""
""

Šifra za Ligu šampiona: Partizan 18/19, 4-3-3, SSSR 12:8:8

Vreme čitanja: 3min | uto. 14.07.15. | 10:38

Crno-beli protiv Dile Gori počinju osmi uzastopni juriš ka grupnoj fazi elitnog evropskog takmičenja, u novoj formaciji, ali sa starim navikama

Budućnost mami sa 14.000.000 evra koje trepere pred očima, sadašnjost opominje što ne preteranom uigranošću tima, što nepoznanicom u vidi rivala, ali istorija vrišti – neće biti problema. Otkako se raspala SFRJ Partizan samo jednom iz čak 19 pokušaja nije preskočio prvu prepreku na evropskom putu, te je zato logično pretpostaviti da će daleko bolju poziciju na UEFA rang listi, tradiciju, iskustvo i prednost domaćeg terena u odnosu na Dila Gori pretočiti u makar trijumf nad prvakom Gruzije. Možda baš onakav kakav priželjkuje.

Samo je Kroacija (sadašnji Dinamo) daleke 1997. uspela u prvom krugu da zaustavi Parni valjak, koji se sezonu ranije (protiv Makabija iz Haife) vratio na UEFA scenu posle petogodišnjeg embarga i od tad do danas nekad lako, nekad malo teže, uspevao da prođe dalje u svakom kvalifikacionom ciklusu. Ovaj, osmi uzastopni u eliminacionim fazama staze koja vodi ka Ligi šampiona započinje sa trojicom od petorice letos pristiglih novajlija, što bi trebalo da bude dovoljna pozivnica Grobarima da od 20.45 budu uz ekipu Zorana Milinkovića, koji premijerno u takmičarskim mečevima kreće u formaciji 4-3-3.

Izabrane vesti

Saša Ilić ispao iz Partizanovog tima, Milinković ima novi sistem

Mada bi se to moglo nazvati i varijacijom proletos korišćenog sistema 4-2-3-1, trener Partizana odlučio je da u novu sezonu krene ofanzivnije. Uostalom, takve igrače je tražio i dobio tokom prelaznog roka, zbog čega je jasno da će proitv Dile pokušati brzinom Abubakara Oumarua (levo) i driblinzima Nikole Ninkovića (desno) da slomi odbranu protivika kojoj će sa pozicije „sidraša“ pretiti prekaljeni Bugarin Valeri Božinov. U veznom redu nema iznenađenja: novajlija iz Novog Pazara Marko Jevtović predstaviće se publici na mestu na kome je u prethodnih 18 meseci dejstvovao Nikola Drinčić, dok će po stranama igrati u poslednjih godinu dana standardni Darko Brašanac i zamenik kapitena, ali u odsustvu Saše Ilića, momak sa trakom na ruci Stefan Babović.

Pogledajte kvote Kladionice MOZZART za meč Partizan - Dila Gori

Na prvi pogled – iako se to na osnovu rezultata ne bi reklo – najveća nepoznanicca ovog tima je odbrana. Nepoznanica, jer će prvi put igrati u sastavu koji čak nije ni planiran. Fabrisio Dornelas je povređen, te će ge menjati Lazar Ćirković u paru sa Greogorom Balažicem, dok su pred bekovima Miroslavom Vulićevićem i Nemanjom Petrovićem različiti zadaci: desni da pokaže kako je i posle duge pauze sposoban za ozbiljan fudbal, a levi da li može da zameni Vladimira Volkova.

Šta kažu i taboru Dila Gori: Samo da ne izgubimo

Partizanov gol će kao i tokom prolećne sezone čuvati Živko Živković i njegova uloga – da sačuva mrežu netaknutom – jedan je do preduslova za poboljšanje vrlo dobrog skora koji Partizan ima protiv ekipa sa prostora nekadašnjeg Sovjetskog Saveza. Na 28 utakmica otkako su nam se države raspale, klub iz Humske ima sasvim zadovoljavajućih 12 pobeda i po osam remija i poraza. Pritom je izuzetno uspešan protiv „Sovjeta“ u kvalifikacionim mečevima, jer je izbacivao Estonce, Moldavce, Azre (dvaput), Jermene i Gruzine, te s toga svi u crno-belom taboru očekuju da posle Dinama iz Batumija padne još jedan predstavnik te države.

Nadaju se u Humskoj da će biti manje stresno nego te 1998. kad je prolaz u drugo kolo ugašenog Kupa pobednika kupova osiguran tek pošto je posle beogradskih 2:0, pri rezultati 0:1 u revanšu lopta na putu ka golu koji je čuvao Nikola Damjanac pogodila – stativu.


tagovi

SuperligaSrbijaFK PartizanLiga šampionakvalifikacije za Ligu šampionaDila Gori

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara