"Zdenjek Zeman"
"Zdenjek Zeman"

Zeman po Romi: Klub robuje igračima, rade šta hoće, žele maksimalne rezultate uz minimum truda

Vreme čitanja: 2min | sub. 19.12.15. | 11:31

Bivši trener Vučice nije zadovoljan zbog smera u kojem idu Đalorosi

Zdenjek ZemanUverljiva pobeda u gradskom derbiju sa Laciom i potom - šlajfovanje u mestu. Roma već četiri kola ne zna za pobedu, pa mnogi sumnjaju da će na kraju sezone upravo Vučica biti najveći gubitnik tekućeg ciklusa. Bivši trener Rome Zdenjek Zeman nema dilemu na kome je najveća odgovornost i prst krivice jasno upire u igrače, iako mediji na "čizmi" navode da bi posle sutrašnje utakmice sa Đenovom ceh mogao da plati šef struke Rudi Garsija.
"Bilo je tužno gledati ove poslednje utakmice. Nešto ne valja i to se jasno vidi. Morao sam da komentarišem poraz od Barselone na švajcarskoj televiziji i nije mi bilo lako. Mogu da razumem poraz, ali ne mogu da shvatim da i ne pokušaš", počeo je čuveni strateg u intervjuu za Korijere delo Sport.
"Fudbal se promenio. Uloga trenera više nije ista. On sada ne brine samo o igri, već mora i da neguje igrače. Klubovi su postali robovi igrača. U Romi oni rade šta hoće. Tako je bilo i kad sam ja prošli put sedeo na klupi. Uvek sam imao njih 12 u ambulanti, a dvojica su uvek bila zaglavljena u nekoj gužvi na autoputu", slikovito pojašnjava Zeman.
"Želeo sam samo da budemo profesionalci. To je bio cilj. Ali problem u Romi je što žele maksimalne rezultate sa minimalnim trudom".

Jedino što Zemana raduje u ovoj situaciji jeste što na terenu nema - Frančeska Totija?
"On već 20 godina nosi Romu na leđima i drago mi je što ne igra, jer tako ne mogu da njega krive za ove problem. On je najbolji igrač sa kojim sam radio. Drugi je Alen Bokšić, ali je kod njega zavisilo od toga na koju je nogu ustao tog dana".

Izabrane vesti

Zeman je, dakle, otpisao Romu iz šampionske trke. Ali ne vidi ni da će Juventus odbraniti titulu. Ko onda?
"Inter je najjači tim u Italiji, jer imaju igrače koji mogu da naškode rivalima, a pritom i mentalitet usmeren ka rezultatu. U duši su gotovo Nemci ili Anglo-Saksonci, znaju kako do cilja na praktičan način. Napoli je relativno iznenađenje za mene, sa napadačima kakvi su Hoze Kaljehon, Gonzalo Iguain, Lorenco Insinje i Dris Mertens zadovoljavaju svaku potrebu fudbalskih zaljubljenika. Uživanje je gledati ih. I Fjorentina ima jak identitet, iako je više usmerena na posed lopte. Sećam se da su i pre 20 godina ljudi govorili da je formacija 4-3-3 zastarela, ali sada vidim da se vraća. Žale se kritičari da mora da postoji ravnoteža u timu, mada ja to nisam razumeo. Da li je tim koji dobije sa 1:0 više izbalansiran od onog koji dobije sa 5:4? Uostalom, bolje je izgubiti sa 4:5, nego odigrati 0:0. Makar je uzbudljivo", kategoričan je Zeman, jedan od poslednjih fudbalskih romantika.

Pratite MOZZART i na Vajberu

(FOTO: Action Images)


tagovi

Zdenjek ZemanSerija ARomaItalijaEvropa

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara