""
""

Đurić prepolovio budžet prvog tima Partizana, udar po džepu najskupljih igrača! (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | pon. 25.02.13. | 17:57

Na dugo očekivanoj Skupštini Partizana, predsednik kluba otkrio koliko se trošilo i zarađivalo i najavio mere štednje. Skupštinski delegat pozvao da se Savo Milošević ubaci u UO kako bi što lakše preuzeo vođenje kluba jednoga dana i skrenuo pažnju na stanje klupskog autobusa


Predsednik Partizana Dragan Đurić, posle održane Skupštine kluba, odgovorio je na prozivke zbog finansijske situacije kluba i otkrio koliko je novca ušlo u klub, a koliko izašlo. Najavio je mere štednje i poručio opoziciji koja ga napada po medijima da je Skupština jedino mesto gde bi trebalo da pričaju.
„Ukupni prihodi kluba u prethodnih godinu dana su bili 18.459.000 evra, dok su rashodi dostigli visinu od 18.170.000 evra. Kada se odbiju kursne razlike dođe se do podatka da smo za godinu dana potrošili 15 miliona evra, što je previše za ova krizna vremena i zemlje u tranziciji kakva je naša“, rekao je Đurić u uvodnom obraćanju i dodao.
„Troškovi treba da se smanje za četiri miliona evra!“.  

Izabrane vesti

O kresanju troškova, govorio je i član Upravnog Odbora Duško Ivanović i najavio velike mere štednje. Tako je najavljeno da će budžet Partizana za sledeću sezonu biti 12,5 miliona evra, što je 3,8 miliona manje ili negde oko 23 procenta. Najavljene uštede će biti ostvarene najviše zahvaljujući kresanju troškova u prvom timu. Budžet prvog tima će sledeće sezone biti oko dva miliona evra, što je 50 odsto ili dva puta manje nego u ranijim godinama kada je Partizan dominirao na domaćoj sceni.

Uštede u prvom timu će biti ostvarene tako što će biti smanjene ugovorne nadoknade fudbalerima. Pogotovo se to odnosi na one maksimalne ugovore, dok će biti podignute minimalne ugovorne naknade. U prevodu to znači da će skupi igrači od sledeće sezone zarađivati manje novca, a neki klinci koji budu prebacivani u prvi tim će imati pojačane ugovore. Na primer: neki istrošeni veterani neće imati ugovore po 250.000 evra godišnje, dok će mlade snage, poput Aleksandra Mitrovića, imati bogatije ugovore od sadašnjih 10.000 evra po sezoni.

Takođe, biće smanjeni troškovi na ime stanararina, avionskih karata. Stanovi i troškovi putovanja će biti plaćani samo igračima sa minimalnim zaradama, dok će ostali prvotimci te troškove morati da pokrivaju iz sopstvenog džepa. Najavljeno je i da neće biti premija za vezane pobede u domaćem prvenstvu, već samo za osvajanje trofeja na domaćoj sceni, kao i za uspehe u evro-kupovima.

Najavljeno je i smanjenje budžet za Teleoptik, jer je njihov budžet veći nego nekim superligašima, koliko god on koristio klubu. I tu će biti smanjeni troškovi stanarina, hranarina, zaposlenih. 

Đurić je rekao da će transferi igrača i dalje biti glavni prihodi.
"Najznačajniji prihodi i dalje su od prodaje igrača i ukoliko želimo da klub sa svim selekcijama i dalje bude uspešan, tako mora da bude. Transferi igrača i u prošlosti su bili glavni izvori prihoda, a tako će da bude i ubuduće. Ali, transferi moraju da budu planski i kontrolisani".

Prvi čovek kluba pohvalio je marketing službu koja je napravila izuzetne ugovore sa Karlsbergom i Adidasom, ali i naglasio da bi prihodi od sponzora morali da budu veći.
"Nismo zadovoljni u kakvom stanju nam je stadion i uskoro ćemo porazgovarati sa državnim organima kako bismo na tome radili. Što se tiče internata plan nije ispunjen, ali ne odustajemo i novi rok za njegovu izgradnju je 2015. godina", naglasio je Ðurić i dodao da sportski ciljevi ostaju isti - domaća titula i grupna faza jednog od dva evropskog takmičenja.

Đurić se potom osvrnuo i na pretnje opozicije kojih je bilo u prethodnom periodu da mu se sprema smena.
„Skupština je jedino pravo mesto za kritike i treba da se više poštuje. Svi koji vole klub moraju ovde da se obrate ako imahu hrabrosti za to i mudrosti da izađu za govornicu. Oni koji nemaju su samo zabava za tabloidnu javnost“, poručio je Đurić.

Inače, od opozicije nije bilo nikoga osim Marka Vjetrovića. Nenad Bjeković nije prisustvovao, ali jeste Duško Vujošević.

Upravni odbor su napustili dvojica članova: Vehbo Papić, nekadašnji funkcioner Agrobanke koji je pritvoru i Dragoljub Vukadinović „legendarni“ funkcioner, koji napušta UO zbog previše obaveza i poslova. Obojica su napustili UO na lične zahteve. Istovremeno UO je pojačan sa trojicom članova. To su Predrag Petričević, predsednik Nadzornog odbora kluba, Igor Maričić predsednik Srpske banke i Novak Nedić, advokat i zamenik generalnog sekretara Vlade Republike Srbije, inače kadar SNS. 

Potom se delegatima i javnosti obratio i Milomir Gligorijević, član klupske skupštine.
„Predlažem da se Savo Milošević kooptira u Upravni Odbor kluba, kako bi što spremnije i sa više iskustva dočekao dan kada će preuzeti rukovođenje klubom. I da to bude praksa za sve mlađe kadrove. Predlažem i da se kupi novi klupski autobus jer ovaj trenutni izgleda kao šporet. Evo ja ću lično da dam 100.000 dinara za kupovinu novog autobusa“, rekao je Gligorijević.

Skupština je počela minutom ćutanja u sećanje na nekadašnjeg predsednika Dragana Papovića, koji je preminuo prošle godine. 

(FOTO: MN Press)


tagovi

Dragan ĐurićMarko VjetrovićMilomir GligorijevićFK PartizanSrbijaSuperliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara