"Mertens"
"Mertens"

Đavoli su bili blizu pakla, a onda su ih spasile rezerve

Vreme čitanja: 6min | uto. 17.06.14. | 19:54

Felaini anulirao gol iz penala Feghulija, a Mertens pocepao mrežu i srca navijača Alžira za potpuni preokret

MertensZamalo da Belgijanci razočaraju sve ljude koji su polagali velike nade u njih, ali je Mark Vilmots uspeo da izrežira preokret odličnim izmenama koje su donele pobedu Evropljanima.

U prvih 15 minuta brza i oštra igra bez prave prilike, a onda je usledila greška Van Bujtena i neprecizan šut Mareza koji je samo uznemirio Belgijance. Oni su svoj prvi šut na meču imali u 20. minutu preko Vicela, koji je pucao sa oko 25 metara, ali pravo u golmana.

Izabrane vesti

Reprezentativci Alžira proslavljaju gol Feghulija

Usledio je šok za Belgiju, Jan Vertongen je oborio Sofijana Feghulija u kaznenom i sudija Marko Rodrigez je pokazao na belu tačku. Igrač Valensije je pokazao šta misli o najčuvenijem nepisanom fudbalskom pravilu i namestio loptu na 11 metara od gola Kurtoe, i onda sa lakoćom prevario čuvara mreže belgijske reprezentacije.

Aksel Vicel je bio blizu da postigne najlepši gol prvenstva, ali je njegovu „žabicu“ sa skoro 30 metara odbranio Mboli.

Može se reći i da su Eden Azar, a naročito Romelu Lukaku razočarali, prvi je imao samo jedan upečatljiv trenutak kada je pred kraj poluvremena proigrao Čadlija koji je slabo šutirao sa nekih sedam metara od gola do tada odličnog Mbolija.

Igrač Totenhema je platio ceh za slabu igru i Mark Vilmots ga je zamenio na poluvremenu. Upravo u izmenama je bio ključ i samo četiri minuta pošto je u 65. minutu u igru ušao Maruan Felaini Belgijanci izjednačuju upravo preko ovog igrača. Sa leve strane je centrirao Kevin de Brujn, a Felaini je bolji u vazdušnim duelima jedan na jedan skoro nemoguć za čuvanje, te je Mboli morao da vadi loptu iz mreže. 

Potpuni preokret je usledio 10 minuta kasnije i to zato što su Alžirci jurili sva tri boda, Belgijanci su pokazali kako su opasni iz kontre, a Dris Mertens kakav dinamit ima u desnoj nozi kada je skoro pa probušio mrežu. Sve golove možete pogledati OVDE.

Do kraja meča nije bilo većih uzbuđenja, a Belgijanci su uspeli da spreče najveće iznenađenje na ovom takmičenju posle pobede Kostarike nad Urugvajem.

BELGIJA - ALŽIR

/Felaini 70, Mertens 80 - Feghuli 25 pen/

Stadion: Governador Magaljaeš Pinto, Belo Horizonte;
Sudija: Marko Rodrigez (Meksiko);

Belgija (4-2-3-1): Kurtoa – Aldervireld, Kompani, Van Bujten, Vertongen – Vicel, Dembele – De Brujn, Čadli, Azar – Lukaku;

Alžir (4-3-3): Mboli – Mostefa, Bugera, Hališ, Gulam – Tajder, Međanija, Bentaleb – Feghuli, Marez, Sudani.  

Kako je izgledao prvi meč grupe H možete videti ispod.

18.00 - POČELO JE!!!

18.04 - Ako se ovako nastavi pred nama je jedna od najzanimljivijih utakmica dosadašnjeg toka Mundijala, jer se od starta igra otvoreno i brzo. Vilmots i Halihodžić izgleda ne veruju u "početno ispitivanje snaga".

18.15 - Bez prave šanse u prvih 15 minuta. I jedan i drugi tim pritiskaju igrače na svojoj polovini te ima dosta nepreciznih dodavanja. Alžirci su dva puta pokušali centaršutevima, ali visoki štoperi Belgije su lagano izlazili na kraj sa tim loptama. 

Opao je tempo utakmice, i Belgijanci sada polako grade akcije.

18.18 - Konačno i prvi pravi pokušaj. Danijel van Bujten se loše postavio i duga lopta koja je poslata sa polovine Alžira ga je preskočila, do nje je došao Rijad Marez i šutirao levom nogom iz kaznenog prostora. Ipak, njegov udarac nije bio precizan.

18.20 - Bomba Vicela sa oko 25 metara, ali po sredini gola, Mboli je uspeo da izbije loptu, ali ovo je najozbiljniji pokušaj Belgijanaca, izgleda da su shvatili da ne mogu da se ušetaju u kazneni protivnika koji se brani sa dve linije - odbrambenom i veznom.

18.22 - Penal za Alžir!!! Vertongen je oborio Feghulija u kaznenom i sudija Rodrigez je pokazao na belu tačku i pokazao igraču Totenhema žuti karton.

Feghuli proslavlja gol protiv Belgije

18.24 - GOOOOL! Feghuli je preuzeo odgovornost i šutirao penal. Igrač Valensije je skoro nonšalantno izveo jedanaesterac i poslao Kurtou u suprotnu stranu. Gol možete pogledati OVDE.

18.31 - Crveni đavoli su shvatili da je đavo odneo šalu pa posle primljenog gola imaju znatno veći posed lopte, ali i dalje nisu opasni po gol Mbolija.

18.33 - Nabil Bentaleb dobija žuti karton zbog starta nad saigračem iz Totenhema - Musom Dembeleom.

18.34 - Opet preti Vicel! Još jedan udarac veziste Zenita sa više od 25 metara. Ovog puta je uputio dosta opasniji šut, u desnu golmanovu stranu, ali Mboli ponovo na nivou zadatka. Samo korner za Belgijance.

18.39 - Slobodan udarac za Belgiju na nekih 20 metara od gola i to sa desne strane. De Brujn je odigrao do Vertongena koji je snažno šutirao levom nogom gađajući bliži golmanov ugao, ali njegov udarac nije bio precizan.

18.43 - Konačno akcija Belgije kakve smo očekivali. Azar je u kaznenom proigrao Čadlija koji je imao otvorenog Lukakua na pet metara ispred gola, ali je igrač Totenhema mlako šutirao sa nekih osam metara i to u golmanov ugao, a Mboli je lako zaustavio taj pokušaj.

18.47 - Kraj prvog poluvremena. Veliko iznenađenje u grupi H, ekipa od koje su svi očekivali da ove godine napravi veliki uspeh gubi od Halihodžićevog Alžira.

19.00 - Dris Mertens je zamenio Nasera Čadlija koji definitivno nije zadovoljio u prvom poluvremenu.

19.01 - Počelo je drugo poluvreme. Da li će Belgijanci uspeti da opravdaju visoka očekivanja ili će ih veliki pritisak sputati?

19.05 - Velika greška Mbolija koja ipak nije kažnjena. Golman Alžira je loše procenio let lopte posle kornera Belgije, "zaplivao" u prazno, a Vicela je lopta pogodila u glavu i onda otišla visoko iznad prečke.

19.11 - Belgijanci imaju i veći posed lopte i bolji procenat uspešnih dodavanja, ali Alžirci i dalje vode.

19.13 - Solidna prilika za Alžir iz kornera. Međani je visoko skočio, lopta je išla ka drugoj stativi, ali nije bio precizan.

19.14 - Romelu Lukaku danas nije uradio ništa i Vilmots je umesto njega u igru uveo Divoka Origija, mladog napadača Lila.

Vilmots provera da li ima vremena za Belgiju

 

19.21 - Felaini menja Dembelea, Belgija sada ima dvojicu "čupavca" na sredini terena. U igru ulazi i Slimani i to umesto Sudanija.

19.22 - Kakva šansa za Divoka Origija, mladi napadač je iznenada izbio ispred gola Mbolija, ali je čuvar mreže bio uspešniji u tom duelu.

19.25 - Maruan Felaini postiže gol za izjednačenje samo četiri minuta pošto je ušao u igru. De Brujn je centrirao sa leve strane terena, a igrač Mančestera je odlično skočio i zatresao mrežu neodbranjivim udarcem koji je okrznuo i prečku. Pogledajte ovaj gol OVDE.

19.34 - Belgija drži loptu u posedu i kruži oko gola Alžira, ali se ekipa Vahida Halihodžića organizovano brani, pritom se brzo transformišu u fazu napada tako da Vilmots mora biti oprezan i ne može narediti potpunu ofanzivu.

19.35 - Upravo ta želja Alžiraca da napadnu im se obila o glavu. Sevnula je kontra Belgije, a Mertens je bio sam na desnom krilu, dobio je loptu u kaznenom prostoru protivnika, delovalo je kao da je previše čekao, ali je onda usledio topovski udarac i Mboli nije znao šta ga je snašlo. 

19.39 - Još jedna prilika za Belgiju, opet posle centaršuta, ali ovog puta je Mboli odbranio Felainijev udarac.

19.40 - Međani je izašao iz igre, a zameniće ga Gilas.

19.49 - KRAJ! Belgijanci su do kraja meča držali loptu u svojim nogama, i sigurno se branili kada je bilo potrebe te su na kraju osvojili tri boda. 

(FOTO: Action images; Guliver/Getty images)


tagovi

međunarodni fudbalEvropaBrazil2014HBrazil2014BelgijaAlžir

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara