""
""

Upoznajte Dilu, gruzijsku silu: Trener 12 godina mlađi od Saše Ilića, Slavko koji je rastužio Grobare i ekipa koja je dvaput tukla Hajduk (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | pon. 22.06.15. | 13:29

Partizanov protivnik, iz grada u kojem je rođen Staljin, u kvalifikacijama za Ligu šampiona ima samo dva trofeja u istoriji, kratku arhivu učešća u evropkupovima, ali i nekoliko velikih skalpova

Ako je suditi na osnovu tradicije i rezultata na međunarodnoj sceni, Partizan ne bi smeo da ima većih problema da eliminiše Dila Gori i plasira se u treće kolo kvalifikacija za Ligu šampiona. Prvak Gruzije je odigrao tek 14 utakmica van države, uz napomenu da će mu ovo biti debi u eliminacionim rundama za plasman u elitno takmičenje.

Crno-beli ne brinu ni zbog puta, ni zbog vlage: Mi smo Partizan, neka se oni nas plaše

Izabrane vesti

Relativno kratak istorijat učešća Dile u mečevima pod okriljem UEFA započetk je 2004. godine, kad je eliminisana u prvom kolu tadašnjeg Intertoto kupa od bugarskog Mareka. Na naredni izlazak u Evropu čekalo se do 2012. kad je u okviru kvalifikacija za Ligu Evrope savladan danski Arhus (3:2, 2:1) i kiparski Anortozis (0:1, 3:0), ali se u plej-ofu poklekao isprečio portugalski Maritimo (0:2, 0:1).

Liga šampiona: Partizan ide u Gruziju

Pre dva leta, Dila Gori je takođe prošla dva kruga kvalifikacija za drugo po kvalitetu UEFA klupsko takmičenje, bila je bolja od AB Fodbolda iz Danske (3:0, 0:0), zatim napravila iznenađenje eliminisavši Hajduk iz Splita pobedama u obe utakmice (1:0, 1:0), a onda se isprečio Rapid iz Beča i bez primljenog gola se probio u grupnu fazu (0:3, 0:1).

Dila je u minuloj sezoni osvojila prvu titulu prvaka Gruzije u istoriji (od pehara ima još samo državni kup iz 2012) najviše zahvaljujući spektakularnom finišu. Posle poraza od Dinama iz Tbilisija, vezala je 12 utakmica bez poraza (devet pobeda, tri remija) i uspela da se se probije na prvo mesto, ispred slavnijeg Dinama iz Batumija. I da slavi titulu dva kola pre kraja.

Zasluge za uspeh pripisuju se Uči Sosijašviliju, treneru koji je 1. jula 2014. seo na klupu ovog kluba, a posebno je interesantna činjenica da ovaj stručnjak ima samo 25 godina. Rođen je 26. jula 1989. godine - što znači da je od Partizanovog kapitena Saše Ilić mlađi čak 12 godina - preferira formaciju 4-1-3-2, pre dolaska u Gori radio je u rezervnom timu Dinama iz Tbilisija, a zanimljivo je da mu u stručnom štabu pomaže Srbin Milovan Matijašević.

Matijašević nije jedini čovek sa naših prostora koji je doneo titulu Dili. Igra ekipe koja ne može da se pohvali bogzna kakvim imenima u dobroj meri je zavisila od Slavka Marića. Nekadašnji krilni vezista Hajduka sa Liona, čačanskog Borca, lučanske Mladosti, kragujevačkog Radničkog (gde je igrao i bek) ostao je Grobarima u lošem sećanju jer je u dresu Slobode iz Užica jednom bio koban po Partizan, kad u leto 2011. postigao odlučujući gol iz slobodnog udarca za trijumf od 2:1. Povoljna okolnost po crno-bele je što on više nije igrač Dile, jer mu je istekao ugovor o pozajmici.

Partizanovim fudbalerima jedan od većih rivala u Gruziji biće visoka vlažnost vazduha, karakteristična za ovo podneblje, moraće da se priviknu i na vremenski razliku od dva sata, a ukoliko u prvom meču u Beogradu obezbede dovoljnu zalihu za miran revanš možda će 21. ili 22. jula imati priliku da se posvete razgledanju grada koji ima oko 55.000 stanovnika i u kome se rodio Josif Vasarionovič Staljin, nekadašnji prvi čovek Sovjetskog Saveza.


tagovi

Uči SosiašviliSuperligaSrbijaSlavko MarićFK PartizanLiga šampionakvalifikacije za Ligu šampionaDila Gori

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara