""
""

Vreme je da Benfikini Orlovi polete srpskim nebom: Markec i Matić su hrvatska noćna mora (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | pet. 06.09.13. | 18:15

Nismo ih imali u martu na Maksimiru, ali ćemo ih imati večeras na Marakani. Motiv će im biti i prisustvo Žozea Murinja koji zbog njih dolazi u Beograd

Dugo očekivani, gotovo istorijski meč Srbije i Hrvatske na Marakani, ipak nije doneo euforiju, interesovanje i tenziju kakve su se očekivale. Zašto je to tako i zaštz je veliki broj i najzagriženijih ljubitelja fudbala i navijača Srbije, najbolje adrese za odgovore su Siniša Mihajlović i Tomislav Karadžić koji su unazadili srpski fudbal.

Izabrane vesti

Ali i pored svih kontroverzi i blata u kojem se nalazi naš reprezentativni fudbal, meč sa Hrvatima ipak ima neku drugu dimenziju. Da se ne lažemo, znači kada njih pobedimo i u klikerima, a hvala Bogu od raspada SFRJ smo u većini sportova bili uspešniji od suseda i nanosili im teške udarce, od koji su neki ostavili ozbiljne komplekse. U reprezentativnom fudbalu su ipak bili nešto uspešniji, mada ih noć iz Maksimira 1999. godine i dalje proganja.

Nama ostaje ožiljak maksimirske večeri iz prošlog marta, kada smo se pred najvećim rivalom raspali bez ispaljenog metka, ponajviše zahvaljujući inatu i tvrdoglavosti selektora Mihajlovića. Danas je drugačije. Hrvati su na pragu Mondijala, mi ćemo ga gledati na TV ekranima, ali pobeda na Marakani bi bila melem na rane za sve neuspehe iz prethodnih par godina. Motiv kada se igra u reprezentativnmom dresu, ne sme nikada da izostane. Još kada se igra protiv Hrvatske, onda bi to trebalo da bude jednako adrenalinskoj bombi.

Pravo da se nadamo imamo, a nade imaju realnu podlogu. Najviše zbog toga što je Miha progutao ponos i pozvao ono najbolje što Srbija trenutno ima s izuzetkom onog što neće da peva himnu. Najveći razlog za optimizam stigao nam je iz portugalske Benfike. Dva momka od kojih strepi hrvatski tabor su lisabonski Orlovi koje nismo imali u Maksimiru, a koji bi večeras mogli da rašire krila i u dresu sa državnim grbom bace velikog rivala na kolena.

Nemanja Matić i Lazar Marković se nalaze u fenomenalnoj formi. Hrvatski mediji ih posebno apostrofiraju kao najveću pretnju Pletikosi. O njima priča cela Evrope, zbog njih večeras na Marakanu dolazi i Posebni Murinjo (što je takođe razlog za ogroman motiv mladih asova). Kao najbolji mladi zadnji vezni u Evropi, Nemanja Matić će konačno moći da zablista u dresu Srbije i pokaže koliko nam je falio tokom Mihinog pljuvanja u lice naciji. Biće najveća brana za Realovog plejmejkera Luku Modrića od koga zavisi igra Hrvatske. Sa Matićem “na grbači” Modrića čeka đavolski teška utakmica. Malo je boljih igrača koji ga čuvali tokom karijere.

I dok bi Nemanja trebalo da razbije sve napade Hrvata i zavede red na centru Marakane, onaj koji bi mogao da nam donese eksploziju radosti je najveći biser srpskog fudbala Lazar Marković. Markec je fenomenalnim igrama bacio Portugal u trans. Jedan je od najbržih fudbalera na Starom kontinentu, a već posle par meseci rada u Benfiki vidi se ogroman napredak i na polju realizacije što mu je do sada bila najveća mana. Hrvatska nema defanzivca koji može da se nosi jedan na jedan sa Markecom. Prespora zadnja linija Kockastih je plodno tlo za Markovićev završni udarac.

I njihopv saigrač iz Benfike, Filip Đuričić bi konačno u nekom velikom meču morao da pokaže da Srbija ima Piksijevog naslednika i pravu “desetku” na terenu.

Kec iz rukava bi mogao da bude i “srpski Baloteli” Aleksandar Mitrović. Mlad i hrabar momak, koji mnogo ne respektuje iskusnije i poznatije rivale. U svom uzrastu je već pokorio Evropu. Vršnjake je prerastao, sad je vreme da i starijima pokaže od kakvog je materijala satkan.

Siniša Mihajlović ima strašan arsenal talenata na raspolaganju. Selektor večeras mora da makar jednom ispoštuje srpske navijače i naciju, a ti mladi momci da zaupcaju iz svih oružja protiv rivala koji je do sada imao više sreće nego znanja. Uostalom, kad su mogli limitirani Škoti da ih pobede usred Maksimira, zašto ne bi mogla ekipa sastavljena od nekih od najtalentovanijih fudbalera Evrope? 

(FOTO: MN Press)


tagovi

Kvalifikacije za SP 2014Lazar MarkovićMarakana2013Nemanja Matićreprezentacija Hrvatskefudbalska reprezentacija Srbijereprezentativni fudbalSrbija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara