""
""

ZAGREVANJE ZA VEMBLI: Hoće li biti ludnica kao u Istanbulu 2005? (VIDEO)

Vreme čitanja: 2min | sub. 25.05.13. | 14:05

Na današnji dan pre osam godina Liverpul protiv Milana napravo jedan od najvećih preokreta u istoriji fudbala i postao peti put prvak Evrope

Dok navijači Borusije iz Dortmunda i minhenskog Bajerna nestrpljivo čekaju početak 58. finalnog meča  za titulu prvaka Evrope, a ljubitelji fudbala širom sveta priželjkuju još jednu fudbalsku poslasticu, fanovi Liverpula današnji dan slave kao - rođendan! Tog 25. maja 2005. Crveni su u Istanbulu osvojili Ligu šampiona pobedom nad Milanom (3:2 penalima, 3:3 u regularnom toku), u jednoj od najuzbudljivijih utakmica ikada.

Italijani su važili za blage favorite na stadionu Ataturk i taj status počeli su da opravdavaju već u 51. sekundi. Legendarni Paolo Maldini je postigao najbrži gol u finalima evropskih klupskih takmičenja, a Ernan Krespo do odlaska na odmor sa dva hica (39, 44) doneo Rosonerima tri gola viška. Činilo se – nedostižnih.
Kad smo otišli na pauzu, u našoj svlačionici je zavladao muk, a iz susedne smo čuli italijanske navijačke pesme i urnebesne glasove igrača Milana koji su već počeli da slave titulu. Onda smo se dogovorili da im to slavlje makar malo pokvarimo, da u drugom poluvremenu ostavimo srce na terenu. Doslovce“, opisao je posle meča kapiten Liverpula Stiven Džerard, čiji je pogodak glavom u 54. minutu najavio blickrig za koji se pretpostavljalo da mogu da izvedu samo Nemci.

Izabrane vesti

Predvođena kapitenom, hrabra četa sa Enfilda je za šest minuta postgala tri gola (strelci još Vladmir Šmicer u 56. I Ćabi Alonso sa penala u 60) i doveli navijače do stanja ekstaze.

Kako se meč bližio kraju, Karlo Anćeloti i Rafael Benitez su sve više zatvarali prillaze ka Didi i Dudeku, šansi maltene nije ni bilo, pa se otišlo u produšetke. A u poslednjem minutu dodatnog perioda, Andrej Ševčenko, taj nekrunisani car „San Sira“ imao je nestvarnu priliku da stavi krunu na glavu, ali mu je još čudesnijom odbranom – neki su kasnije pričali da je to zapravo Božija ruka – Jirži Dudek „skinuo“ zicer i zakazao obračun na penal ruletu.

Više sreće, živaca, spretnosti i energije imali su Englezi – mada bi pravilinije momci koji su predstavljali engleski klub – pošto su pogađali Haman (Nemačka), Sise (Francuska) i Šmicer (Češka), dok su promašaj Risea (Norveška) ublažili isto tako trapavi udarci Seržinja i Pirla, da bi posle Tomasona i Kake loptu na belu tačku namestio Ševčenko. A Jirži Dudek, imitirajući Brusa Grobelara, odbranio čuvenom Ševi (jednom rukom) i Liverpulu doneo petu titulu prvaka Evrope.
Posle poraza od Liverpula šest meseci sam imao noćne more, u košmarima su se pojavljivali Stiven Džerard i njegovi saigrači kako slave“,  pričao je kasnije, očigledno ubijen u pojam, Đenaro Gatuzo.

Hoće li večeras fudbal režirati još jednu utakmicu zbog koje srce može da stane?

(FOTO: Action images)


tagovi

EngleskaEvropafudbalItalijaLiga šampionaLiverpulMilanVembli2013

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara