""
""

ZA ANTOLOGIJU! Barsa - Sevilja 5:4! Katalonci su apsolutni šampioni Evrope! (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | uto. 11.08.15. | 23:16

Prvak Evrope umalo prokockao prednost od tri gola

Barselona je apsolutni šampion Evrope! U antologijskom finalu Superkupa šampion Starog kontinenta savladao je osvajača Lige Evrope rezultatom 5:4 i okitio se petim trofejom u ovom takmičenju, čime se izjednačio sa italijanskim Milanom. Izgledalo je posle pedesetak minuta igre u Tbilisiju da je sve rešeno, Barsa je vodila sa 4:1 i postavljalo se samo pitanje koliko će još Andalužani primi golova, međutim, Sevilja se vratila na čudesan način i izborila produžetke u kojima im je ipak presudio Pedro u 115. minutu.

Za Barselonu i Luisa Enrikea ovo je četvrti trofej u 2015. godini i s obzirom na način na koji je osvojen verovatno jedan od najslađih, bez obzira što je po značaju daleko ispod dosad osvojenih. Unaji Emeri i njegovi puleni nemaju mnogo za čim da žale. Bili su otpisani, bili su nadigrani, da bi nekim čudnim čudom u drugom delu uspeli da nadoknade tri gola zaostatka. Ipak, teško će navijači Sevilje zaboraviti 123. minut i onu šansu Ramija u poslednjoj sekundi, kada je sa pet metara promašio posle centaršuta Imobilea i propustio šansu da utakmicu odvede u penale... 

Izabrane vesti

Kada je Ever Banega u 3. minutu utakmice prebacio živi zid Barselone i pogodio mrežu nepomičnog Ter Štegena delovalo je da bismo mogli da gledamo interesantnu utakmicu, neizvesnu do samog kraja. Onda je Luis Enrike pritisnuo "zeleno dugmence", startovao mašineriju, i od tog momenta krenula je demonstracija sile evropskog prvaka, sve se zaokrenulo, Barsa se razgoropadala, da bi sam finiš doneo zaokret, neviđenu dramu - Katalonce na stend baju i povratak u meč grogiranog boksera koji je u jednom trenutku podsećao na čuveno istanbulsko finale Lige šampiona između Liverpula i Milana...  

U razmaku od samo deset minuta najbolji igrač katalonskog tima Leo Mesi pokazao je Banegi kako on "tuče" slobodnjake i za tili čas na semaforu je stajalo 2:1! Prva dva gola, dakle, Barsa je postigla iz prekida, a onda su momci sa Nou Kampa počeli da vezu po terenu, da izluđuju rivale u svom stilu, pa je na delu bila dominacija kakvu samo katalonski velikan može da dostigne. Razlika u klasi bila je evidentna, baš kao i činjenica da je Sevilja dosta slabija nego li prošle sezone. Doduše, Unaji Emeri na klupi je ostavio svoja najzvučnija pojačanja - Konopljanku i Imobilea - ali ne treba zaboraviti i to da je Barsa igrala bez Nejmara.

Katalonci su svaki pokušaj Andalužana da presingom dođu do lopte za kojom su žudeli u većem delu utakmice kaznili nemilosrdno, lako iznosili loptu i pretili u gotovo svakoj takvoj situaciji, a s druge strane svojim pristiskom na zadnju liniju Sevilje uspeli da postignu druga dva pogotka. Prvo Rafinja u 44, a onda i Luis Suarez u 52. minutu meča.

Bilo je vidljivo na licima fudbalera Barselone da uživaju u igri, da su opušteni, pa je sve to doprinelo da njihova igra u navali na momente izgleda vanzemaljski. Svaki pas tačan, brz, precizan, u pravi čas... Tranzicija besprekorna. Možete misliti kako je kada naspram sebe imate ekipu koja deluje kao da svakog časa može da postigne gol... 

No i pored sve te nemoći koja je sigurno uticala na psihološko stanje igrača u belim dresovima, Andalužani su nekako uspeli da se uzdignu u finišu. I ne samo to. Na gol Rejesa nadovezao penal i sigurna realizacija Gameira, tako da se u poslednjih petnaestak minuta ipak ušlo s kakvom-takvom neizvesnošću. I onda drama. Kada su mnogi očekivali da Barsa posle perioda praznog hoda doda gas i petim golom otkloni sve dileme, Sevilja je preko rezerviste Konopljanke učinila ono u šta niko nije verovao - postigla je i četvrti gol!

Onakva Barselona za 24 minuta primila je tri gola?! 

Sevilja se u dodatnih 30 minuta ograničila na čuvanje rezultata. Svih 11 igrača povuklo se na četrdesetak metara od svog gola. Barsa je kružila, i kružila, i kružila, da bi u 115. minutu posle slobodnog udarca Mesija rezervista Pedro natrčao na odbijenu loptu i sproveo je u mrežu za konačnih 5:4. 

Ovu noć čitavog života pamtiće Andres Inijesta. On je po prvi put na zvaničnom meču predvodio Barselonu kao kapiten, postao je treći fudbaler u istoriji po broju mečeva za Blaugranu (550 - ispred njega su samo još Ćavi i Pujol) i na kraju, osvojio je 28 klupski trofej, čime se izjednačio sa Ćavijem Ernandezom i trenutno deli prvo mesto na listi natrofejnijih španskih fudbalera ikada.  

Za Sevilju ovo takmičenje na neki način ostaje ukleto. U Tbilisiju su večeras igrali četvrto finale i po treći put su poraženi. Još gore sreće je njihov trener Emeri koji je po 20. put vodio ekipu protiv Barse i doživeo 14. poraz. Pored toga ima još šest remija...



BARSELONA - SEVILJA 5:4 (4:4, 3:1)
/Mesi 7, 16, Rafinja 44, Suarez 52, Pedro 115 - Banega 3, Rejes 57, Gameiro 72 penal, Konopljanka 81/

Tbilisi.
Stadion: Boris Paihadze.
Sudija: Vilijam Kolum (Škotska)

BARSELONA (4-3-3): Ter Štegen - Dani Alves, Pike, Maskerano (od 93. Pedro),
Matje - Inijesta (od 63. Roberto), Buskets, Rakitić - Mesi, Rafinja (od 78. Bartra), Suarez.

SEVILJA (4-2-3-1): Beto - Koke, Rami, Krihovijak, Tremulinas - Kron Deli,
Banega, Rejes (od 68. Konopljanka), Ibora (od 80. Marijano), Vitolo - Gameiro (od 80. Imobile). 



(foto: Action Images)


tagovi

Superkup EvropeŠpanijaSeviljameđunarodni fudbalEvropa

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara