""
""

Srpkinje brane evropsko zlato

Vreme čitanja: 3min | pet. 16.06.17. | 12:17

S novim selektorom Stevanom Karadžićem i u prilično izmenjenom sastavu u odnosu na 2015, kad su postale šampionke Evrope, košarkašice Srbije spremaju se da ponovo obraduju naciju

Košarkaške gracije ponovo će biti u centru pažnje. Aktuelne šampionke Starog kontinenta i osvajačice bronze sa Olimpijskih igara u Riju kreću u misiju odbrane evropskog trona u Češkoj (16–25. jun). Podmlađene, pod mukom zbog povreda, izmenjenog stručnog kadra i pune elana za novim dokazivanjem i pobedama u konkurenciji još 15 selekcija, raspoređenih u četiri grupe.

Izabrane vesti

MOZZART SPECIJAL - EP ZA KOŠARKAŠICE

Brojne okolnosti snašle su srpski košarkaški tim u kvalifikacionom periodu za Evropsko prvenstvo, pa i pred sam šampionat. Pored toga što je Marina Maljković napustila kormilo reprezentacije, posle čega je dirigentsku palicu preuzeo Stevan Karadžić, dogodile su se i određene promene u samom timu. A najveće izmene pretrpela je bekovska linija, gde neće biti Milice Dabović, te Dajane Butulije, koje su okačile reprezentativne patike o klin. U reketu neće biti ni pouzdane Danijel Pejdž, koja se još oporavlja od teške operacije kolena. Na sve to, veliko je pitanje koliku će pomoć Srbija imati od dve ponajbolje igračice – Ane Dabović i Sonje Petrović.

Anu još muči mišić lista, zbog kojeg je propustila veći deo priprema, dok Sonja radi odvojeno od ekipe i tek bi na početku prvenstva trebalo da se priključi radu sa saigračicama.

Umesto njih selektor Karadžić se odlučio da u tim pozove dve košarkašice na centarskim pozicijama i jednu na mestu plejmejkera. To su povratnice u nacionalni tim Tina Jovanović i Maja Škorić, te Sanja Mandić.

Srbiju će na putu odbrane titule osvojene u Mađarskoj 2015. godine čekati prilično teška grupa, predvođena starim rivalom i finalistom sa pomenutog šampionata – Francuskom, te Slovenijom i Grčkom.

Iz četiri grupe direktan prolaz u četvrtfinale obezbediće samo prvoplasirane ekipe. Kartu za baraž dobijaju drugoplasirane i trećeplasirane ekipe iz svih grupa. Prvi tim Grupe C, u kojoj se nalazi i Srbija, igraće sa pobednikom meča A2–B3, dok će se drugoplasirani i trećeplasiran tim u grupi boriti za ulazak u četvrtfinale protiv ekipa iz Grupe D. Dakle C2–D3, odnosno D2–C3. Pobednik prvog meča igraće u četvrtfinalu protiv najboljeg tima A grupe, a drugog meča protiv pobednika Grupe B.

Srbija će prvi meč na prvenstvu otvoriti protiv Grčke, selekcije sa kojom je u novijoj istoriji odigrana samo jedna zvanična utakmica. I to prijateljska, u sklopu priprema za prošlo Evropsko prvenstvo. Naše košarkašice tada su bile bolje s rezultatom 82:67. Grkinje su plasman na šampionat obezbedile kao prvi tim svoje kvalifikacione grupe i poslednjih godina nalaze se u solidnom usponu. Tokom priprema za EP prosečno su beležile i primale po 71 poen na sedam utakmica, dok su Srpkinje ubacivale 73 i dozvoljavale protivnicama po 64 poena. Što i jeste odlika Srbije – kvalitetna odbrana, na kojoj forsira trener Karadžić.

Snaga Srbije biće takođe u igri centara, te dobroj fizičkoj pripremljenosti celog tima.


SASTAV GRUPA

Grupa A: Mađarska, Ukrajina, Češka, Španija
Grupa B: Belorusija, Turska, Slovačka, Italija
Grupa C: Srbija, Slovenija, Francuska, Grčka
Grupa D: Letonija, Belgija, Crna Gora, Rusija

PROPOZICIJE

Prvoplasirane ekipe iz grupa idu direktno u četvrtfinale, dok drugo i trećeplasirane igraju kvalifikacije za četvrtfinale.

Prvih pet ekipa sa prvenstva izboriće direktan plasman na Svetsko prvenstvo 2018. godine koje se igra u Španiji.


RASPORED UTAKMICA SRBIJE:

16. jun
18.00 Srbija – Grčka

17. jun
20.30 Francuska – Srbija

19. jun
15.00 Srbija – Slovenija


KVOTA 6,00 DA ĆE SRBIJA ODRBANITI TITULU

S obzirom na pomenute kadrovske probleme, iako šampion, Srbija je po kvotama treći favorit za zlato, sa kvotom 6,00. Ispred je Španija s kvotom 2,60, kao i Francuska s kvotom 5,50. Slede posle Srbije Rusija (8,00), Turska (12), Belorusija (13)...

Kvota da će Srbija zauzeti prvo mesto u Grupi C i direktno otići u četvrtfinale je 2,25, dok je na Francusku neznatno manja – 2,20.

Sve igre potražite u listi i na sajtu mozzartbet.com.

Piše: Nikola Stojković

(FOTO: MN Press)


tagovi

Stevan KaradžićKošarkašice Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara