"prvi gol Leja Grifitsa"
"prvi gol Leja Grifitsa"

Škotska i Engleska će ludilo iz Glazgova prepričavati decenijama! Grifitsova remek dela i Hari Kejn u 93! (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | sub. 10.06.17. | 20:05

Čudesna utakmica u Škotskoj

prvi gol Leja GrifitsaNezaboravno! Iako su Englezi morali da pitanje pobednika reše već u prvih sat vremena ili možda nešto više. Na kraju bi morali da budu srećni i zbog osvojenog boda, pošto je Hari Kejn tek u 93. minutu utakmice sprečio Škote da krenu da slave pobedu koja bi zasigurno dobila kultni status. Na Hempden Parku u Glazgovu 2:2 u jednoj od najboljih utakmica viđenih u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvu u Rusiji.

Početak to ničim nije nagoveštavao s obzirom da su do samog finiša meča igrali samo - Englezi. Ne preterano blistavo, ali toliko ubedljivo da se, kad je Aleks Okslejd Čemberlen u 70. minutu konačno otključao bravu gola Krega Gordona, učinilo da je sve gotovo.

Izabrane vesti

 

Međutim, zna se - Škoti nisu narod koji se lako predaje. Ne, Škoti se nikad ne predaju. Do tog 70. minuta mrtva ekipa kao da se naprasno setila da zna da igra fudbal. Ili da ako baš i ne zna mnogo, ima srce koje je voljno da eksplodira kako bi spasila obaz Tartan armije.

Njen junak danas se zove Lej Grifits. Seltikov fudbaler je u 87. i 90. minutu gotovo sa istovetnih pozicija ispalio dva plotuna i ostavio Džoa Harta da se pita šta se dođavola desilo? Savršenstvo slobodnog udarca. Sa reprizom.

Hempden park se zapalio!

 

Ali onda je prste umešala kosmička pravda. Jer istini za volju - Škoti danas nisu zaslužili sva tri boda. I ovaj jedan je najviše što su mogli da dobiju. Da je bilo malo više hrabrosti na početku, da je bilo malo više pameti na kraju. Jer kad je u sudijskoj nadoknadi Gordon odbranio udarac Erika Dajera otvorio se Škotima prostor za kontru kojom je mogao biti zakucan poslednji ekser u kovčeg engleskih nadanja.

Mogao je. Na kraju je ispao koban po Škote. Previše su požurili, previše panično čekali poslednji sudijski zvižduk. Dozvolili su gordom Albionu još jednu akciju. Perfektan centaršut Rahima Sterlinga i elegantna Kejnova egzekucija.

Vrtlog emocija u Glazgovu.

 

Epilog: Englezi su sačuvali prvo mesto na tabeli Grupe F s tim da su im se Slovenci posle pobede nad Maltom primakli na tri boda zaostatka, dok bi Slovaci - ako slave večeras u Litvaniji - mogli da priđu i bliže. Takođe, Grifitsovi golovi bili su prvi koji su u ovim kvalifikacijama završili u mreži gordog Albiona.

Ne mari - Englezi do kraja takmičenja imaju idealan raspored. Prvo Maltu, pa Slovačku i Sloveniju na domaćem terenu. Ako sve bude u redu gostovanje u Litvaniji na koncu kvalifikacija biće puka formalnost.

Što se tiče Škota, oni će vrlo teško do Rusije, ali su barem uspeli da sačuvaju obraz. Mnogo bi boleo ovaj poraz. U stvari, nema poraza koje bi bilo teže podneti.

Grupa C:

Azerbejdžan  - Severna Irska 0:1 (0:0)
/Dalas 90+2/

20.45: Nemačka - San Marino
20.45: Norveška - Češka

Grupa E:

Kazahstan - Danska 1:3 (0:1)
/Kuat 76 - Jorgensen 27, Eriksen 51pen, Dolberg 81/

20.45: Crna Gora - Jermenija
20.45: Poljska - Rumunija

Grupa F:

Škotska - Engleska 2:2 (0:0)
/Grifits 87, 90 - Okslejd Čemberlen 70, Kejn 90+3/

Slovenija - Malta 2:0 (1:0)
/Iličić 45, Novaković 84/

20.45: Litvanija - Slovačka

(FOTO: Action Images)


tagovi

EngleskaEvropaHari KejnLej Grifitsreprezentativni fudbalŠkotska

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara