"Detalj sa meča Čukaričkog i Slobode na Banovom brdu"
"Detalj sa meča Čukaričkog i Slobode na Banovom brdu"

Superligaši digli glas za promene, sporna pitanja su bodovi, mladi igrači, naravno novac…

Vreme čitanja: 3min | sre. 25.06.14. | 12:45

Belgijski ili poljski sistem, kako god ga nazvali, načelno prihvatljiv, ali postoje i brojne dileme koje treba razrešiti. Pa i ideje vredne pažnje

Detalj sa meča Čukaričkog i Slobode na Banovom brduFudbalski savez Srbije je pokrenuo inicijativu i predložio tri nova sistema od kojih se u javnosti nekako najviše primio poljski ili belgijski sistem, kako god ga nazvali, po kojem bi posle 30 kola u regularnom delu sezone bodovi bili podeljeni na pola (ako je broj bodova neparan uzima se gornja cifra), a takmčenje bi se nastavilo u plej-ofu i plej-aut po jednokružnom sistemu.

Predstavnici nekoliko klubova koje je kontaktirao MOZZART Sport u načelu su za promene, ali postoji nekoliko otvorenih pitanja, pa i nekih novih ideja koje nisu do sada razmatrane.

Izabrane vesti

Kao što je jedan vrlo zanimljiv predlog sportskog direktora Napretka Vladimira Matijaševića koji se tiče mladih igrača.
"Lično sam uvek za promene, a i ovaj sistem takmičenja je postao više dosadan. Pritom, igramo najviše 30 utakmica što je stvarno malo. Dakle, uvek sam za novitete. Čak i za to da se ubaci pravilo po kojem bi svaki klub u startnoj postavi imao dvojicu ili trojicu U21 igračima! Tako je bilo kad sam ja igrao. A ne sad, dovodimo igrače od 30 godina, a posle kukamo da ne možemo nikoga da prodamo. Ako ćemo da  guramo našu decu, hajde da pređemo sa reči na dela", kaže Matijašević za MOZZART Sport.

Novo lice u upravi Crvene zvezde Zvezdan Terzić takođe je digao ruku za predloženi format, ali sa manjim izmenama.
"Nije loš, zadovoljan sam. U toku sam, u kontaktu sa Zoranom Lakovićem. Mislim da će biti veći broj utakmica, atraktivnije takmičenje, profitabilnije… Sporan mi je samo ovaj deo gde se bodovi prepolovljavaju. Mislim da nema potrebe za tim. Na kraju krajeva, te bodove je klub osvojio i toliko i treba da ih i prenese. Samo taj deo bih izbacio".

I predsednik partizana Dragan Đurić nema ništa protiv novina u Superligi.
"Ako je interes boljitak fudbala – onda sam za. Ranije počinje sezona, lakše je i svima koji igraju Evrope, pritom bi trebalo da smanji prostor za neregularnosti… Nisam detaljno upućen, ali mi se ovako na prvi pogled dopada predlog".

Čair kada gostuje PartizanTaj rani početak sezone i njeno duže trajanje po mnogima je najbolja stvar predloženog sistema. Ali, Goran Milanović, prvi čovek Jagodine, iako saglasan sa promenama podseća da i ova ideja ima mane o kojima bi trebalo promisliti pre konačne odluke.
"Prvo da kažem da mislim da smo na pravom putu, ali ovo je suštinski važno pitanje i treba pažljivo da sprovedemo ovu javnu raspravu, da, kako se to moderno kaže, anketiramo javno mnenje i vidimo koliko će ljudi da ‘lajkuje’ ovakav predlog", u šaljivom tonu počinje Milanović, ali ubrzo prelazi na ozbiljne nedoumice.
"Dobro je što bismo verovatno skinuli sa dnevnog reda ovu sliku koja se stvorila u javnosti o regularnosti takmičenja, sigurno bi sezona bilo interesantnija, ali… Pitanje je da li smo mi infrastrukturalno spremni za ovakvu sezonu, te možda i najbitnije da li imamo dovoljno novca za potreban igrački kadar? Sad trenutno fudbal nam je tu gde jeste, ali šta ako za koju godinu neko bude redovan u evropskim takmičenjima? To je veliki broj utakmica, a niko ovde nije Mančester junajted pa da može da plaća 50 igrača pod ugovorom. Ponavljam, jesam za ovakav ili sličan sistem, liči mi na evropsku priču, ali treba da ga prilagodimo našim uslovima", zaključuje Milanović.

(FOTO: Star Sport)


tagovi

Zvezdan TerzićVladimir MatijaševićSuperligaSrbijaFK PartizanNapredak KruševacJagodinaGoran MilovanovićDragan ĐurićFK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara