"Ronaldo, Suarez i Dijego Kosta"
"Ronaldo, Suarez i Dijego Kosta"

Strah i trepet: Suarez, Ronaldo, Kosta, ali i Valskis i Finbogason?!

Vreme čitanja: 2min | uto. 24.12.13. | 21:15

Dosta više o lopti, šta je sa Zlatnom kopačkom?

Ronaldo, Suarez i Dijego KostaPrethodnih godina svodilo se na uglavnom dva imena, ali ove sezone trka za najboljeg strelca Evrope mogla bi da bude mnogo uzbudljivija, iako Lionel Mesi više ne štrči kao pre. Ali, Kristijano Ronaldo je još tu, s tim da je dobio neočekivano oštru konkurenciju. Jer, Luis Suarez i Dijego Kosta "trpaju" kao ludi! Naime, pomenuti trojac je daleko ispred rivala u borbi za Zlatnom kopačkom, koja se dodeljuje najubojitijem igraču nacionalnih prvenstava Evrope.

Suarez i Kosta trenutno su na koti od 19 golova, dok im je Ronaldo, dobitnik prestižnog priznanja za sezonu 2009/2010, odmah za petama sa 18 pogodaka.

Izabrane vesti

Međutim, tu nije kraj liste igrača koji šansu čekaju iz senke. Pre svega, ne treba zaboraviti Đuzepea Rosija (Fjorentina), Serhija Aguera (Mančester Siti), Roberta Levandovskog (Borusija Dortmund), pa ni Mesija (osvajač tri od poslednje četiri Zlatne kopačke), uprkos njihovom slabijem početku.

Ali, tu su i neka imena kojima na prvi pogled nije mesto među napadačima koji predstavljaju strah i trepet za protivničke odbrane.

Recimo, Nerijus Valskis, udarna igla litvanske Suduve (sećate je se iz dvomeča sa Vojvodinom u kvalifikacijama za Ligu Evropa iz sezone 2012/2013), koji ove sezone nemilice rešeta, pa je već stigao do brojke od 27 golova. Međutim, nizak koeficijent prvenstva ove baltičke zemlje značajno mu spušta šanse da se domogne Zlatne kopačke.

Suarezu, Ronaldu, Kosti i svim ostalima napadačima iz pet najjačih liga, naime, svaki gol donosi dva boda. Valskis može da se nada jednom, pa je ispred njega i Rosi sa "svega" 14 golova u Seriji A.

Sličan je i primer Alfreda Finbogasona, Islanđanina koji je ove sezone 17 puta pogađao za Herenven u Erediviziji u kojoj se gol “nagrađuje” sa koeficijentom 1,5. Finbogason je, dakle, stao na koti 25,5, pa gleda u leđa Agueru, strelcu 13 prvenstvenih pogodaka, ali i Sportingovom Frediju Monteru (takođe brojao do "baksuznih" 13).

Interesantno je da Uefin sistem bodovanja nacionalnih šampionata ponajviše šteti asovima iz novokompanovih francuskih bogaša Pari Sen Žermena i Monaka, jer se golovi u Ligi 1, uprkos stotinama miliona sipanim u ta dva kluba, i dalje množe sa jedan i po, pa Zlatan Ibrahimović, Edinson Kavani i Radamel Falkao praktično imaju minimalne izglede da se ozbiljno uključe u borbu za Zlatnu kopačku.

Ibrahimović je, recimo, već postigao 15 golova, samo četiri manje od Suareza i Koste, ali im na konačnoj listi nije ni za prineti.

(FOTO: Action Images)


tagovi

Alfred FinbogasonAtletiko MadridDijego KostaEvropaHerenvenKristijano RonaldoLiverpulLuis Suarezmeđunarodni fudbalNerijus ValskisReal Madrid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara