"Džordž Karl"
"Džordž Karl"

Trener godine u NBA dobio otkaz

Vreme čitanja: 2min | čet. 06.06.13. | 19:22

Džordž Karl, posle devet uzastopnih sezona, završio misiju u Denveru

Džordž KarlDžordž Karl je dobio otkaz posle devet godina provedenih na klupi Denver Nagetsa, iako je pre mesec dana proglašen za trenera godine u NBA po prvi put u svojoj karijeri. Karlu je preostala još jedna godina u ugovoru i tražio je produžetak saradnje, ali u Denveru nisu bili spremni da mu usliše zahteve. Stoga je čelnik Nagetsa Džoš Krenke rešio da predupredi  turbulentnu sezonu sa nezadovoljnim trenerom na čelu tako što će mu uručiti otkaz.

Denver je dobio 57 utakmica ove sezone, najviše u istoriji organizacije, i u plej-of ušao kao treći nosilac na Zapadu. Ipak,  povreda Danila Galinarija i raspucani Golden Stejt Voriorsi učinilu su da osmi put u devet sezona sa Karlom na čelu Nagetsi zastanu na prvoj prepreci.

Izabrane vesti

Zvanično najbolji trener NBA lige u prošloj sezoni ne bi trebalo dugo da čeka na novi posao, a izveštaji iz Amerike govore da je već stupio u kontakt sa Memfis Grizlijima. Pored prvog trenera, Denver je po završetku sezone ostao i bez generalnog menadžera pošto je Masai Uđiri rešio da prihvati ponudu Toronto Reptorsa po kojoj će imati  trostruko veća primanja nego u Denveru. Verovatno je i reorganizacija menadžmenta koja sledi olakšala Krenkeu odluku da otpusti Karla.

Organizacija iz Kolorada očekuje da će uspeti da privoli jednog od dva najtraženija stručnjaka na tržištu  - doskorašnjeg trenera Memfisa Lajonela Holinsa i pomoćnika u Indijana Pejsersima Brajana Šoa – da preuzmu atraktivan tim, koji ima ogroman potencijal iako nema pravog superstara. Najveći konkurenti u tome biće im Los Anđeles Klipersi i Bruklin Netsi.

Džordž Karl je trenersku karijeru počeo pre 40 godina kao asistent u San Antonio Spursima, a prvi trener postao je 1984. godine kada je preuzo Klivlend Kavalirse. Posle epizode u Golden Stejtu u dva navrata je vodio Real iz Madrida između 1989. i 1992. godine. Pre Denvera sa velikim uspehom vodio je Sijetl , sa kojim je 1996. stigao do NBA finala, i Milvoki, u kom  mu je najveći uspeh bilo finale Istoka 2001. godine.  Na klupi Nagetsa sedeo je u devet uzastopnih sezona u kojima je ubeležio 423 pobede u regularnoj sezoni i uvek igrao plej-of, ali i samo jednom prošao prvu rundu - pre četiri godine kada su ih u finalu Zapada porazili Lejkersi u sedam utakmica. U poslednjih osam godina dva puta je savladao karcinom, što ga nije omelo da u decembru 2010. godine postane sedmi trener u istoriji NBA lige koji je stigao do hiljadu pobeda, sada ih ima 1.131.

(FOTO: Action images)


tagovi

Denver NagetsDžordž KarlNBA liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara