"Montirana fotografija koja je zaludela sve u Tajmsu"
"Montirana fotografija koja je zaludela sve u Tajmsu"

Tajms priznao grešku: Nasankali su nas sumnjivi tipovi sa margina fudbalske igre

Vreme čitanja: 2min | pon. 18.03.13. | 09:22

Ugledni britanski dnevnik se izvinio čitaocima zbog nasedanja na priču o osnivanju “Lige iz snova” u Kataru

Montirana fotografija koja je zaludela sve u Tajmsu

Tako to obično biva kada od same pomisli na moguće efekte novinarske priče podilaze žmarci. Upecaju se i najveći, pa i britanski Tajms, ali je ugledni ostrvski dnevnik pokazao veličinu priznavši da je pogrešio sa plasiranjem članka o osnivanju “Lige iz snova” na Arabijskom poluostrvu.

Izabrane vesti

Kako smo već pisali, ispostavilo se da je cela priča plod mašte urednika malo poznatog francuskog portala koja je privukla i Olivera Keja, poznatog fudbalskog pisca. Kakva greška.
Kada nismo u pravu verujemo da je ispravno da podignemo ruke i to priznamo. Nekada ništa drugo ni ne možeš da uradiš”, navodi se u izvinjenju Tajmsa.

Doduše, britanski dnevnik i dalje ostaje pri tvrdnji da nije samo prepisao izmišljotinu jednog “nebitnog” portala, već da je zaista imao dojavu “proverenog” izvora da će Katar uvesti letnju turnir sa neverovatnim finansijskim nagradama za učesnike.

Avaj…
Strašna stvar koja bi zapretila da potpuno promeni sport, ali se iz ugla novinara činilo da je u pitanju brilijantna priča. Nažalost, za nas se pretvorila u noćnu moru. Sve to vam, doduše, može pomoći da bolje razumete stanje u fudbalu i poteškoće sa kojima se susreću novinari”.

Oliver Kej je, naime, stupio u kontakt sa osobom koja je imala nekakve veze sa katarskim vlasnicima Pari Sen Žermena. Anonimni izvor je Keja mesecima snabdevao informacijama koje su se ispostavljale kao tačne, pa je poverenje raslo.

Sada i Tajms priznaje da je bilo lako proveriti prošlost “izvora” i utvrditi da mu se nije za verovati.
Tek da shvatite svet fudbala. Svakakvi se likovi tamo muvaju, što je više novca u igri to je više sumnjivih tipova na marginama fudbala. Privlači ih mogućnost da zarade”.

Sami klubovi koji su se pominjali su Keju govorili ili da nisu čuli za takvu ideju ili da jesu, da se pominjala cifra od 175 miliona funti, ali da smatraju da je ceo plan teško ostvariv. Ovi drugo su ozbiljno tretirali temu i tu je Tajms pogrešio. Jer, automatski je zaključio da osim dima ima tu negde i vatre čim se ozbiljni ljudi iz sveta fudbala ne smeju na pomen cele “incijative”.

Kasnijom istragom utvrđeno je da su i sami klubovi bili zavedeni. O Keju da ne govorimo.


tagovi

KatarLiga snovameđunarodni fudbalOliver KejTajms

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara