"Dibala i Vaskez"
"Dibala i Vaskez"

Tango Siciliano! Dragulj i Mutavi su hit sezone u Italiji, a polako osvajaju i Evropu (VIDEO)

Vreme čitanja: 5min | uto. 23.12.14. | 13:49

Argentinci Franko Vaskez i Paulo Dibala su senzacija Serije A, mogli bi da zaigraju za italijansku reprezentaciju, a u redu za njihov autogram stoje Inter, Arsenal, Liverpul, Borusija, Fjorentina…

Dibala i Vaskez

Argentinci drmaju Serijom A! Uvek je Apeninsko poluostrvo bilo plodno tlo za talentovane Gaučose, a dovoljno je samo prisetiti se partija Batistute, Krespa, Verona, Simeonea… Sada na „čizmi” haraju Tevez i Iguain koji su sinoć blistali u Superkupu Italije, ali pravo otkrovenje Serije A su dvojica Argentinaca iz Palerma.

Izabrane vesti

Na Siciliji se opet igra dobar fudbal pošto se Palermo ekspresno vratio u elitni rang italijanskog fudbala i gura mnogo dobro ove sezone. Zasluge za dobre partije Silijanaca pre svega idu na račun argentinskog tandema: Franko Vaskez - Paulo Dibala.

Od 22 prvenstvena gola koliko je Palermo dao ove sezone, Vaskez i Dibala su - što kao strelci, što kao asistenti - bili zaslužni za čak 18. Taj podatak na najbolji način opisuje Palermovu zavisnost od dvojice Gaučosa. Na stadionu Renco Barbera pre nekoliko godina je zablistao Havijer Pastroe, a sada dvojica njegovih zemljaka žare i pale u roze dresu.

Po ocenama specijalizovanog sajta za statstiku “Whoscored.com”, Vaskez i Dibala su među pet najboljih igrača u Seriji A ove sezone. Od Vaskeza je bolji samo Tevez, dok se pored njih dvojice ispred Dibale nalazi još samo Pol Pogba. Postigli su 52 odsto golova svog tima.

Govor brojki ipak ne može toliko verno da dočara uticaj ove dvojice fudbalera na igru Palerma. Oko njih se praktično sve vrti. FrankoEl Mudo” (Mutavi") Vaskez je ideolog Palermove igre, plejmejker kakav je ovom klubu nedostajao od odlaska Pastorea. Blistao je na početku sezone kada je u četiri meča bio strelac tri gola. Paulo La Hoja" (Dragulj") Dibala eksplodirao u novembru kada je na pet uzastopnih mečeva pogađao mrežu rivala. Zajedničko im je da postižu spektakularne golove.

Vaskez je u prošlom kolu blistao u Bergamu protiv Atalante gde je dao dva gola od čega je jedan bio remek delo lob udarcem sa preko 20 metara u stilu Frančeska Totija.

Dibalina paklena serija u novembru je bilo prožeta sjajnim pogocima. Solo akcija na San Siru protiv Milana, prelepa „plasirka” protiv Đenove i potez protiv Torina o kojem je Italija brujala danima su od njega napravili jednog od najtraženijih mladih igrača Evrope.

Tandem Argentinaca je sleteo na Siciliju pre više od dve godine. Ali tek sada ovi momci pokazuju klasu zbog koje su dovedeni u Palermo sa oreolom jednih od talentovanijih argentinskih fudbalera. Zamparini je tada za njih dvojicu platio 16,5 miliona evra, što je više nego ozbiljan novac za Palermov budžet. Dibala je u Argentini važio za čudo od detea. Igrajući za drugoligaša Instituto je obarao rekord za rekordom, kao 17-godišnjak je sipao het-trikove i skrenuo pažnju mnogih klubova. Zamparini ga je brzo namirisao i u njemu video idealnog naslednika Fabricija Mikolija, a tada je slavodobitno objavio:
Doveli smo Dibalu. On je novi Aguero!”

Vaskeza je doveo iz Belgrana najavljujući ga kao Novog Pastorea”.

U debitantskoj sezoni na Siciliji, Argentinci se nisu proslavili i utopili su se u sivilo celog tima što je rezultiralo ispadanjem iz lige. Zamparini je tada mogao da ih proda, ali im je cena bila niska zbog slabe sezone i odlučio je da ih zadrži i čeka neka bolja vremena. Vaskez je pozajmljen Rajo Valjekanu dok je Palermo krčio put ka povratku u Seriju A, a Dibala je sticao iskustvo i samopouzdanje u Seriji B.

Kada se Palermo vratio u elitu, Zamparini je opet sastavio tandem Gaučosa i najavio da će Italija videti o kakvim je igračima reč. Kontroverzni Palermov predsednik je poznat po dugačkom jeziku i preteranoj euforiji, pa je malo ko verovao u njegove hrabre prognoze.

Ali ove sezone je zaista donela argentinski uragan sa Sicilije! Dibala je postigao sedam golova i upisao šest asistencija, dok je Vaksez zabeležio pet pogodaka i četiri asistencije. Gaučosi su se fantastično uklopili i izgledaju kao da su ceo život igrali zajedno. Vaskez blista u ulozi plejmejkera i neverovatnom lakoćom rešava situacije na sredini terana. Ima sjajan osćeaj da se ubaci iz drugog plana, namiriše grešku rivala ili preseče pas i potom uputi šut ili proigra saigrače. Vidić to najbolje zna…

Vaskez u duelu sa Menezom

Dibalu sa druge strane sada mnogi, a ne samo Zamparini, porede sa Aguerom. Brz je, ima ubitačnu desnu nogu, fenomenalno se kreće i karakteriše ga sjajan prijem lopte. Predstavlja miks klasičnog egzekutora i polušpica.

Naravno, Dibaline i Vaskezove partije nisu prošle neopaženo. Za Vaskeza se već interesuju Inter i Fjorentina, Mančini u njemu vidi idealnog ofanzivnog vezistu za kojim Inter traga mesecima. Dibala je još atraktivniji, mlađi je četiri godine i sve češće se pominje kao moguće pojačanje Liverpula, Mančester Junajteda, Arsenala, Borusije Dortmund… Interesantno je da je Dibalu pre dolaska u Palermo tražio Inter, ali postoji priča iz tog perioda da je FS Argentine sprečio transfer. Nisu želeli da mladi as pređe u klub kojem je Najki sponzor jer su u njemu videli budućnost argentinskog fudbala i njihovog sponzora Adidasa. Sada će biti nemoguće iskontorlisati čiju opremu će Dibala nositi jer gotovo da nema velikog kluba koji nije zainteresovan za njega.

Dibala proslavlja gol sa saigračem Baretom

Zamparini je poznat kao tvrd pregovarač i već ističe da neće Dibalu pustiti za manje od četrdeset miliona evra, dok se Vaskezova cena još ne zna, ali verovatno će Palermov gazda tražiti minimum petnaeset miliona evra za svog plejmejkera.

Vaskez i Dibala bi uskoro mogli da zaigraju u tandemu i u reprezentaciji. Italije! Poziv iz Argentine ne stiže na Siciliju, konkurencija u napadu argentinskog tima je prejaka. Obojica imaju italijansko državljanstvo zahvaljujući poreklu (Dibala ima i poljsko po dedi) i nema prepreke da zaigraju za Azure. Nastavili bi tradiciju Orijunda poput Montija, Sivorija ili Kamoranezija koji su igrali za Italiju, a i danas dres Azura nose Gaučosi Mota, Paleta, Osvaldo
Držimo na oku sve igrače koji su kandidati za reprezentaciju, pa tako i Dibalu i Vaskeza. Palermo ima sjajnu sezonu i igrače za nacionalni tim Italije”, rekao je nedavno Antonio Konte.

Argentinski tandem je osvojio Siciliju, osvaja polako Italiju i uskoro možemo očekivati da osvoje i premiju u vidu transfera u neki veliki evropski klub. Do tada Palermo i Sicilija mogu da uživaju u fudbalskim čarima argentinskih majstora i mangupskim potezima kao što je bio onaj nedavno protiv Parme. 

(FOTO: Twitter, Action images)


tagovi

EvropaFranko VaskezItalijaPalermoPaulo DibalaSerija A

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara