""
""

Šeširi za Ligu šampiona: Zakucano prvih osam! Nosioci su Spartak i Šahtjor

Vreme čitanja: 3min | pon. 22.05.17. | 14:29

Mine Totenhem i Liverpul iz trećeg šešira...

Vikend za nama razrešio je niz nedoumica u nekoliko najjačih prvenstava širom Evrope, prvaci su postali Juventus (odbranio krunu) i Real Madrid (prigrlio titulu posle pet godina), završena je sezona u Engleskoj i Nemačkoj (podeljene karte za evropkupove), što automatski znači da se znaju izgledi šešira za predstojeće izdanje Lige šampiona.

Izabrane vesti

Krunisanjem Juventusa i Reala ta dva tima su se direktno probila u prvi šešir i biće među nosiocima na žrebu za grupnu fazu elitnog kupa, krajem avgusta. Njima će društvo praviti Bajern Minhena (odavno odbranio naslov u Nemačkoj), Čelsi, Benfika, Monako, ali i moskovski Spartak i Šahtjor iz Donjecka. Iako imaju daleko manji klupski koeficijant čak i od nekih ekipa iz poslednjeg, četvrtog šešira, najbolji timovi Rusije i Ukrajine su zakucani među osam najboljih, zahvaljujući pravilu da UEFA nagrađuje direktnom prohodnošću prvaka država. A pomenute dve su dobile mesto u prvom šeširu zbog jačine šampionata. Otuda je jasno da se ništa među prvih osam neće menjati.

Zasad je poznat 21 učesnik naredne Lige šampiona. Naredni, 22. može da postane Mančester junajted ukoliko u sredu, u finalu Lige Evrope, savlada Ajaks u Stokholmu. Na taj način Crveni đavoli bi osvajanjem ovog takmičemnja „kupili“ sebi ulaznicu u društvo odabranih. Ako, pak, slave Kopljanici Holandija neće dobiti dodatno mesto, jer Fajenord kao prvak ima zagrantovanu poziciju u četvrtom šeširu. Samo bi došlo do manjeg pomeranja u kvalifikacionoj stazi nešampiona, mada i tu ima dosta kombinacija...

U svakom slučaju, preostalih deset mesta dobija se kroz kvalifikacije. Pet u stazi pratilaca i pet u stazi šampiona, u kojoj se nalazi i naš prvak, Partizan, o čemu smo pisali u odvojenom tekstu.

Zanimljivo je da se zbog slabog klupskog koeficijenta Totenhem i Liverpul nalaze u trećem šeširu i oni u ovom trenutku deluju kao nagazne mine na žrebu. A da šansu kroz kvalifikacije vide, na primer: Sporting, Hofenhajm, Jang Bojs, Vitorul, Klub Briž, CSKA Moskva, Nica, pa Napoli (ako ne pretekne Romu u poslednjem kolu Serije A)...

Ovo je poslednja sezona da se ovako rangiraju ekipe. Počev od takmičarske 2018/2019 četiri najjače lige (Španija, Nemačka, Engleska i Italija) imaće po četiri zagarantovana mesta u grušpnoj fazi.

ŠEŠIRI ZA LIGU ŠAMPIONA 2017/2018

Prvi šešir: Real Madrid, Bajern, Čelsi, Juventus, Benfika, Monako, Spartak Moskva, Šahtjor.
Drugi šešir: Barselona, Atletiko Madrid, PSŽ, Borusija Dortmund, Sevilja (ako prođe kvalifikacije), Mančester Siti, Porto, kvalifikant.
Treći šešir: Totenhem, Bazel, Dinamo Kijev (ako prođe kvalifikacije), Ajaks (ako prođe kvalifikacije ili osvoji Ligu Evrope), Olimpijakos (ako prođe kvalifikacije), Anderleht, Liverpul, kvalifikant.
Četvrti šešir: Seltik (ako prođe kvalifikacije), Salcburg (ako prođe kvalifikacije), Kopenhagen (ako prođe kvalifikacije), Fajenord, RB Lajpcig, plus tri kvalifikanta.

Napomena 1: Žreb za grupnu fazu Lige šampiona je 24. avgusta u Grimaldi forumu u Monaku

Napomena 2: Na naslovnoj fotografiji možete videti raspored samo klubove čiji se status na žrebu ne može promeniti, dok su ostali iz navedenih šešira "šetajući", u zavisnosti od učinka u kvalifikacijama

(FOTO: Action images)


tagovi

Liga šampionašeširižreb za ligu šampiona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara