"Šta je s Bradonjom?"
"Šta je s Bradonjom?"

Šta se događa s Hardenom? Potpuno je van forme, da li ga je sustiglo prokletstvo ili Kloi Kardašijan?

Vreme čitanja: 4min | pon. 02.11.15. | 13:55

Šta se događa s Hardenom? Iako se radi tek o početku sezone, kada se još ekipe nisu uigrale, a mnogi igrači nisu u pravom tonusu, američki novinari već su ispisali redove i redove teksta o njegovoj krizi. No, glavne teme nisu košarkaške nego pomalo tabloidne

Šta je s Bradonjom?

Strašan je igrač Džejms Harden. On je prošle godine bio najveći konkurent Stefu Kariju za MVP titulu, a još se vode rasprave zbog čega se Oklahoma pre tri godine odlučila da Bradonji ne ponudi novi ugovor i prepusti ga Hjustonu. Tanderi su tada odlučili da ne žele da probiju budžet za plate "salary cap", a ostali su bez jednog od najboljih strelaca na svetu. Harden je u poslednjoj sezoni u Oklahomi kao šesti igrač imao prosek od 16,8 koševa, a dolaskom u Hjuston brojke su drastično porasle.

Izabrane vesti

Roketsi su postali "njegova" ekipa, a Harden je odmah u prvoj sezoni imao prosek od 25,9 koševa po utakmici. U sledećoj je neznatno pao (25,4 poena) da bi lani završio kao drugi strelac lige sa sjajnih 27,4 poena po utakmici. Tek je suludi Vestbruk s nešto više od 28 poena bio bolji od njega, pa se Harden i u ovoj trci, kao i u onoj za MVP naslov zadovoljio drugim mestom.

Harden puca sa svih pozicija, jednako je neumoljiv i u trojkama, ali i u prodorima iz kojih redovno dobija slobodna bacanja, pa se s razlogom smatra jednim od najboljih igrača NBA Lige. No, ova sezona je katastrofalno počela za Hardena.

Roketsi su izgubili prve tri utakmice u sezoni, ali puno opasnije po njih je Hardenov učinak. Iako bi za većinu NBA košarkaša prosek od 18 koševa po utakmici bio fantastičan, za njega je to jako loše. Uz pad od 9,4 poena po utakmici, posebno je upečatljiv podatak da 50 odsto njegovih koševa dolazi iz slobodnih bacanja. On ih po utakmici puca 10,3, a pogađa devet, pa mu je to donekle spaslo brojke.

Ako se skloni pogled s broja bacanja, pa i skokova, te asistencija, gde nije doživeo pad, Hardenove brojke biće potpuno neverovatne. U lošem kontekstu. Naime, on pogađa prosečno tek četiri šuta iz igre, gađajući užasno slabih 22,2 odsto. U poređenju s prošlom sezonom to je pad za četiri ubačaja po utakmici, a lani je imao i dvostruko bolji prosek.

Još je gora situacija sa šutem za tri poena. Prošle sezone imao je rekordnih 2,6 trojki po utakmici, a sada pogađa tek jednu. Da stvar bude gora, povećao je volumen potrošnji za tri poena, pa mu je prosek sada katastrofalnih 9,4 odsto. Sinoć je protiv Majamija promašio svih deset pokušaja za tri, Golden Stejtu je ubacio jednu iz deset pokušaja, a Denveru dve iz 12 pucnja.

Pogled na statistiku

Šta se događa s Hardenom? Iako se radi tek o početku sezone, kada se još ekipe nisu uigrale, a mnogi igrači nisu u pravom tonusu, američki novinari već su ispisali redove i redove teksta o njegovoj krizi. No, glavne teme nisu košarkaške nego pomalo tabloidne.

Dve su teze koje se provlače "žutim" novinama, ali sve više i sportskim američkim medijima. Prva je vezana za starletu Kloi Kardašijan s kojom je Harden započeo vezu ovog leta. Kloi je i dalje zvanično venčana za Lamara Odoma, a nakon što je raskinula vezu s njim, okrenula se Hardenu. To je loše delovalo na Odoma, a nakon raznih ekscesa on je nedavno u teškom stanju pronađen u jednom američkom bordelu. Jedva je preživeo, a Kloi mu je, kao i kompletna porodica Kardašijan, pružila veliku podršku. Naime, ona je povukla zahtev za razvod, a trenutno, iako je u vezi s Hardenom, dosta vremena provodi s Odomom kao podrška njegovom oporavku.

Kloi Kardašijan se zabavlja sa Hardenom, a udata je za Odoma

Dok jedni tvrde kako će Kloi "ući u istoriju NBA lige kao žena koja je uništila dve sjajne karijere", drugi razlog za Hardenove loše igre pronalaze u kletvi koju je na njega bacio američki reper Lil B. On je optužio Hardena da je ukrao njegov "Cooking dance", odnosno način proslave koša. Sve je otišlo toliko daleko da je Lil B od Hardena tražio izvinjenje. Bradonja je nedavno rekao da ne zna ko je Lil B, a ovaj ga je prokleo. Bilo je to uoči pete utakmice finala Zapada protiv Golden Stejta. Ratnici su tu utakmicu dobili, a Harden je ubeležio rekordnih 13 izgubljenih lopti, što je reper iskoristio za novu samopromociju ističući kako je jasno da njegova kletva radi.

Sam Harden ne obraća pažnju na sve ove medijske napise i svoju krizu objašnjava na najjednostavniji mogući način – košarkom.
"I dalje nismo pronašli ritam. Imamo dosta igrača koji su povređeni, neki od njih nisu bili zdravi ni u pripremnom kampu tako da nismo uigrani. Pronaći ćemo ritam, uhvatiti ga, a samo treba da nastavimo da igramo žestoko. Izgubili smo tri utakmice zaredom, ali još je ostalo 79. Ekipe gube po tri utakmice u nizu. Ovo je NBA", rekao je Harden nakon sinoćnjeg poraza.

Istina je da je niz od tri poraza prilično normalan u NBA ligi, ali zanimljivo je da Roketsi lani nisu imali takav niz. No, sve to ne brine ni Hardena, ni trenera Kevina Mekhejla.
"Nije stvar u Hardenu, stvar je u ekipi. Nemamo dobar ritam, ne igramo dobro u odbrani. Kada popravimo igru na tom kraju parketa, doći će i bolji šutevi koji će ulaziti"
, smatra Mekhejl.

Razloga za zabrinutost još nema. Početak je sezone, ekipe se još traže, i Harden i Mekhejl su u pravu, ali statistika je neumoljiva i prilično bode oči. Tek 18 koševa po utakmici, 22 odsto šuta i neverovatnih 9,4 odsto za tri. Dovoljno da se priče o Kloi i Lil B prime u javnosti...

MOZZART pratite i na Vajberu!

Preuzeto sa portala - Germanijak.hr

(FOTO: Action Images)


tagovi

NBA ligaLamar OdomKloi KardašijanHjuston RoketsDžejms Harden

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara