ujutru da bih radila kao robinja i odjednom dođu i uzmu ti sve", žalila se 85-godišnja Ajuso, koja je radni vek provela kao čistačica.

Njen stan je procenjen na 160.000 evra, a izbačena je zbog sinovljevog kredita od 40.000 (sa kamatom dolazimo do onih 70.000). Ajuso je inače nepismena. Nije ni znala za kredit. Sin se razveo, ostao bez posla... Suprug joj je odavno preminuo. Izgledalo je kao bezizlazna situacija.

Međutim, njenu priču od ostalih razdvaja to što živi u Valjekasu. Tamo gde stanuje Rajo Valjekano.
"Nećemo samo da sedimo i ne radimo ništa. Pomoći ćemo. Ne samo ja, nego ceo stručni štab, igrači. Pa ona je naša! Naći ćemo joj mesto gde će moći da živi sa dostojanstvom. Da se ne oseća napuštenom", reči su trenera Paka Hemeza.

Ajuso hoda na štakama. Nije svake druge nedelje na tribinama i od njenih ulaznica ne živi klub. Ali Rajo brine o svojoj zajednici. Obećao je - do kraja života Valjekanosi će starici plaćati kiriju.

Nije to ogroman izdatak. Uostalom, ove sezone Rajo raspolaže sa "celih" sedam miliona evra. Realov budžet je 580.000.000.
"Mali u sportskim okvirima, veliki u moralnim vrlinama. Živeo duh radničke klase", pisalo je na jednom od ranijih transparenata Bukanerosa,  tvrdog jezgra navijača Raja.

Posle poraza od Reala u meču sa početka teksta na tribinama je osvanula jedna druga parola.
"Rezultat nije bitan, ovde smo zbog tebe".

I Rajo Valjekano je tu zbog njih.

(FOTO: Action images/screenshot infobae.com)


tagovi

EvropaPrimeraRajo ValjekanoŠpanijaValjekanosiValjekas

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara