"UPIS za ukidanje nelogičnog poreza"
"UPIS za ukidanje nelogičnog poreza"

Ukinuti nelogičan porez za kladioce

Vreme čitanja: 3min | sub. 16.01.16. | 08:00

Ekonomski neprimenjivo oporezivanje dobitaka od igara na sreću

UPIS za ukidanje nelogičnog poreza

Ljubitelji sportskog klađenja su u konfuziji - izmenama Zakona o porezu na dohodak građana koje su usvojene na sednici Skupštine na samom kraju prošle godine sa 52 tačke dnevnog reda naloženo je da se za svaki dobitak u kladionici iznad 11.000 dinara građanima na licu mesta odbije porez od 20 odsto. Ne samo na profit, već i na uloženi deo dobitka što u praksi znači da biste mogli da, čak i ako pogodite, izgubite novac ako ste gađali nisku kvotu?!

Izabrane vesti

Paradoksalna situacija zbog koje se oglasilo i Udruženje priređivača igara na sreću Srbije (UPIS) čije saopštenje prenosimo u celosti.
"Udruženje priređivača igara na sreću  Srbije (UPIS) i njegove članice su poslednjih dana imali nekoliko hiljada poziva i veliki broj pitanja u kladionicama od strane igrača, a uz vezi sa nelogičnim porezom na dobitke od igara na sreću koji je ozakonjen na poslednjem prošlogodišnjem zasedanju Narodne Skupštine.

Naime, veliko i opravdano nezadovoljstvo igrača i traženje pokretanja peticije izazvala je zakonska odredba o oporezivanju isključivo dobitaka na sportskom klađenju, i to na način da je stvoren ekonomsko-pravni nonsens da se od dobitnika oporezivanjem stvara gubitnik.

Očigledno je da član 83. Zakona o porezu na dohodak građana na pravno nelogičan i ekonomski neutemeljen način oporezuje samo dobitke od klađenja i favorizuje igre na sreću putem automata i kazino igre, a na štetu sportskog klađenja. Ovakvim zakonskim rešenjima se ograničava slobodna konkurencija između privrednih subjekata i stvara se monopolski položaj na tržištu u korist priređivača igara na sreću na automatima i kazinima. Ne želimo da verujemo da je ovakvo zakonsko rešenje posledica delovanja lobističkih grupa na koje ukazujemo već duže vreme.

Dodatno, postojeće rešenje oporezivanja dobitaka od igara na sreću je u suprotnosti i sa propisima koji regulišu zaštitu potrošača, a pomenuti  član 83. Zakona o porezu na dohodak građana krši član 90. Ustava Srbije jer diskriminiše igače koji ostvaruju dobitke na klađenju i dovodi ih u situaciju da plaćaju porez na dobitak i kada su u stvarnom gubitku. Apsolutni je nonsens da neko ko je u minusu plaća porez, odnosno da igrač koji je dobitnik dobija manje novca nego što je uložio.

Model oporezivanja dobitaka od igara na sreću kakav postoji u našoj zemlji ne postoji nigde u svetu, jer je neprimenjiv, ekonomski nelogičan i stvara katastrofalne ekonomske posledice, kako po kompanije koje se bave priređivanjem klađenja, tako i po državni budžet, jer podstiče stvaranje crnog tržišta igara na sreću, pa samim  i manji budžetski prihod po tom osnovu.

Ovakvo zakonsko rešenje je svojevrsna tehnička greška koja može biti lako ispravljena kroz sistemsku proceduru. Ubeđeni smo da će narodni poslanici brzo prepoznati sve nelogičnosti i štetnost oporezivanja dobitaka, ukinuti sporni član zakona i sprečiti tržišnu diskriminaciju, čime će i prava potrošača biti zaštićena. Sličan slučaj se dogodio nedavno u Crnoj Gori i poslanici crnogorskog parlamenta su uvideli njegovu štetnost i protivustavnost i na sednici 28. decembra 2015. godine ukinuli porez na dobitke od igara na sreću u Crnoj Gori.

S tim u vezi, obaveštavamo igrače i najširu javnost da će UPIS u narednom periodu preduzeti sve zakonima predviđene mere u cilju zaštite igrača, uključujući:

- obaveštavanje narodnih poslanika o štetnosti i nelogičnosti člana 83. Zakona o porezu na dohodak građana i zatražiti sastanke sa svim poslaničkim grupama;

- obraćanje dopisima svim nadležnim državnim institucijama i zatražiti sastanke, pokrenuti inicijativu za ocenu ustavnosti ove zakonske odredbe;

- pokretanje građanske inicijative za prikupljanje potpisa u cilju ukidanja člana 83. Zakona o porezu na dohodak građana".


tagovi

UPISsportsko klađenjemeđunarodni fudbalklađenje

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara