TOP 5 najpametnijih igrača NBA lige: Ko još može njima da odoli? (VIDEO)

Vreme čitanja: 5min | sre. 01.01.14. | 17:10

Bez ove petorke najjača košarkaška liga sveta prosto ne bi bila ista

Gotovo svakodnevno košarkaškim svetom kruže raznorazne polemike, od toga ko je najbolji igrač svih vremena, današnjice, ko su najbolji asistenti, skakači, centri, bekovi... Ključ uspeha svake ekipe leži u mikroskopski preciznom sastavljanju grupe pojedinaca čija će "hemija" napraviti ogroman bum doneti rezultate vredne pomena. Ipak, u svakoj grupi postoji individua koja poput lepka spaja kompletan tim i od istog pravi kaznenu ekspediciju čiji je jedini zadatak da hara i povinuje se njegovim zamislima i idejama. Ne, to nije trener koji sedi na klupi, već trener na parketu - pametni vođa koji svojim znanjem diktira tempo igre i od čijeg performansa umnogome zavisi uspeh ekipe. 

Imati takvog igrača u timu ne znači automatski i da će trofeji doći, posebno ne u NBA ligi, gde su mnoga velika imena, pa čak i najveća, ostala bez prstena na ruci - Meloun, Stokton, Mutombo, Barkli, Maravič, Miler, Ajverson, Hardavej... Samo neka imena koja nisu osetila slast uspeha. 

Izabrane vesti

Ali, sve su to bili igrači čija se partije i dan danas pamte, čiji je doprinos razvoju košarke ostavio neizbrisiv trag i koji su idoli mnogim mladim ljudima, iako nisu u igri već godinama, pa čak i decenijama.

Danas najjača košarkaška liga sveta ima ogroman broj izuzetno kvalitetnih igrača, ali u moru pojedinaca sličnih igračkih i atletskih kvaliteta postoje i oni koji svoju karijeru ne grade samo fizikalijama, već i snagom uma. 

Ovo su TOP 5 igrača NBA lige koji košarku čine još lepšom, boljom, atraktivnijom i zanimljivijom.

5. Demijen Lilard (Portland Trejlblejzers) - Demijen Lilard je nekrunisani kralj završnica utakmica. Napredak koji on pokazuje već u svojoj drugoj sezoni u društvu najjačih i najvećih je neverovatan. Minule takmičarske godine prosečno je beležio 19 poena i 6.5 asistencija po utakmici, a iz utakmice u utakmicu te brojke drže konstantnu, progresivnu liniju. Portland je možda i najveće iznenađenje dosadašnjeg dela sezone, a ništa od toga ne bi bilo da nije Lilarda! Nedavno je protiv Detroita i Klivlenda gotovo sam doneo dve pobede, što samo pokazuje koliko vredan igrač postaje... Jedan je od najboljih košgetera lige, a pritom mu nije strano da saigračima podeli lopte koje neretko završe u košu. NBA liga polako, ali sigurno dobija novu zvezdu kojoj će se diviti ceo svet.

4. Toni Parker (San Antonio Spars) - Kada kažete San Antonio, sigurno prvo pomislite na triling Dankan - Đinobili - Parker. Uz dužno poštovanje lika i dela sjajnih košarkaških majstora kakvi su Dankan  Đinobili, ovde ne govorimo o njima, već o francuskom asu, o kojem su toliko puta pisani hvalospevi. Parker je šampionski kalibar i to je mnogo puta do sada dokazao - posebno poslednjih nekoliko sezona. Igrač koji već godinama, kao po navici igra vrhunski - uz konstantno visok procenat šuta poznato je da su mnogi bili meč-vineri. Pritom, zna da podeli vrhunske lopte i bude efektivan u različitim delovima utakmice. Igra Mamuza se ne može zamisliti bez njega, kao ni bez "matoraca", koje svi iz sezone u sezonu otpisuju, a oni se uvek vrate jači nego ikad. Ne možemo da zaboravimo ni njegove blistave partije u dresu Francuske, koje su Trikolore na minulom Evrobasketu dovele na tron.

3. Stiven Kari (Golden Stejt Voriors) - Postoji velika razlika između vremena kada je Kari na parketu i kada vreme provodi na klupi. Jednostavno, bez njegovih poena i asistencija, Golden Stejt deluje kao potpuno drugi tim. To potvrđuje i činjenica da je Stiven Kari jedan od najboljih poentera u NBA ligi (prosečno postiže preko 20 poena), a trenutno je drugi asistent lige. Takođe, kada njegov učinak na parketu pogledamo sa aspekta poena koje on postiže i koševa koje saigrači ubace nakon njegovih dodavanja, nalazi se odmah iza neprikosnovenog Krisa Pola . Svi znamo da Kari  poseduje odličan šut sa distance, što je najbolje pokazao prošle sezone, kada je postao najbolji trojkaš sa najviše ubačenih šuteva u jednoj sezoni - čak 272. Pozicija plejmejkera, ili organizatora igre, nije njegova prirodna, ali hteo on to ili ne, kako godine prolaze sve više i više pokazuje sklonosti ka tome da bude "mastermajnd" igre pod obručima. Uz to, jako je popravio igru u odbrani, što predstavlja ogroman plus za njega. 

2. Lebron Džejms - (Majami Hit) - Medžik Džonson novijeg doba. Sve ono što je Medžik donosio Lejkersima u svoje vreme, to sada možete videti kod Džejmsa... Građom najviše podseća na izuzetno moćno krilo, ali on je plejmejker, bez bilo kakve sumnje. On radi sve - odlično distribuira loptu do svojih saigrača, po čemu je najbolji u svom timu. I ne samo to. Najbolji je strelac Vreline (četvrti u NBA ligi trenutno), pritom ga uvek možemo videti u skok igri, igra Majami zavisi od njegove dobre igre, a što je stariji sve više pokazuje zašto je jedan od najinteligentnijih igrača koje je svet ikada video. Svoju igru je doveo do savršenstva, nije samo klasičan individualac, već znanje, iskustvo i moć koristi kako bi ekipu odveo do vrha. Sa  Lebronom u igri Majami izgleda kao prava košgeterska mašina, a s punim pravom su mu mnogi nadenuli nadimak - Kralj.

1. Kris Pol (Los Anđeles Klipers) - Možda se neki neće složiti sa tim, ali Kris Pol je u ovom trenutku najbolji organizator igre u NBA ligi. Čovek poseduje sve - rođeni je asistent sa neverovatnim pregledom igre (prvi asistent lige). Njegove lopte imaju oči i prosto svako dodavanje ima svoju neverovatno preciznu putanju. Igru savršeno dobro razume, pravi vođa svog tima! Kako mnogi žargonski vole da kažu - trener na parketu. Nije tip košarkaša koji svoju igru ne bazira samo na odličnim atletskim sposobnostima, već zaista igra glavom. Ne gura samo na jednu stranu, već gotovo savršeno dobro "namešta" poene i sebi i drugima, što je u današnje vreme retkost, posebno u najjačoj ligi sveta. Odgovornost preuzima na sebe kada god je to potrebno, ima izuzetno lep šut i zbog njega Klipersi izgledaju mnogo bolje. Da nije njega sigurni smo da tim iz Los Anđelesa ne bi bio tu gde jeste sada.

Iako smo svesni toga da pojedinci poput Derika Rouza, Režona Ronda, Kajrija Irvinga i još nekoliko njih nisu našli svoj put do liste, jednostavno, što zbog povreda, što zbog kvaliteta koji ih razdvaja, smatramo da je ovo pet najboljih koji su prikazanim igrama zavredneli najveću pažnju.

(FOTO: Action Images)


tagovi

Toni ParkerStiven KariNBA ligaMajami HitLebron DžejmsKris PolDemijan Lilard

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara