"Džoel Kempbel"
"Džoel Kempbel"

Za tri godine od žonglera limenkama do heroja nacije: Dame i gospodo – Džoel Kempbel!

Vreme čitanja: 3min | sre. 02.07.14. | 22:04

Ali, da li će to biti dovoljno za šansu u Arsenalu?

Džoel KempbelSamo sedam dana na Kostariki bilo je dovoljno Diku Lou, jednom od glavnih skauta Arsenala, da proceni da je Džoel Kempbel materijal za Tobdžije. Ali, tri godine su prošle od tada, a publika na Emirejtsu još nije imala priliku da se uveri u kvalitete mladog napadača.

Sada mu je, doduše, već 22 godine i više ga ne možemo gledati isključivao kao talenta. To što je dve sezone morao da provede na pozajmicama po Lorijanu i Betisu jer nije uspeo da dobije britansku radnu dozvolu nije opravdanje već  realnost sa kojom bi momak rođen u San Hozeu morao da se izbori.

Izabrane vesti

Međutim, nije to lako. Kada je konačno avgusta 2013. i dobio radnu dozvolu trener Arsenala Arsen Venger poslao ga je na još jedno kaljenje, ovaj put u Olimpijakos. Dok su, samo primera radi, u Londonu ostali godinu mlađi Rio Mijaići, pa i mnogo stariji Niklas Bendtner, iako ni oni na Emirejtsu nisu pokazali ništa spektakularno.

Činilo se da će se snovi Kempbela o velikoj karijeri raspršiti. Uostalom, možda bi njegov uspon na tako veliku scenu bio i previše bajkovit?

Naime, kada je nekadašnji selektor Kostarike Rikardo La Volpe marta 2011. prvi put zvao Kempbela na reprezentativne akcije u prijateljskim susretima sa Kinom i Argentinom javnost je bila iznenađena, jer je on tada bio marginalac i u Deportivu Saprisi.
"Koji Mesi? Koji Nemar? Dame i gospodo, predstavljam vam - Džoela Kempbela. Otkrio sam ga dok se na ulicama San Hozea igrao limenkama", odgovorio je La Volpe, iako smo uvereni da je malo "dosolio" priču.

U susretu sa UrugvajemMeđutim, iako smo o Mesiju i Nejmaru od tada maltene svakodnevno čitali u sportskoj štampi, o Kempbelu su do pre nekoliko meseci samo strastveni navijači Arsenala znali nešto više, iako ni oni nisu mogli da ga vide na delu.

Odlazak u Olimpijakos sve je promenio!

U dresu atinskog crveno-belog kluba postigao je 11 golova, uključujući tu i remek delo protiv Mančester junajteda u Ligi šampiona, namestio još 12 i što je verovatno najbitnije stekao samopouzdanje zbog kojeg briljira na Svetskom prvenstvu u Brazilu. Gol i asistencija protiv Urugvaja u senzacionalnoj pobedi na startu turnira, ali i neumorno špartanje napred-nazad na svim ostalim mečevima, bespoštedna borba za svaku loptu učinili su Kempbela jednim od heroja Kostarike, koja je ostvarila istorijski podvig plasmanom u četvrtfinale turnira.

Mediji pišu da je "pola Italije" već stalo u red za 22-godišnjim napadačem, dok pristalice Arsenala drhte u neizvesnosti – hoće li Džoel konačno dočekati svojih pet minuta kod Vengera?

Preovladava mišljenje da Francuz ni ne pomišlja da ga stavi na mesto usamljenog špica, pa se pretpostavlja da bi mogao da dobije priliku po krilu. Međutim, u konkurenciji Tija Volkota, Aleksa Okslejd-Čemberlena, Santija Kazorle i Lukasa Podolskog čini se da je uloga rezerviste maksimum koji bi Kempbel mogao da izvuče. Utisak je da bi u ranim dvadesetim za njega bilo bolje da fudbalsku sreću potraži na nekom drugom mestu?
"Kostarika je mala zemlja i ljudi nas uglavnom ignorišu o čemu god se radilo. Da je moj sin Brazilac bio bi poznat širom sveta", jada se Džoelov otac Umberto.

Na potezu je Venger, a ostrvski mediji odavno pišu da on već traži novog napadača kao podršku Olivijeu Žiruu što bi Kempbela dodatno udaljilo od startne postave, a ona je, prema rečima njegovih predstavnika, jedino što bi ga zadržalo u Londonu. Ako je rastanak već neminovan sada je pravo vreme da  Tobždije prodaju Kostarikanca i na osnovu njegovih dobrih igara u Brazilu zarade pristojan novac.

Najgora opcija bila bi grejanje klupe.

(FOTO: Action Images)


tagovi

reprezentativni fudbalPremijer ligaDžoel KempbelKostarikaEvropaEngleskaBrazil2014Arsenal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara