""
""

Torpedo: Trenutak za novi iskorak

Vreme čitanja: 4min | pet. 23.05.14. | 18:10

Trostruki šampion i šestostruki osvajač Kupa Sovjetskog Saveza već godinama je na margini ruskog fudbala, ali je pobedila u borbi za povratak na glavnu scenu

Rusku Premijer ligu od osnivanja osvojilo je šest timova, a najveći broj titula otišao je u prestonicu Moskvu (15). Ipak, za razliku od vremena iz Sovjetskog Saveza, do trofeja od osamostaljivanja Rusije stigla su samo tri tima iz glavnog grada, Spartak (devet), CSKA (četiri) i Lokomotiva (dva trofeja), dok su nekadašnji šampioni Dinamo i Torpedo ostali kratkih rukava. Ipak, za razliku od Dinama koji je ostao u samom vrhu, Torpedo je potpuno skrajnut sa glavne scene, pa već godinama traži put za povratak u najviši rang.

Fudbalski klub Torpedo iz Moskve osnovan je 18. novembra 1924. godine, kao tim moskovskog automobilskog zavoda AMO, a šest godina kasnije prvi put je zaigrao u šampionatu glavnog grada i plasirao se iza prvoplasiranog Dinama. Između 1933. i 1936. godine klub je nosio ime po Staljinu (ZIS), a potom se prvi put u svojoj istoriji zvao Torpedo Moskva, i to punih 60 godina. Između 1996. i 1998. tim je nosio ime Torpedo Lužnjiki, a nakon toga ponovo Torpedo Moskva, kako mu ime glasi i danas. Prvi trofej u klupske vitrine stigao je 4. novembra 1949, kada je na stadionu Dinamo pred 65.000 gledalaca Torpedo u finalu Kupa SSSR-a savladao Dinamo sa 2:1. Isti rezultat crno-beli su ostvarili 1952. i 1960. godine, kada su u borbi za trofej nadigrali Spartak, odnosno Dinamo Tbilisi.

Izabrane vesti

Ipak, osvajanje trećeg nacionalnog kupa nije bio vrhunac dostignuća u 1960. godini prošlog veka, pošto je Torpedo u istoj sezoni osvojio prvi od ukupno tri šampionska trofeja u svojoj istoriji i to ispred najtrofejnijeg kluba Sovjetskog Saveza, Dinama iz Kijeva. Torpedo je drugu titulu osvojio pet godina kasnije, a treću, ujedno i poslednju u dosadašnjoj istoriji 1976. godine. Kada je u pitanju kup, crno-beli su sa šest osvojenih trofeja u ovom takmičenju bili treći najuspešniji klub u Sovjetskom Savezu, ali i apsolutni rekorder po broju izgubljenih finala (devet). Prvi Kup Rusije iz 1993. godine ujedno je i jedini trofej koji je Torpedo osvojio od raspada bivše države. U istorijskom finalu za ruski fudbal, na stadionu Eduard Streljcov, domaći Torpedo je savladao CSKA nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca.

Crno-beli su u dosadašnjoj istoriji u 20 navrata izlazili na evro-scenu. Prvi put u sezoni 1966/1967. kada su već u prvom kolu Kupa šampiona eliminisani od milanskog Intera, a poslednji u sezoni 2003/2004, kada su stigli do druge runde Kupa UEFA i ispali od Viljareala. Samo dve godine nakon toga Torpedo je ispao u drugu ligu, a 2008. u treći rang. Sledeću sezonu Torpedo je morao da odigra u amaterskom šampionatu moskovske oblasti, s obzirom da je zbog promena vlasničke strukture propuštena prilika za licenciranje, ali su već naredne zaigrali u Drugoj diviziji centar. Zapravo u planu je bilo spajanje sa klubom Torpedo ZiL, ali su pregovori propali, a samim tim i učešće u trećoj ligi. Nakon ulaska u Drugu diviziju, ekspesno je napravljen još jedan korak i povratak u drugoligaški rang, u kojem Torpedo nastupa već tri godine uzastopno.

Konsolidacija kluba i adaptacija na ovaj rang takmičenja već su napravljeni, a konačno je napravljen još jedan važan istorijski korak.

TRENERSKA LEGENDA

VALENTIN IVANOV

Čovek koga je stvorio Torpedo i koji je živeo za Torpedo. Kao igrač odigrao je kompletnu svoju karijeru za crno-bele, zabeležio 287 nastupa i postigao 124 gola, dok je sa Sovjetskim savezom osvojio zlato na OI u Melburnu 1956. godine i zlato i srebro na evropskim prvenstvima 1960. i 1964. Kao trener Torpedo je vodio u čak pet navrata i uspeo da osvoji zasad poslednju šampionsku titulu 1976. godine. Poslednji put na klupi crno-belih sedeo je 1998. godine. Preminuo je 8. novembra 2011, dve nedelje pre 77. rođendana. Bolovao je od Alchajmerove bolesti.

IGRAČKA LEGENDA

EDUARD STRELJCOV

Legendarni napadač Torpeda, u kojem je proveo celu karijeru, zabeležio je 222 nastupa i postigao 99 golova. Za crno-bele je debitovao sa 16 godina, za nacionalni tim Sovjetskog Saveza sa punih 17, u 18. postao je najbolji strelac reprezentacije, a sa 19 godina i olimpijski šampion! Ipak, 27. maja 1958. godine, neposredno pred Svetsko prvenstvo u Švedskoj, Streljcov je uhapšen zbog nameštenih optužbi za silovanje, a zatim i osuđen na 12 godina robije. Ipak, 4. februara 1963. Pušten je na uslovnu slobodu. Dve godine kasnije dozvoljeno mu je da se vrati na fudbalsku scenu, a u istoj sezoni sa Torpedom je postao šampion i ponovo zaigrao za nacionalnu selekciju. Bio je poznat po nadimku „ruski Pele“. Na završetku igračke karijere počeo je da radi kao trener mladog tima Torpeda. Preminuo je 22. jula 1990. u Moskvi od raka pluća.

STADION

EDUARD STRELJCOV

Dom fudbalskog kluba Torpedo iz Moskve od 21. jula 1997. godine nosi naziv po legendarnom fudbaleru crno-belih. Izgrađen je 1959. i prvobitno je korišćen samo za treninge kluba. Prva utakmica na ovom stadionu odigrana je 15. aprila 1977. godine između Torpeda i Černomoreca. Od 1978. do 1997, a zatim i od 2010. godine pa do danas Torpedo igra sve mečeve na ovom objektu. Ovaj stadion reprezentacija Rusije često koristi kao bazu pred mečeve, a poslednja važnija utakmica Torpeda na njemu odigrana je 2012. godine u 1/16 finala Kupa Rusije sa Dinamom. Prekinuta je u 51. minutu zbog velikih nemira na tribinama. Ispred glavnog ulaska na stadion nalazi se veliki kip u znak sećanja na Eduarda Streljcova.

TORPEDO
Osnovan: 1924.
Dresovi: crno-beli
Stadion: Eduard Streljcov
Kapacitet: 13.450
Predsednik: Aleksandar Tukmanov
Trener: Aleksandar Borodjuk
Trofeji: Prvaci SSSR-a (tri puta), osvajači Kupa SSSR-a (šest puta), osvajači Kupa Rusije 1993. godine
Poznati igrači: Valentin Ivanov, Eduard Strelco, Aleksandar Ponomarev, Genadi Gusarov...
Internet adresa: fc-tm.ru

(FOTO: Action images)


tagovi

Torpedo MoskvaRusijaPremijer ligaPredstavljamo kluboveEvropa

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara