"Nestvarno šutersko veče Budućnosti"
"Nestvarno šutersko veče Budućnosti"

To nije Budućnost, to je crnogorski „Golden Stejt“?! Zvezda pala na strelištu u Morači

Vreme čitanja: 5min | pon. 08.01.18. | 18:47

Strahovito šutersko veče crnogorskog šampiona i velika pobeda nad Crvenom zvezdom - 92:86

Nestvarno šutersko veče Budućnosti

Čekao se spektakl u Morači - spektakl su i dobili svi iskreni zaljubljenici u košarku! Jednu od najboljih, ako ne i najatraktivniju utakmicu ove sezone u Jadranskoj ligi i veliku pobedu crnogorskog „Golden Stejta“ u koži Budućnosti - 92:86 (22:27, 25:15, 26:25, 19:19)!

Izabrane vesti

Svaka čast Crvenoj zvezdi za sve urađeno u Podgorici, ali kada jedna ekipa upadne u šuterski trans i utakmicu završi sa 16 pogođenih hitaca za tri poena iz 23 pokušaja, onda samo treba da skinete kapu i čestitate neverovatnom protivniku. Doduše, i Crvena zvezda je ove večeri imala sasvim solidne brojke - 54 odsto pogođenih šuteva iz igre (21/36 za dva, 11/23 za tri), ali i to je bilo nedovoljno dobro za ovakvu Budućnost. 

Jedna lopta nije bila dovoljna da nadomesti sve potrebe košarkaša dva tima. Čak 27 pogođenih trojki, toliko gotovo nestvarnih hitaca sa distance, ali i partija Budućnosti zbog koje je apsolutno zasluženo usamljena na vrhu Jadranske lige! 

Nikola Ivanović je bio pokretačka snaga Budućnosti u ovom meču i zasluženo je poneo epitet heroja domaćeg sastava u ovoj utakmici. Nije samo u tome što je ubacio 18 poena ili podelio četiri asistencije. Njegova dva pogotka u samoj završnici meča, u trenucima kada se rezultat lomio overila su pobedu crnogorskog šampiona.

Tejlor Ročesti bio je u svom ritmu

Pre njega strašno poluvreme imao je Kajl Gibson, sa 15 od svojih 17 poena ubačenih u prve dve četvrtine. Odnosno, za nešto više od trinaest i po minuta na terenu. A sa njim iz drugog plana delovali su odlični Kajl Lendri sa 15 i Danilo Nikolić sa 13 poena pa je Nemanja Gordić, koga je Dušan Alimpijević uoči meča označio kao glavnu pretnju, bio potpuno u zapećku. Meč je završio sa osam poena i šest asistencija.

Imaće Zvezda zbog čega da žali, jer iako je protivnik bio u nestvarnom šuterskom momentumu, bila je jako blizu preokreta i trijumfa. Mnogo su nedostajali poeni Džejmsa Feldina posle još jedne njegove loše predstave i svega sedam poena, koliko je imao i već neko vreme neraspoloženi Milko Bjelica. Tejlor Ročesti je držao visok ritam sa 19 poena i sedam podeljenih dodavanja, Pero Antić je i pored velikih problema s ličnim greškama skupio 14, a Nemanja Dangubić 12 poena. 

Bilo je jasno Dušanu Alimpijeviću šta bi moglo da sačeka crveno-bele u grotlu Morače, ali teško da je neko mogao da se nada šuterskoj rapsodiji domaćina u prvom delu utakmice. Ono što Đetići nisu mogli da pogode unutar linije 6,75 metara uspešno su nadoknađivali kroz snajperski precizne hice sa distance, što je rezultatiralo tome da Budućnost već za četvrtinu i po ubaci čak sedam od devet ispaljenih hitaca za tri poena, a do kraja poluvremena - 9/11! Kajl Gibson sa 3/3 i 15 poena za nešto više od trinaest minuta na parketu, zatim Suad Šehović, Kajl Lendri i Danilo Nikolić sa po dva pogotka, bez greške.

Pero je imao dobru šutersku seriju, ali je brzo ušao u probleme s faulovima

Jednostavno, izabranici Aleksandra Džikića bili su u gotovo optimalnom šuterskom stanju. Šehović je na početnu inicijativu Crvene zvezde odgovorio sa dve vezane trojke, za njim se ubacio i vrlo raspoloženi Gibson, da bi nedugo zatim svoje rekao i Nikolić. Zvezda je imala spreman odgovor u vidu Pera Antića, čija su tri vezana hica potpuno anulirala sve ono što je Budućnost radila sa strelišta.

Ono što je pravilo razliku i što je Zvezdu ostavilo ispred Budućnosti bile su realizacije iz reketa, gde je pre svega dva dobra rešenja imao Matijas Lesor posle ofanzivnih skokova, da bi i Dejan Davidovac iskoristio visinsku prednost u odnosu na Nikolu Ivanovića, da bi Dilan Enis lukavo iskoristio slobodan prostor i završio poslednju akciju u deonici. Budućnost je tokom tih, prvih deset minuta praktično udarala u zid svaki put kada se išlo na poene iz neposredne blizine koša.

Sve se, ipak, okrenulo protiv Zvezde u drugom kvartalu. Enis je brzo ušao u problem i izgubio čak tri lopte, što je domaćin iskoristio da započne seriju 11:0, kojom je Budućnost i obezbedila preokret. Crveno-beli su bez poena iz igre bili preko četiri minuta, pre nego što je Džejms Feldin iskoristio brzu kontru i rešio napad desnim dvokorakom. Ali, gosti nisu imali rešenje kojim bi zaustavili protivnički šut. Kada je fokus odbrane bio na Gibsonu - reagovao bi Lendri i kaznio. Kada je Zvezda počela nešto da pogađa, Gibson bi našao rešenje.

Strašno šutersko veče Kajla Gibsona

I tako je Budućnost odbila dva dobra naleta protivnika, održala vođstvo i na veliki odmor otišla sa pet poena viška (47:42). Dodatni problem za Zvezdu predstavljalo je to što je Pero Antić brzo skupio tri lične greške, kao i to što je Nemanja Dangubić u ranoj fazi utakmice tražio izmenu, žaleći se na povredu.

Kako je završila prvo, tako je Budućnost započela drugo poluvreme - novom trojkom Šehovića za tada maksimalnih osam koševa prednosti (50:42). Još je na sve to Antić zaradio svoju četvrtu ličnu grešku, za samo osam minuta provedenih na terenu.

Saterana u ćošak Zvezda je morala da pokaže reakciju - i to je učinila! Probudili su se crveno-beli i učinili da takmacu uđe voda u uši. Najzaslužniji je bio Dangubić, pošto je minijaturom od pet vezanih poena uveo meč u rezultatsku klackaicu. Prvo je Dangubić iskoristio loš faul Alekse Ilića i rešio tri slobodna bacanja, da bi onda pogodio i dobar šut iz naskoka, što je brzo ispratio i Ročesti svojom drugom trojkom na meču.

Uspavanost domaćina razbesnela je trenera Džikića, zbog čega je odmah tražio minut odmora kako bi im u lice sasuo sve što mu je bilo na umu.

Ljut na svoje igrače - Aleksandar Džikić

Činilo se da bi Zvezda mogla da iskoristi smušenost domaćina, Enis je uradio sve kako bi se to i desilo posle vezane trojke, ukradene lopte i dobrog polaganja, kada su crveno-beli stigli do prvog vođstva posle dužeg vremena. Ali, Budućnost je imala spremna rešenja. Prvo je „pomogao“ Lesor lošim faulom nad Lendrijem za tri poena, što je iskusni šuter maksimalno iskoristio, a onda je usledila nova rafalna paljba u režiji Ivanovića i baš Lendrija za 68:61. Rešenje je svaki put bilo isto - Budućnost bi ušla u centralni pik'n'rol, Zvezda bi jako loše reagovala i kazna bi stigla sama od sebe. 

I sve ono što smo videli do tog trenutka bilo je samo uvod u završnu četvrtinu gde je Budućnost surovo nastavila da spaljuje mrežicu solidnih gostiju. Crvena zvezda je uradila sve što je bilo u njenoj moći da utakmicu učini neizvesnom i dramatičnom, ali ovakvoj Budućnosti skalp ne bi uzeli ni mnogo jači sastavi u Evropi. 

ABA LIGA - 15. KOLO

Četvrtak

Partizan - Zadar 95:87
/Gos 22 - Bostik 27/

Petak

MZT - Igokea 68:77
/Stojanovski 14 - Ljubičić 21/

Olimpija - Mega Bemaks 69:76
/Lorbek 16 - Rebić 19/

FMP - Mornar 79:84
/Čović 18 - Nidam 20/

Subota

Cedevita - Cibona 91:68
/Ukić 15 - Žorić 15/

Ponedeljak

Budućnost - Crvena zvezda 92:86
/Ivanović 18 - Ročesti 19/

Tabela

(FOTO: ABA LIGA / Budućnost VOLI)


tagovi

Budućnost PodgoricaFK Crvena zvezdaDžejms FeldinJadranska ligaNemanja DangubićSuad ŠehovićTejlor Ročesti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara